Hava Durumu

İstihdam deposu tekstil nitelikli eleman bulamıyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2019 09:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2019 09:42

Son aylarda Türkiye'nin en kötü ekonomik göstergelerinden biri istihdam rakamları.

Geçtiğimiz hafta açıklanan işgücü istatistikleri tablonun her geçen ay biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor. Genel işsizlik oranı yüzde 13,9'a genç nüfustaki işsizlik ise yüzde 27,1'e ulaşmış durumda.
Bir yandan işsizlik artarken diğer yandan Bursa'nın lokomotif sektörlerinden tekstil ve hazır giyim ise nitelikli eleman sıkıntısı çekiyor. Geçen hafta yapılan Techxtile Start-Up Challenge ve Bursa Textile Show'un açılışında sektörün sorunlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a anlatan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da 5 maddelik listenin başına nitelikli eleman sorununu koymuştu.
ASTV'de yayınlanan ve Birgül Uysal'ın sunduğu Ekonomi Masası'nın konuğu olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş da büyüyen ve gelişen sektörün nitelikli eleman sıkıntısını bir kez daha dile getirdi.

İsmail Kuş, sektörün içinden gelen bir isim. Son yıllarda UR GE projeleri ile dünya pazarlarını da yakından izleyen İsmail Kuş'a göre, dünyada söz sahibi olan tekstil ve hazır giyim sektörünün nitelikli eleman sorunu aşılırsa üretim ve ihracat katlanarak büyüyecek.

Kalitesini tüm dünyaya kabul ettiren tekstil ve hazır giyim sektörlerinin rakipleriyle tasarım yarışı içinde olduğunu vurgulayan İsmail Kuş, bunun yolunun da nitelikli elemandan geçtiğini ifade etti.

BTSO olarak nitelikli eleman konusunda BUTGEM bünyesinde istihdam garantili kurslar açtıklarını, meslek liseleri ve Uludağ Üniversitesi ile ortak projeler yürüttüklerinin altını çizen İsmail Kuş'un nitelikli eleman sorunuyla ilgili dikkat çektiği şu nokta çok önemli:

'Geçmişte Demirtaş ve Tophane meslek lisesinden yetişenler sanayinin ana omurgasını oluşturuyordu. Bir dönem meslek liselerinin bir kenara itilmesi sanayiye zarar verdi. Gençleri meslek liselerine yönlendirmenin yanı sıra bu eğitim kurumlarını işlevsel hale getirmemiz gerekiyor'

Devletin istihdam sorununu çözmek için çeşitli projeler hayata geçirdiğini hatırlatan İsmail Kuş'un önerisi; istihdam deposu olan tekstil sektörünün desteklenmesi ve istihdam için projeler geliştirilmesi. Çünkü emek-yoğun olan sektörde insanın önemi büyük. Belki başka sektörlerde robotlara işleri yaptırabilirsiniz ama tekstil ve özellikle hazır giyimde her makinenin başında bir insan olması gerekiyor.

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ, İZLERİ TARİHE YAZILDI

Sosyal medya platformlarında paylaştığınız gönderiler, her yıl aynı tarihlerde bir kez daha karşınıza çıkıyor. Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, geçen hafta 4 yıl önce yaptığı paylaşımı bir kez daha sayfasına koyunca yapılan etkinliklerin tarihe nasıl izler bıraktığını bir kez daha fark etmemizi sağladı.

Ortada Murat Başlar, hemen önünde fotoğraf tarihimize ismini altın harflerle yazdıran merhum Ara Güler, yanında ise Yazar-Eleştirmen Doğan Hızlan. 2015 yılındaki Fotofest etkinliğinde çekilmiş.

Bursa'nın markası haline gelen ve bu yıl 9'uncusu 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Fotofest de rüzgar gibi geçti. Bu yıl Türkiye ve dünyadan 700 sergi başvurusu geldi. 16 ülkeden 230 fotoğrafçı 165 sergi açarak 2 binden fazla fotoğrafını sergiledi. Gösterilen yoğun ilgi sayesinde Türkiye'nin en büyük fotoğraf etkinliği haline gelen festival sayesinde ayrıca Türkiye ve Rusya arasında ilk kez fotoğraf konusunda bu denli büyük işbirliği yapıldı. St. Petersburg'daki Rusya'nın en ünlü 2 fotoğraf tarihi müzesinin küratörleri de Bursa'ya geldi.

Bu yıl 7 bine yakın öğrencinin gezdiği festival bitiminde tüm fotoğraflar, 'Griye Veda Renklere Merhaba' projesi kapsamında okullara bağışlandı.


Rüzgar gibi geçse de bıraktığı izlerle tarihe yazılan Fotofest'in bu kadar başarılı olmasında elbette ki Büyükşehir Belediyesi'nin desteğinin yanı sıra Küratör Kamil Fırat ve Bursa Kent Konseyi arasındaki uyumun katkısı büyük.

Emeği geçenlere Bursa adına teşekkürler...

ALIRKEN 2 KEZ DÜŞÜNÜN

Haberin başlığı oldukça dikkat çekici 'Balık değil plastik yiyoruz' haberin kaynağı Greenpeace Akdeniz'in raporuna dayanıyor. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de incelenen balıkların yüzde 44'ünün midesinde mikroplastik bulunmuş.

Kefalin yüzde 64,8'inde, barbunun yüzde 63'ünde, mırmırın yüzde 34,3'ünde, tekirin yüzde 32,8'inde, istavritin yüzde 26,7'sinde 5 farklı noktadan örneklenen midye dolmaların yüzde 91,2'sinde mikroplastik tespit edilmiş.
Bunun kaynağı ise tek kullanımlık plastikler. Biz de henüz birçok ülkedeki gibi tek kullanımlık plastikler yasaklanmadı. Elbette önlem alınması gerekiyor ama bizlerin de tek kullanımlık plastik ürünleri alırken iki kez düşünmemizde yarar var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.