Hava Durumu

İstanbul'un tercihi neleri değiştirecek?

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2019 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2019 08:27

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararının ardından İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen yarın yeniden sandık başına gidecek.
Bir tarafta 1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın başkan seçilmesiyle başlayan süreci temsil eden Binali Yıldırım, diğer yanda ise klasik CHP profilini altüst eden yaklaşımlarıyla ortaya çıkan ve bu özelliği dolayısıyla 31 Mart'ta tüm partilerin seçmenlerinden oy almayı başaran Ekrem İmamoğlu.
İstanbullu seçmen başkan seçmek için tercihini ortaya koyarken, bu tercih gelecekte Türkiye siyasetindeki önemli değişikliklere de damgasını vuracak.


Seçimin YSK tarafından iptali ve ardından başlayan sürecin Türkiye'ye yeni bir siyasetçi kazandırdığı ortada. İnternette popülerlik araştırmasının basit bir yöntemi vardır; Google'nin arama çubuğuna bir ismi yazar ve çıkan sonuç sayısına bakarsınız.
Dün yazıyı kaleme aldığım saatlerde aynı yöntemi kullanarak arama yaptım. Bundan bir yıl önce Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu ile ilgili çıkan sonuç sayısı 52 milyon 800 bin. Karşılaştırma amacıyla mevcut Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın araması ise bir milyon 150 bin. Yani İmamoğlu, Beylikdüzü'ndeki görevinde kalsa üç aşağı beş yukarı bu sonuç çıkacaktı. Süreç popülerliğini 50 kat arttırmış.
Aramayı diğer isimlerle sürdürdüm. Binali Yıldırım da atağa kalkmış. Onunla ilgili de çıkan sonuç 51 milyon 600 bin.
Peki, İstanbul adaylarının genel başkanlarıyla aralarındaki fark ne durumda?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 48 milyon ile farkın açılmasına izin vermemiş durumda. Asıl fark İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında. Kılıçdaroğlu'yla ilgili sonuç sayısı ise 13 milyon 700 binde.
Bu rakamların dönemsel ya da konjonktürel olduğunu söyleyenler çıkacaktır. Öyle bile olsa İmamoğlu'nun yakaladığı bu rüzgar, rüzgar demek yanlış aslında fırtına başkan seçilmese de onu siyaset arenasında başka noktalara taşıyacak gibi görünüyor.
Öte yandan, Cumhur ittifakı cephesinde ise 31 Mart'taki 'beka söylemini' bir yana bırakarak, kampanyasını yönlendirmesi seçimin kazanılması halinde belki de hiç gündeme gelmeyecek. Ancak İmamoğlu başkanlık koltuğuna yeniden oturursa Cumhur ittifakında hararetli tartışmaların yaşanması kaçınılmaz olacak.
O yüzden yarın seçim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için olsa da Türkiye siyasetine damga vuracak. İstanbullunun tercihi siyaseti yeniden şekillendirecek.

CHP'Lİ VEKİLLERİN GÖREV YERLERİ BELİRLENDİ

CHP Bursa Milletvekilleri 31 Mart seçimleri sonrasında yapılan itirazlar nedeniyle 17 gün İstanbul'da sandık nöbeti tutmuştu. CHP'li vekillerin 23 Haziran günü görev yapacakları bölgeler de belirlendi.
Seçim günü Erkan Aydın Ataşehir, Prof. Dr. Yüksel Özkan Bayrampaşa, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise Üsküdar'da görev yapacak. Vekillerin görevi yine resmi olmayan kesin sonuçlar alınıncaya kadar devam edecek.Genel başkan yardımcıları Prof. Dr. Lale Karabıyık ve Orhan Sarıbal da seçim günü İstanbul'da seçim koordinasyon merkezinde bulunacak ve gelişmelere göre seçim bölgelerine gidecek.

ADINA ŞARKI BESTELENEN MUDANYALI KAHRAMAN

Emperyalistlere karşı başlatılan milli mücadele içinde binlerce kahramanlık öyküsü barındırır. Birçoğu da isimsiz kahramanlardır. Zaten onların amacı da öyle tarihe kahraman olarak geçmek de değildir. Ülke işgal altındadır ve kurtuluşu için gerekirse can feda edilir. Bu kahramanlardan biri olan Şükrü Çavuş şehit edilmesinin 99'uncu yıldönümü olan 25 Haziran'da Mudanya Belediyesi'nin İskele Meydanı'nda düzenleyeceği törenle anılacak.
Peki, adına beste yapılan Şükrü Çavuş kim ve ne yaptı?


İzmir'in işgalinin ardından bir şileple Mudanya'ya getirilip boşaltılan 56'ncı Tümen'in 173'üncü Alay'ında askerliğini yapan Şükrü Çavuş, bir İngiliz filosunun 25 Haziran 1920 sabahı 07.00 sularında Mudanya'ya çıkarma yapmaya başlaması üzerine karşı koymaya karar verir. Mudanya'ya düşman çizmesi girmesini hazmedemeyen Şükrü Çavuş, Kadıçeşmesi yönünde ilerleyen İngiliz birliğine ateş açar. Birliğin binbaşı rütbesindeki komutanı ölür, bir yüzbaşı ile bir astsubay yaralanır. Ne var ki açılan karşı ateşle o da vurularak şehit düşer. Ancak İngilizler Mudanya'da kalmayı göze alamayarak çekilirler. Hiçbir emir almamasına karşın Mudanya'yı işgale kalkışan İngiliz birliğine tek başına karşı koyan kahraman askerin anısına Mudanya'da bir anıt dikilir ve adı bir ilkokulla bir mahalleye verilir.
Ünlü Türk sanat musikisi bestecisi Sadettin Kaynak, onun yiğitliğini öven destansı bir beste yapar. Bu şarkının ilk dörtlüğünü yazayım merak edenler internetten dinleyebilir.
'Şükrü Çavuş mert yürekli, sert bakışlı kahraman
Elde tüfek, belde fişenk, nişancıdır pek yaman
Mermisini hedefine ulaştırır her zaman,
Yurduna göz dikenlere dedirttirmiş el'aman
Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.