Hava Durumu

İzzettin Küçük: Siyasetin finansmanı şehirlerin talanına dayanıyor

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 07:53

Bürokrasiden siyasete geçiş genelde iktidar partilerinde yaşanır. Son dönemdeki istisnalardan biri Bursa'da gerçekleşti. 15 Temmuz darbe girişimi gibi kritik bir dönemde Bursa Valiliği yapan İzzettin Küçük, Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer alarak siyasete atıldı.

Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu ve parti yöneticilerinin Bursa ziyaretlerinde karşılaştığımız İzzettin Küçük ile dün Kurucu İl Başkanı Alpaslan Yıldız'ın düzenlediği toplantıyla uzun soluklu bir sohbet imkanı bulduk.
Uzun yıllar devlette yöneticilik yapan İzzettin Küçük'ün siyasetle ilgili tespit ve açıklamaları oldukça çarpıcıydı.

Önce son günlerdeki tartışma konusu olan kamudaki mülakat konusuyla başlayayım. 'Valilikten ayrılma nedenlerimden biri bu konu olmuştu' diyen Küçük şöyle devam etti:

'Yapılan bir sınavda ben tavrımı ortaya koydum. Mülakatın nasıl yapılacağıyla ilgili tavır aldım. Hiçbir zaman kimsenin hakkını kimseye yedirtmek istemedim'

Bunun hangi kurum olduğu konusunda detay vermesinin devlet terbiyesini sığmayacağını vurgulayan Küçük, bu konudaki suiistimallerin önüne geçilmesi için kameralı mülakat yapılması önerisinde bulundu.

Küçük'ün bana göre asıl çarpıcı açıklaması ise siyasi etik, siyasetin finansmanı konusunda oldu. Akıl, dürüstlük ve hukukun sihirli değnek olduğunu ifade eden Küçük, 'Türkiye'de hükümetten önce siyaseti değiştirmek istiyoruz' dedi ve bunun şu sözlerle detaylandırdı:

'Türkiye'de siyasetçiler, vaatlerle iktidara geliyor sonra milletin cebinde anahtar kalmadan bütün anahtarları alıp gidiyor. Türkiye'de siyaset mal mülk servet edinme güç edinme ve bugün bir kısmını da çevreye yayma bunun bir kısmını da ideoloji ile örtüyor.

Siyaset böyle yapıldıkça asla bir yere varamayız. Üç hususu söylemeyen siyasi partiye dönüp bakmayın. Birincisi siyasi etik. Siyasete girenin servetle parayla ilişkisini keseceğiz. Bu yasa çıktığı anda, başbakan milletvekilleri belediye başkanları ilçe başkanları her iki senede bir birinci derecede akrabalarıyla birlikte mal varlığı beyanında bulunacak. Yüksek bürokratlar işlerinden ayrıldıktan sonra özel şirketlerde görev alamayacak.
Siyasetin finansmanı şehirlerin talanına dayanıyor. İktidar da muhalefet de yapıyor. Benim incelemelerime göre, Türkiye'de şehirlerde en büyük talanlar iktidar ve muhalefet meclis üyeleri beraber yapmıştır. Beraber yapmışlardır. Yüzde 90'ı böyledir. Şu iş adamına gidelim. Şurayı iki kat artırayım. Şuraya para yatırayım . Bunu çözemezseniz şehirler talan edilir. Türkiye'nin sorunları o kadar olay ki irade yok. Yapılmak istenmiyor. O kadar rahat durdurulur ki size bir tanesi söyleyeyim Ada bazlı plan değişikliği olmaz bölge bazlı değişiklik dersiniz bitti. Hepsi oradan nemalanıyor'

'Duran su kirlenir' diyen Küçük'e göre, hangi görev olursa olsun iki dönemle sınırlandırılmalı.

Küçük'ün üçüncü önemli vurgusu ise yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusu oldu. Küçük, bu üç konunun Gelecek Partisi'nin diğer partilerden ayıran özellik olduğunu sözlerine ekledi.

Küçük, büyükşehir belediye başkanı adayı olacak mısınız? sorusuna ise 'Yerel yöneticilik dönemini bitirdim. Aday olmayacağım' yanıtını verdi.

Peki, erken seçim olacak mı?

İzzettin Küçük'e göre, AK Parti'nin oylarının düşüşü ve çözülemeyen sorunlar seçimi dayatıyor. İktidarın söylem ve retorik meşruiyet üstünlüğü kaybolduğu için seçim konuşuluyor. Bu konuşmalar artarak devam edecek.

GELECEK PARTİSİ SAHAYA İNİYOR

Uzun yıllar AK Parti'de siyaset yaptıktan sonra Gelecek Partisi kurucu il başkanı olan Alpaslan Yıldız ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görev yaptığı dönemde çalışmış olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, ayrılma gerekçesinin ise partinin kuruluş çizgisinden uzaklaşmasını gösterdi.

Gelecek Partisi'nin seçimlere girmeye hak kazanan 16 parti arasında yer aldığını vurgulayan Yıldız, Bursa'daki örgütlenme konusunda da bilgi verdi. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, 12 ilçede teşkilatlar tamamlandı. Orhangazi ve Gürsu'da ön atama ile görevlendirme yapıldı. Bu hafta içinde listeler hazırlanacak. Orhaneli, Keles ve Karacabey ilçelerinde ise çalışmalar sürdürülüyor.

Bu arada, teşkilatlanmanın ekim ayı sonu itibarıyla tamamlanmasının ardından Gelecek Parti ilçe teşkilatları haftanın iki günü sahada olacak. Bunlara il teşkilatı da 10'ar kişilik gruplar halinde destek verecek. Bununla birlikte muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşmalar gerçekleştirilecek. Başta ulaşım olmak üzere Bursa'nın sorunlarıyla ilgili rapor hazırlanacak. Eleştirilerle birlikte çözüm önerileri de sunulacak.

Halen bin olan üye sayısının yılsonuna kadar 5 bin, gelecek yıl ortalarına kadar da 16 bine çıkarılması planlanıyor.

BASIN ATAŞESİ'NDEN SÖNMEZ MEDYA'YA ZİYARET

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ateşesi Eric Atkins ve Basın Danışmanları Özgür Çabuk ve İlker Sezer dün Sönmez Medya'yı ziyaret etti.

Yerel basının değerlendirildiği görüşmede, Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün, 48 yıllık bir geçmişe sahip olan Bursa Hakimiyet Gazetesi ve ASTV hakkında konuklara bilgi verdi.

Özgün, Atkins'e Dr. Murat Kuter tarafından yazılan Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin tarihini anlatan kitabı armağan etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.