Hava Durumu

Kaçak yapı cesaretinin kırılması için radikal önlem çağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2021 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2021 08:10

Toplu konut bölgesi olarak 34 yıl önce kurulan Nilüfer, ilk yıllarda, gündüz şehir merkezindeki işyerlerine giden insanların sadece uyumak için evlerine döndüğü bir otelkentten kısa sürede, cazibe merkezine döndü. Kent merkezinin keşmekeşinden kaçmak isteyenlerin akınına uğrayan Nilüfer bu sürede 10 kata yakın büyüyerek, nüfusu 500 bine dayandı.

Yüzde 95'ı imarlı alanlardan oluşmasına rağmen Nilüfer de Bursa'nın genel sorunu olan kaçak yapılaşmadan nasibini aldı ve almaya devam ediyor.

31 Mart 2019'da yüzde 62 oyla CHP'den Belediye Başkanı seçilen Mimar Turgay Erdem, ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nda kaçak yapı konusundaki görüşlerini açıkladı. Siyaset öncesi Mimarlar Odası Bursa Şube başkanı olan ve Mustafa Bozbey'in başkanlığı döneminde de 20 yıl belediyenin mutfağında görev yapan Turgay Erdem'i en çok vatandaşın kaçak yapılaşma cesareti şaşırtıyor.

Nilüfer'e 8 OSB bulunduğunu, yeni yapılan TEKNOSAB'ın genişleme alanı da dikkate alınırsa ilçe sınırlarında 9 OSB bulunduğuna dikkat çeken Erdem, buna rağmen hala sanayi alanında kaçak yapılaşma baskısı altında olduklarını söyledi.

'Sanayiye karşı değiliz ama planlı olsun' diyen Erdem, şöyle devam etti:

'En çok rahatsız olduğumuz yapılaşma kaçak fabrika türü yapılar. Atölye diye başlıyor, armut veya şeftali bahçesine iki günde prefabrik fabrika binası ortaya çıkıyor. Zabıt tut, encümen kararı al, polise bildir derken gittiğinizde bakıyorsunuz makinalar çalışıyor. Yıkınca hep bizim yüreğimiz yaralanıyor. Hem vatandaş ekonomik olarak sıkıntıya giriyor'

Kaçak yapıyla mücadele konusunda daha önce de ortak hareket etme çağrısı yaptığını hatırlatan Erdem, Valilik, büyükşehir, ilçe belediyeleri kaçakla mücadele için ortak ekip kuralım. Aynı araba ile denetimler yapılsın. Daha başlarken müdahale edilsin' dedi.

Erdem'e göre, kaçak yapı cesaretinin kırılmasının yolu radikal yasa çıkarmaktan geçiyor. Bizim vatandaşımız için mülk önemli. Elinden gitsin istemez. Bir tek çivi çaktığı zaman bunun elinden gideceğini görürse kaçak yapı yapmaz. Bunun için yasa çıkarılması gerekiyor. Kaçak yapı yapılan arsa hazineye irat kaydedilirse bunun önüne geçilebilir. Yoksa çok kısa aralıklarla çıkarılan imar afları vatandaşı cezp ediyor.

Bursa'nın planlamayı unuttuğunu savunan Erdem, '2040 yılı ile ilgili büyükşehir belediyesinin plan yaptığını duyuyoruz. Şimdiden önlemler alınmalı. Her bölge kendi içinde sanayi ve konut alanı yaratırsa bu beraberinde olumsuzlukları getirir' dedi.

KATI ATIK GELİRİ OLMAYINCA YATIRIMLAR ÖTELENDİ

Nilüfer Belediyesi son yıllarda önce OSB'lerden emlak vergisinin kaldırılması yüzünden 70-80 milyon, ardından Büyükşehir belediyesinin su faturalarından katı atık toplanma bedelini tahsil etmeyeceği kararıyla da 45-50 milyon lira gelir kaybına uğradı.

