Hava Durumu

İznik talanı; batsın sizin definecilik merakınız

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2019 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 08:04

Geçen dönem belediye başkanı Osman Sargın'ı Sönmez Medya olarak her konuk ettiğimizde İznik'i anlata anlata bitiremezdi.
Belki onun yarattığı merak belki de baharın verdiği doğayla buluşma özlemi ile izin günümü yaklaşık 10 yıldan beri gitmediğim İznik'te geçirmeye karar verdim. İyi ki de vermişim.
Karsak Boğazını geçtikten sonra sahil yoluna girdiğinizde sizi bu bölgede olmaması gereken iki sanayi tesisi karşılasa da, solunuzdaki masmavi göl, sağınızda yeşilin her tonu ve bahar çiçekleri moralinizin yerine gelmesini sağlıyor.
İznik'e kadar yollar geçen 10 yıl içinde pek değişmemiş. İlçe merkezinin girişindeki çevre yolları yenilenmiş ama hâlâ inşaat devam eden bölümleri var.
Gelelim ilçenin hali pürmelaline..

Gezdiğiniz her noktada maalesef bir talan izine rastlıyorsunuz. Devlet bir yandan Roma Tiyatrosu, çini fırını, surlar, hamamlar gibi tarihi yapılara hayat vermek için restorasyonlar, hatta batık bazilika için milyonlar harcarken, bölgeye musallat olan defineciler de boş durmuyor.

İznik öylesine bir yer ki ilçeyi ziyaret eden Atatürk'ün 15 Temmuz 1935'te söylediği gibi 'asıl İznik hâlâ toprağın altında'
Kanalizasyon kazısı yapılırken, çini yer döşemeleri çıkarken, bir bakıyorsunuz sur onarımında yeni medeniyet izlerine rastlanıyor. Kimi zaman da definecilerin kazılarında üzerinde muhteşem figürlerin yer aldığı paha biçilmez lahitler bulunuyor.

Gezi sırasında, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Arkeologlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'in dediği gibi 'İyice arsızlaşan' definecilerin son işlerine de tanık olduk.
Bir kişinin öldüğü, 6 kişinin de canını zor kurtardığı kaçak kazının üzerinden bir hafta geçmeden Lefke Kapı yakınlarındaki Sarı Saltuk türbesindeki kaçak kazı izlerini gördük. 600 yıllık geçmişe sahip türbedeki kazı, ne arıyorlarsa beton zeminin kırılmasıyla kalmış.

Yüzsüzlük o kadar ileriye gitmiş ki Türk tarihinin en önemli gönül erenlerinden Sarı Saltuk'a kadar gelmiş.

İÇİNDEN SUR GEÇEN BİNA

İznik surları, 4970 metre uzunluğuyla Çin Seddi ve Diyarbakır surlarının ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Eski İznik'i çepeçevre kuşatan surların en görkemli bölümleri ise kapıları. Lefke Kapı'daki restorasyon sırasında önce Osmanlı, ardından Bizans ve en altta da Roma yolu ortaya çıkarılmış. Kapıyı ziyaret ettiğinizde 30 saniyede 2000 yıllık tarih yolculuğuna çıkmış gibi oluyorsunuz. Bastığınız mermer yer döşemesinden Bizans İmparatoru Kostantin'den Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıçaslan ve Orhan Gazi'nin yürüdüğünü düşünmek insana ayrı bir keyif veriyor. İznikliler burayı sonsuzluk kapısı olarak adlandırıyor. Çünkü kapıdan çıkınca sizi mezarlık karşılıyor.


Kapı çevresini dolaşırken, yine bir tarih talanı ile karşılaşıyoruz. Fazla değil kapının 100 metre solunda surların iki katlı bir binaya dayandığını görüyorsunuz. Kim yaptı, nasıl yaptı ve hâlâ nasıl yerinde duruyor anlamak mümkün değil.
Bu arada, şu notu iletmekte de fayda var. İznik, özellikle hafta sonları İstanbul ve Bursalıların akınına uğramaya başlamış bile. İznikli gazeteci arkadaşım Halil Ataş, anlattı. Körfez köprüsü bir bayramda bedava yapıldığında o kadar gelmiş ki iğne atsan yere düşmez misali. Ancak köprü geçiş ücretine zamlar turist sayısını azaltmış.

Yine de, Hıristiyan dünyası için büyük öneme sahip olan ve geçtiğimiz yıllarda cami olarak yeniden ibadete açılan Orhan Cami (Ayasofya) ve çevresi, çiniciler, Bayraklı Baba türbesi, sur çevreleri, Roma Tiyatrosu turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bayraklı Baba'dan baktığınızda ne kadar güzel bir yerde olduğunuzun bir kez daha farkına varıyorsunuz.
Keşke koruyup, bizden sonraki nesillere miras olarak bırakabilsek...

KIZILCAHAMAM İZLENİMLERİNİ ANLATACAK

AK Parti, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimleri Kızılcahamam'da hafta sonu düzenlenen 28'inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda masaya yatırdı. Toplantılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kapanış ve açılıştaki konuşmaları damgasını vurdu.

AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ilçe belediye başkanları toplantılar sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlarla görüşme fırsatı da buldular.
Bu görüşmelerin ayrıntıları merak konusu. Başkan Aktaş, bugün, bu yıl 8'incisi düzenlenecek olan Turkish Airlines Science Expo Bilim Festivali'nin tanıtım toplantısı için Merinos AKKM Gölpark tesislerinde gazetecilerle buluşacak. Bu toplantı sonrası da Kızılcahamam'daki görüşmelerinin ayrıntılarını anlatacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.