Hava Durumu

'İstikrar Kalkanı' paketi beklentileri karşıladı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2020 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2020 08:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulan 21 maddelik 'İstikrar Kalkanı' paketi, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamayla detaylandırıldı, yeni bazı tedbirler de eklendi.
100 milyar liralık paket, ABD, Fransa ve Almanya gibi dev ve fazla veren devlet bütçelerine sahip ülkelerle kıyaslandığında çok büyük olmasa da Bursa'daki iş dünyası temsilcileri yaptığı açıklamalarda 'can suyu' olarak değerlendirildi.


Vatandaşlar açısından değerlendirildiğinde emekli maaşının en az bin 500 liraya yükseltilmesi önemli bir adım. Keşke aynı oranda tüm emekli maaşlarına zam yapılabilseydi. Ayrıca bayram ikramiyelerinin enflasyon artışına göre güncellenmesi de gerekiyor.
İstikrar Kalkanı ile ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılması da önemli bir adım.

Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediye su borçlarından dolayı kesme işlemi yapılmayacağını daha önce açıklamıştı. Ancak, resmi bir nitelik kazanması hatta konutlarda su ile beraber elektrik ve doğalgaz faturalarının ertelenmesi veya ödeme kolaylıkları sağlanması da beklentiler arasındaydı.
Fransa bu kararı aldı, gerekirse kiralar da ödenecek. İngiltere konut kredilerinin ödemesine 3 ay ara verilmesini kararlaştırdı.
'Evde kalmak' hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor ama özellikle çay ocağı, kafeterya gibi küçük işletmeler nasıl dayanacak? Burada çalışanlar, aldıkları haftalıklarla evlerine ekmek götüren insanlar. Bir haftalık bir aksama bile bu insanların hayatını kabusa çevirmeye yeter.
Bu önemlerin de önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi salgın kabusuyla yatıp kalkan vatandaşlar açısından büyük önem taşıyor.

TURİZMCİLERDEN TEŞEKKÜR VE EK TALEP

İstikrar Kalkanı paketinde, koronavirüsten en çok etkilenen sektörlerden biri olan turizmle ilgili önemli maddeler yer alıyor.


TÜRSAB Genel Yönetiminde Sayman olarak yer alan Hasan Eker, pakette TÜRSAB olarak istedikleri bazı maddelerin yer alması dolayısıyla teşekkür ederek, salgın nedeniyle bir yılını kaybeden sektörün ek talepleri olduğunu açıkladı ve hükümet tarafından bunların da dikkate alınmasını istedi.
Eker'in kamuoyuna açıkladığı ek talepler ise şunlar:
-Hukuki sorun çıkmaması açısından sektörler içerisinde Turizm ve Seyahat acenteciliği sektörü adı geçsin.
- TÜRSAB 2020 aidatlarının alınmamasını Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylasın.
-TÜRSAB üyelerinin, havayolu ve otellere gelecek işler ile ilgili yaptığı ön ödemeler iade edilsin.
-Turizm taşımacılığı KDV'si de yüzde 1'e indirilsin, Turizm ajans payı vergisi yıl sonuna kadar alınmasın.
- Acentelere 2 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlansın. İptal edilen tur ve rezervasyonlarda, hizmet bedelleri düşülerek ücret iadesi yasal hale gelsin.
-'İptal etme, ertele' kampanyası kamu otoritelerince paylaşılsın.
-İç hat grup bilet iptalleri iade edilmesi sağlansın, ofis kiraları zamana yayılarak ertelensin.
-Seyahat acentelerine özel, SGK ve vergileri 6 ay muaf olsun. Çünkü acenteler 9 ay iş yapamayacak.
-Haziran 2020 sonuna kadar çek ödemelerinden kaynaklı sıkıntılara sicil affı getirilsin.

ARTIK HER GÜNÜMÜZ PTT

Bir zamanlar yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez ritüeli pijama-terlik-televizyonun kısaltması olan PTT'deydi. Herkes televizyonun başına oturur, eğlence programlarını izler, yeni yılın ilk saatlerinde de en ünlü sanatçının konserini beklerdi.
Koronavirüs yüzünden evlere kapanınca artık her günümüz PTT'ye döndü. Yine televizyon başındayız. Bu kez farklı olan gece boyu konusu virüs olan tartışma programları. Final ise yine gece yarısı virüsün yayılmasıyla ilgili açıklamalar.

Bu arada güzel bir gelişme de var. Eve kapanan tüm dünyada olduğu gibi ünlü orkestraların konserleri, müze gezileri internet ortamında ücretsiz hale geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da önceki gün konser ve operaların yayınıyla ilgili güzel bir karar aldı.
Bursa'da da üç belediye bu konuda uygulama başlattı. Osmangazi Belediyesi geçen yıl 800 bin kişinin ziyaret ettiği Panorama Fetih 1326 Müzesi'ni canlı yayınlarla internet ortamına taşıdı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de 20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü'nde Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenecek 'Ben Sinbad' adlı oyunu bugün 14.00'te Youtube'dan canlı olarak yayınlayacak.
Nilüfer Belediyesi de 'Evde Kal tiyatrosuz kalma' sloganıyla Kent Tiyatrosu'nun oyunlarını dijital ortama taşıdı. www.niluferkentiyatrosu.com linkinden web sitesini ziyaret ederek yayınlanan oyunlar izlenebilecek.
Bizim çocukluğumuz VHS ve Betamax kasetlerde Devekuşu Kabare'nin oyunlarını izlemekle geçti. Tiyatrodaki canlısı kadar olmasa da televizyondan izlemek de güzel. Kanlı Düğün, Romeo&Juliet, İki Efendinin Uşağı, III.Reich'in Korku ve Sefaleti, Cambazın Cenazesi, Titatnik Orkestrası ve Şark Dişçisi gibi güzel oyunlar var.
Evde kalanlar kaçırmasın.

DİŞ HEKİMLERİ DE DESTEK BEKLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı koronavirüs salgınında en yüksek risk gruplarının ilk sıralarında Diş Hekimleri de yer alıyor. Çok sayıda diş hekimi salgın nedeniyle acil vakalar dışında klinik ve muayenehanelerini kapatmak zorunda kaldı.
Durum böyle iken dün açıklanan İstikrar Kalkanı paketinde Diş hekimlerine yer verilmemesi üzüntüyle karşılandı.
Diş Hekimleri Odası Bursa Şube Başkanı Emel Eroğlu, şimdilik üç hafta olan evde kalma durumunun uzaması halinde diş hekimlerinin ciddi ekonomik zorluklarla karşılaşacağını vurgulayarak, paket kapsamına diş hekimleriyle ilgili düzenlemelerin alınmasını istedi.

Diş Hekimi Tahsin Bulut da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından bilim kurulunun bu konuda bilgilendirilmesine rağmen diş hekimlerinin KDV indirimi, SGK, muhtasar ve vergi ertelenmesinin ıskalandığını yazdı.
Acil vakalar dışında kliniklerin ve muayenehanelerin kapatıldığını hatırlatan Bulut, 'Özellikle polikliniklerde çalışan eleman sayısı fazla. Hiç olmazsa çalışanlarımızın mağduriyetini önlemek bakımından Diş hekimliği kapsam dışında tutulmamalıydı.Çalışanların işlerine son versek, ne yapacak bu çocuklar. Bir kısmı ev geçindiriyor. En yüksek risk grubunu görmezden gelmek kabul edilemez. Süreçte bu konuda ilave düzenleme bekliyoruz' görüşünü paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.