Hava Durumu

Kaçaktan kurtulayım derken dolandırılmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2018 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2018 07:40

Vatandaşın kimi zaman vergi, kimi zaman sigorta primi ve kaçak yapılarla ilgili sorunlarının çözümü için yasal düzenlemeler yapılır.
Bu düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayınlanan adı farklı olsa da sonuna bir 'barış' eki konur.
Türkiye'nin en önemli konularından biri de imar alanında. Devlet teknoloji kullanarak, Türkiye'de insanlardan şirketlere, vergi mükelleflerinden pasaport sahiplerine kadar her konu hakkında artık bilgi sahibi. Ancak, bilgi sahibi olamadığı en önemli konulardan biri ülkedeki yapı stoku.
Bu konuda seçim öncesi hükümet tarafından önemli bir adım atıldı. 6 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve 'İmar Barışı' olarak adlandırılan 'Yapı Kayıt Belgesi' alma süreci başladı.
Türkiye'deki toplam 26 milyon yapı stokunun ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğu bilinen bir gerçek. Dolayısıyla yapılan düzenleme 13 milyon yapıyı ve 40 milyonluk nüfusu doğrudan ilgilendiriyor. Bir aylık sürede Türkiye genelindeki başvuru sayısı bir milyon 800 bine Bursa'da ise 88 bine ulaştı. Bursa, başvuru sıralamasında dördüncü il.
Düzenleme ile devletle ihtilafların sona erdirilmesi konusunda önemli bir adım.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Şenocak ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak ile konuyu ele aldık.
Aslında, başvuru çok basit. 'e-devlet şifresi'yle tüm işlemler yapılabiliyor. Bunu yapamayanlar için de ikinci bir yol Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurmak.
Ancak, Türkiye'de en basit konuda bile vatandaşı kandırmak için bazıları adeta pusuda bekliyor. 'Başvurunuzu biz yapalım, tapunuz size gelsin', 'Şu IBAN numarasına parayı yatırın, tapunuzu alın' benzeri 'SMS'inden 'mail'ine, broşüründen el ilanına kadar türlü yöntemleri kullananlar var.
Sizden istedikleri ise yetkileri olmadığı halde, iş takibi ve tabii ki komisyon. Oysa vatandaşlar için en mahrem ve korunması gereken şifrelerden biri e-devlet. Çünkü bununla her türlü işlemi elektronik ortamda gerçekleştirebilirsiniz.
Alpaslan Şenocak ve Ali Faruk Çolak, yasal düzenlemeyi anlatırken en çok bu konu üzerinde durdular. Çünkü kaçak yapıya yasal statü kazandırmak için ilk adım atarken dolandırıcıların tuzağına düşme tehlikesi de var.

Yapı kayıt belgesi, tapu anlamına gelmiyor
Ali Faruk Çolak, bir konuya daha dikkat çekti. 'Yapı Kayıt Belgesi' kaçak yapıların resmiyete girmesini sağlıyor. Ancak bu belge ruhsatlandırma değil, kayıt anlamı taşıyor. Yani her yapı kayıt belgesi alanın tapuya kavuşma garantisi yok. Belge sadece kayıt dışı yapılaşmanın envantere alınmasını sağlıyor. Artı, belge sahibi yapısına elektrik, su ve doğalgaz bağlatabiliyor. Belgeden tapuya gidecek yol haritasıyla ilgili genelge ise henüz yayınlanmadı. Bu genelgenin ardından işlem yetkisi olan mühendislik ve mimarlık büroları devreye girecek. Ve tapu alınabilecek. O yüzden öncelik yapı kayıt belgesini alıp, bu konudaki duyuruları takip etmek.

Yıldırım'ın değişen sosyal hayatı
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, sık sık dile getirirdi. İlçede insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak özel sektör yatırımlarının azlığından şikayet ederdi. Hazırladığı kentsel dönüşüm projelerinin bu tür ihtiyaçları karşılayacak cazibe merkezleri oluşturulacağını anlatırdı.
Dün CHP'den ikinci bölge altıncı sıra milletvekili adayı olan Şahin Sevinç'in Millet Mahallesi'ndeki Kahve Trendi adlı işyerine konuk olduk. Buranın açılması önerisi de Ebebali'den gelmiş. Gerçekten güzel bir mekan olmuş ama bundan daha önemlisi öncü bir misyon üstlenmiş.
Sevinç'in ardından bölgeye bu türden 10 kadar daha kafeterya türü işyeri açılmış. Hem de bilinen markalara ait.
Sohbetimiz dönüp dolaşıp siyasete gelince, Sevinç'in gönlünde yatan aslanın Yıldırım'dan belediye başkan adaylığı olduğunu öğreniyoruz. Sevinç'e göre, milletvekili seçiminde gördüğü ilgi, yerel seçimde başarı getirecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.