Hava Durumu

İznik'in zorlu yolculuğu ve bir katkı önerisi

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2018 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2018 08:15

İznik, tıpkı Mezopotamya gibi kavimler kapısı.
Hem coğrafi olarak bulunduğu konum, hem de doğanın sunduğu nimetlerle onlarca medeniyete ev sahipliği yapan İznik, sahip olduğu zenginlikleri şimdi dünya vitrinine sunmaya hazırlanıyor. Bursa'nın geçtiği ve başarıyla çıktığı UNESCO Dünya Mirası Listesi yolculuğuna İznik de başladı. Adaylık çalışmaları kapsamında hafta içinde de yönetim alanı sınırların belirlenmesi amacıyla koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın'ın yanı sıra bana göre bu toplantıya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'ın da katılması önemliydi.
Burkay, toplantıda yaptığı konuşmada, İznik'in UNESCO listesine girmesinin Bursa ekonomisi adına çok önemli bir adım olacağını vurguladı ve BTSO olarak bu anlamda gerçekleştirilen tüm çalışmalara destek vereceklerini söyledi.
Gerçekten de ülkeler ve kentler artık ekonomik büyüklüklerinin yanı sıra tarihi, kültürel ve sanatsal değerleriyle kritize ediliyor. Eski kriterler geride kaldı. Çok iyi hatırlıyorum, Burkay da, odanın yeni vizyonuyla ilgili açıklama yaparken BTSO olarak buna öncülük etmeleri gerektiğinin altını çizmişti.
Peki, katkı nasıl olacak?
Geçen eylül ayında Antalya gezisi sırasında Perge antik kentinde tanık olduğum katkı örneğini anlatayım. Perge'de bir yandan kazı çalışmaları yapılırken diğer yandan antik kent içindeki sütunların eski yerlerine konulması için kampanya başlatılmış. Bir sütunun yerine konulması için katkıda bulunan hayırseverlerin adları da plaka ile eserinin altına konulmuş. Antik kenti gezerken katkıda bulunanları da altlarındaki pirinç plakalardan okuyorsunuz.
Bugünlerde İznik'te Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Roma dönemi eserleri, göl suları içindeki bazilika, surların onarımı ile ilgili çalışma yapılıyor. Kamunun bütçe imkanları ortada. Benzeri bir kampanya İznik için yapılamaz mı?

Dünyayı iyilik kurtaracak

Kimileri tarafından eleştirilse de sosyal medya, her alanda çığır açmaya devam ediyor.
Şimdi anlatacağım öykü de bunun küçük bir örneği. Atılan bir tweet'le başlayan ve kar topunun çığa dönüşmesi misali gelişen iyilik öyküsü-nün merkezinde ise Bursa var. Bursalı gazeteci arkadaşımız Ece Arar, 13 Kasım'da havaların soğuması nedeniyle köy okulla-rındaki öğrencilere gönderilmek üzere bot kampanyası başlatmak istediğini açıklar. Ağabeyinin eşi Burcu Arar ile başlattıkları kampanya sosyal medyada büyük ilgi görür. Binlerce kez beğenilerek retweet edilen kampanya duyurusuna doğu ve güneydoğuda görev yapan öğret-menler taleplerini yazmaya başlayınca işin boyutu değişir. Öğrencilerin bu soğukta giydikleri terlik veya eskimiş ayakkabı fotoğraflarıyla yapılan talepler yürekleri parçalar.
Tabii taleplerin yanı sıra bağışta bulunmak isteyenler de sosyal medya aracılığıyla Arar'a ulaşır. Taleplerin karşılıklı eşleşti-rilmesi gerekir. Yoksa botları bir yerde toplayıp göndermek oldukça zahmetli iştir. Aylin Alkan Balta'nın da katıldığı ekibin yardımına İstanbul'da finans uzmanı olarak çalışan Burçin Emiroğlu yetişir. Tabloları hazırlar eşleştirmeler yapılır. Botlar bağışçıdan direkt ihtiyaç sahibine ulaştırılır. Bir ay içinde doğu ve güneydoğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına 5 bin çift bot gönderilir. En büyük ölçekli yardımı ise CHP Bursa Nilüfer İlçe Başkanlığı 800 çift botla yapar. İlgilenenler için söyleyeyim kampanya devam ediyor ve halen 15 bin çift bot bekleyen öğrenci var.

Vakit, el-veda değil, el-vefa vakti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi TBMM'de 12 günlük zorlu maratonun ardından kabul edildi.
Bursa milletvekillerini iktidarıyla muhalefetiyle görüşmeler sırasında sık sık kürsüde konuşurken gördük. Görüşmeler yeni vekilliğe başlayanlar için de önemli bir deneyim sağladı.
Maratonun finalini ise Bursa yaptı. Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti Bursa vekilleri, oylama sonrası final yemeği ikramında bulundu. Bursa kebabının sunulduğu yemeğe TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.
Renkli kişiliğiyle tanınan TBMM Başkanı Yıldırım'ın İstanbul belediye başkan adaylığı konusu bütçe görüşmeleri sonuna kalmıştı. Görüşmeler sona erdi ve Bursa'nın kebap ikramı da veda yemeği gibi oldu.
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de, Yıldırım'la birlikte fotoğraf çektirerek, 'Vakit, el-veda değil, el-vefa vaktidir' yazısıyla sosyal medya hesabından paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.