Turgay Erdem, yasalarda 'kirleten öder' hükmünün yer aldığını hatırlatarak, bu iki kararın belediye bütçesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Erdem, şöyle devam etti:

'Büyükşehir belediyesi bu bedelleri almıyorum, suyu ucuzlatıyorum dedi. Kimin parasından ucuzlattı. Kendi parasından bir şey kesmedi. Ben bu hizmeti yapmak için taşerona ciddi paralar harcıyorum. Yasa da aykırı. Sayıştay'ın raporunda bununla ilgili eleştirisi var. Mudanya Belediyesi açtığı bizim de müdahil olduğumuz dava devam ediyor'

Bu arada, 2020 yılına kadar uzatılan Büyükşehir Belediyelerinin tahsilatıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2021 ile ilgili kararının yeni yıla bir hafta kalmasına rağmen henüz bir açıklaması olmadığını da vurgulayan Turgay Erdem, OSB'lerin emlak vergisiyle ilgili de şunları söyledi:

'Sizin bir daireniz var emlak vergisini ödüyorsunuz. 10 bin metrekarenin üzerinde fabrika ödemiyor. Benim yolumu kullanıyor, havamı kirletiyor ve her türlü imkanımdan faydalanıyor ama emlak vergisinden muaf oluyor. Bunda büyükşehir belediyesinin de kaybı var. Ayrıca motorlu taşıtlar vergisini maliye alıyor ama bu araçlar kentlerin yollarını kullanıp havasını kirletiyor'

Erdem, gelir kaybı nedeniyle yatırımları ötelemek zorunda kaldıklarını da ifade eden Erdem, vatandaşa verdikleri sözü yerine getiremediklerinin de altını çizdi.

2022'İN TEMASI NE OLACAK?

Nilüfer Belediyesi 2020 yılını tarım, 2021 yılını da buna paralel olarak gıda yılı ilan etmişti. Pandeminin ortaya çıkışıyla iki konuda da isabetli karar verildiği daha iyi anlaşıldı.

Yol haritaları hazırlarken toprakların nasıl daha verimli kullanılacağı konusunda Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Turgay Erdem, hazırlanan toprak raporunun önümüzdeki ocak ayının ilk haftasında kamuoyuna ve çiftçilere duyurulacağını söyledi. Bu analizler sonucu çiftçinin hangi bölgede hangi ürünleri ekince daha iyi verim alacağının ortaya çıktığını kaydeden Erdem, gıda yılında Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi NİLKOOP'u daha etkin hale getirdikleri belirtti.

Ata tohumu kütüphanesinde 500'e yakın türün depolandığını ve takas şenliklerinde tüm Türkiye ile paylaştıklarını ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

'Kooperatifle birlikte Nilüfer Bostan markasını oluşturarak ilk mağazayı belediye yakınında açtık. Mağaza sayısı önümüzdeki ocak ayında 9'a çıkacak. Hasanağa'da da depo oluşturduk. Ocak ayından itibaren hem mahallelerdeki mağazalardan hem de internet üzerinden sağlıklı gıdayı vatandaşlara ulaştıracağız' dedi.

2021 yılı temasının ne olacağı sorusu üzerine Erdem, adeta ser verip sır vermedi. Tarım ve gıda konseptlerinin devamı olacak temanın su, iklim ve çevre temalarından birisi olması bekleniyor. Erdem, dünyanın içinde olduğu sorunu kapsayacak temanın ocak ayında açıklanacağı ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun belediyelere karakışa hazırlık çağrısı üzerine çalışma yaptıklarını ve bütçeden sosyal destekler için 10 milyon lira ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Erdem'e siyaset ile ilgili de soru yönelterek, erken seçimi de sorduk. En son Kayseri'de CHP'li belediye başkanları toplantısına katıldığını hatırlatan Erdem, 'Bir taraftan ekonomik krizin yarattığı travma, diğer yandan salgının etkileri var. Dolayısıyla toplum istiyor, Cumhur İttifakı dışındaki siyasiler istiyor. Benim tahminim 2022 yılının ikinci yarısına yakın tarihte erken seçim yapılabilir' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.