Hava Durumu

İYİ Parti’li Tatlıoğlu: Bursa geriye düşüyor ve bunu hak etmiyor

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2022 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2022 08:20

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, partisi adına Ankara’da yaptığı haftalık açıklamaların bir bölümünü zaman zaman Bursa’ya taşıyor.

Dün, partisinin il başkanlığı binasında basının karşısına çıkan Tatlıoğlu, ülke gündemini, dış politikadaki gelişmelerin Türkiye’ye yansımalarını değerlendirdi, son bölümde de Bursa hakkında konuştu.

Değerlendirmelerine yeni seçim yasasıyla başlayan Tatlıoğlu, 20 yıllık siyasetin sahiplerinin daha önce oyun başladıktan sonra kuralların değişmeyeceğini savunduğunu, bugün ise oyunun bitimine yakın kural değiştirdiklerini savunarak, bundan umduklarını bulamayacaklarını söyledi.

13 milyon emeklinin hayatlarının en zor dönemini yaşadıklarını dile getiren Tatlıoğlu, hükümetin yanlış ekonomik kararlarının faturasının vatandaşın ödediğinin altını çizdi.

Tatlıoğlu, konuşmasının büyük bölümünü ise Bursa’ya ayırdı. Bursa’nın ekonomik yapısını anlatan Tatloğlu,  3 milyon 100 bin kişinin yaşadığı şehirden 16 milyar dolarlık ihracat, 8 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verildiğini, sanayi üretiminin yüzde 8’inin gerçekleştirildiğini vurgulayarak,  buna karşılık Bursa’nın Türkiye ekonomisinden aldığı payın 2018’de 4,2 iken 2020’de 4’ün altına düştüğünü söyledi. Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

‘2010 yılında Türkiye 100 lira kazanırken, 113 lira kazanan bir Bursa, bugün aşağı yukarı 105 liraya düşmüştür. Bursa’nın ihracattaki artış hızında ciddi bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu görüyoruz. 2017 de 6,71 olan Bursa’nın toplam ihracattan aldığı pay 5,1’e düşmüş. Bu,  Bursa duruyor anlamına gelmiyor ama Bursa eski hızıyla devam etmiyor. Türkiye’deki üretim süreci ve gelir bağlamında aldığı payla Bursa yavaş yavaş geriye düşüyor’

Temel göstergelerde de bunun ortaya çıktığını söyleyen Tatlıoğlu, ‘Bursa’da demiryolunda 58’inci, karayolu bakımından 21’inci, fiber optik internet abonesi bakımından 14’üncü sırada’ dedi.

Bu verilerin bir sanayi şehrinin veya sanayi coğrafyasının temel altyapıları olduğuna dikkat çeken Tatlıoğlu, Bursa karayolu, demiryolu ve dijital altyapıda Türkiye ortalamasının gerisinde. Düşünün Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı kenti ama zor ulaşılan ve içinde de zor hareket edilen maliyetli bir şehir’ nitelendirmesi yaptı.

Karaman’a Sivas’a Erzincan’a uğrayan yüksek hızlı tren neden Bursa’ya uğramıyor?’ diye soran Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

Bursa bunları hak etmiyor. Bu nedenle sosyal altyapısı zayıflıyor, Bursa’da beyaz yakalılar başta olmak üzere hafta sonları İstanbul’a taşınıyor. Bursa giderek bir proleter şehri olmak üzere. Bursa’da ne var sorusuna başka bir soru ile yanıt vermek gerekir; ne yok ki… Ama 100 öğrenciye soruyoruz. Bursa’da mı Eskişehir’de mi okumak istersin. Yüzde 85’i Eskişehir diyor. Bunu sadece siyasi atmosfere değil o siyasi atmosferin Bursa’da temsilcilerinin vizyonsuzluğuna bağlıyoruz uzun süredir’

‘KİRAZ ŞENLİKLERİ KADAR ETKİSİ YOK…’

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi konusunu da değerlendiren Tatlıoğlu,  ‘Türkiye’de üçüncü, dünyada 8’inci il bursa ama Ama sönük bir festivalden öte gitmiyor. Yani gelenler bakan olmazsa Kiraz şenlikleri kadar etkisi ya var ya yok. Bu yakışmıyor Bursa’ya gerçekten yakışmıyor. 70’li yılların Bursa festivali çok daha görkemliydi. Bırakın Türkiye’yi Bursa’da duyan yok. Halkın çoğunun haberi yok. Neden çünkü insanlara inmiyor’ diye konuştu.

Bursa’da seçimi kazandıklarına üzüldüklerine ama Bursa adına iktidar dolayısıyla yatırımlar geleceği konusunda umutlandıklarını ifade eden Tatloğlu, hanlar bölgesi dışında pozitif hiçbir şeyin olmadığını gördüklerini söyledi.

Toplantıda konuşan İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da 14 Nisan’da Bursa’ya gelecek olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bursa programı hakkında bilgi verdi. Akşener’in programına saat 15.00’te İnegöl’den başlayacağını, buradan Yenişehir’e geçeceğini ve esnaf ziyaretleri yapacağını belirten Türkoğlu, Akşener’in daha sonra Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi fuar alanında düzenlenecek il başkanlığı iftarına katılacağını söyledi ve Bursalıları bu programa davet etti.

KILIÇDAROĞLU’NA GEMLİK DAVETİ

Gemlik Belediyesi’nin geçen yıl kurduğu ve kısa adı Gemtar olan Gemlik Tarım Şirketi’nin yönetim kurulu başkanlığına getirilen 24’üncü dönem CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, geçen ay Ziraat Mühendisleri Odası’nın 48’inci genel kuruluna katılmak üzere Ankara’ya gidince CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti.

 Kılıçdaroğlu ile görüşen Demiröz, Bursa ve Türkiye tarımı ile ilgili değerlendirmelerin ardından Gemtar’da yapılan çalışmaları anlatmış ve Kılıçdaroğlu’na Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın  Gemlik Tarım Buluşması davetini iletmişti.

Demiröz, önceki gün bu kez Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’la birlikte Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan’ın da bulunduğu  Sertaslan görüşmede, Gemlik Belediyesi’nin halk büfesi başta olmak üzere çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kılıçdaroğlu görüşmede, nisan ayı programının dolu olduğunu fakat ilerleyen aylarda Bursa ve Gemlik’e geleceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.