Hava Durumu

İşte hava kirliliğinin raporu ve fotoğrafı

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2019 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2019 08:28

Fotoğrafı, hafta sonu teleferikle Uludağ'a çıkan işadamı Nejat Yahya gönderdi. Bursa'nın üzeri simsiyah bir tabakayla kaplı. Teleferik kabini, Teferrüç sırtlarına doğru ilerlerken ön planda yer alan binalar dışında, ova ve Bursa silueti görünmez halde.
Raporu ise Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Efsun Dindar'dan geldi. Oda düzenli olarak ocak ayında, geçen yılın hava kalitesi raporunu hazırlayıp kamuoyuna sunuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçüm sonuçlarına göre hazırlanan raporda, Bursa'daki kirlilik gözler önüne seriliyor.
Bakanlık Türkiye'de mevcut 319 istasyonla hava kalitesini izliyor. İstasyonlardan alınan sonuçlar da anlık olarak bakanlığın hava izleme sitesinden anlık olarak yayınlanıyor.
İnegöl, Kestel, Beyazıt, Kültürpark Osmangazi ve Uludağ Üniversitesi istasyonlarından yapılan bir yıllık ölçüm sonuçları soluduğumuz hava konusunda pek de iç açıcı sonuçlar içermiyor.
Hava kalitesi konusunda iki kriter var. Biri, Ulusal Sınır, diğeri ise Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği değerleri. Bu kriterlere göre, bir yılda İnegöl'de sınır değerler 72, Beyazıt istasyonunda 230, Osmangazi'de 298 gün aşıldı. Dünya Sağlık Örgütü ve AB değerlerine göre hesaplama yapılırsa bu sayılar daha da artıyor.
Raporun sonuç bölümünde ise özellikle kış aylarında kömür kullanımının yaygınlaşması ve enversiyon etkisiyle hava kalitesinin daha kötü hissedildiği vurgulanarak, kirliliğin önlenmesi için alınması gerekli tedbirler ve toplum olarak yapılması gerekenler sıralandı.
Önerilerin büyük çoğunluğu aylardan beri çeşitli akademik odalar ve bilim adamlarının söylediğinden farklı değil.
Reçete hazır. Önemli olan uygulama ve hayata geçirme kararlılığını ortaya koymak.

USTALIK DÖNEMİNDE ROTA TURİZM

Karacabey, mevcut ve gelecekte elde edeceği potansiyelle Bursa'nın önümüzdeki yıllarda parlayan yıldızı olacak.
Özellikle İstanbul-Bursa- İzmir Otoyolu'nun tamamının 29 Ekim'de ulaşıma açılmasıyla Karacabey güzergahın tam ortasında yer alacak. İkinci önemli gelişme ise halen altyapı yatırımları devam eden ve 100 bin kişinin istihdam edilmesinin planlandığı TEKSONAB olacak.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, bu gelişmelerin farkında ve planlamalarını da bu doğrultuda yapıyor.
AK Parti tarafından ikinci kez aday gösterilen Özkan'ın önceliği turizm olacak. Uluabat ve özellikle leylek köyü olarak bilinen Eskikarağaç, Longoz ormanı, ilçe turizminin cazibe merkezleri haline getirilecek.
Longoz ormanına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Şahan Gökbakar'ın Recep İvedik 6 filminin çekiminde kullandığı bölge şimdiden cazibe merkezi haline geldi bile. Film vizyona girdikten sonra çekimde kullanılan mekanların önemi daha da artacak. Çünkü serinin bir önceki filminin 7,3 milyon kişi tarafından izlendiği düşünülürse, izleyen her seyircinin aklında 'Türkiye'de böyle bir yer var mıydı?' düşüncesi canlanacak.
Özkan da bu amaçla longozda orman kampının bulunduğu bölgeyi bakanlıktan istedi. Buraya butik otel, bungalov evler aqua park projesi kazandırmayı planlayan Özkan, bölgenin belediyeye devri konusunda bakanlıkla imza aşamasına geldiklerini söyledi.

AYI BARINAĞI TURİZMİN HİZMETİNDE

Karacabey ilçesindeki Ovakorusu Ayı Barınağı, 1994'te başlatılan "Libearty-Türk Ayı Projesi" kapsamında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden toplanan dans ettirilen ayıların bakımı ve rehabilitasyonu için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1996 yılında kurulmuştu.
Sokaklarda gezdirilen ve 'dansçı' olarak adlandırılan ayıların kurtarılması için kurulan Ovakorusu Ayı Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde barınan ayıların sayısı bu yıl 81'e yükseldi.
Özkan, geçen hafta ziyaret ettiği Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bu bölgenin de hayvanlara zarar vermeden turizme açılması için görüşme yaptı. İlk sinyaller olumlu. Gerekli düzenlemeler yapılırsa Karacabey'e ve longoz ormanına gelenler için farklı bir alternatif de oluşacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.