Hava Durumu

Kapanma sonuç verdi; Bursa'da vaka sayısı 500'ün altına düştü

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2021 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2021 08:30

Koronavirüs pandemisi dünyayı kasıp kavuruyor.

Pandemi verilerinin değerlendirildiği internet 'Worldometers' internet sitesine göre, virüs kaynaklı can kaybı sayısı 3 milyon 306 bin 723'e ulaştı. En fazla can kaybı 595 bin 812 ile ABD'de kaydedildi. Türkiye'de ise 9 Mayıs itibarıyla toplam 43 bin 79 kişi yaşamını yitirdi.

Dünya ve Türkiye bir yandan kapanma tedbirleri diğer yandan aşılama ile pandeminin önüne geçmeye çalışıyor. Dünyada bugüne kadar bir milyar 280 milyon dozdan fazla aşı uygulandı.

Önce ciddi kapanma ve aşılamayı eşzamanlı yapan ülkeler bunun olumlu sonuçlarını almaya başlasa da salgının geleceği ile ilgili tahminler hiç de iç açıcı değil.

Daha önce Bill Gates, pandeminin 8-9 yıl devam edeceği öngörüsünde bulunmuştu. Gates'in ardından ABD'de salgın hastalık konusunda güvenilir isimlerden biri olan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci'nin normale dönüş ile ilgili değerlendirmeleri, karamsar tablo çizdiği için eleştirilen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan farklı değil.

40 yıldan beri aynı görevi yürüten Dr. Fauci'ye göre, dünya nüfusunun tamamının aşılanmış olması koşuluyla 2022 yılın anneler gününde normale en yakın duruma gelinebilecek. Ayrıca maskeyi daha çok uzun yıllar kullanacağız.

Dr. Fauci'nin normalleşme için getirdiği tüm dünyanın aşılanması ise bugünkü koşullarda neredeyse imkansız.

Nedeni ise çok basit bir tespitten saklı. Salgın, Çin'de bir kişiden tüm dünyaya yayıldı. Tek kurtuluş, oldukça sık mutasyon geçirdiği bilim insanlarınca tespit edilen koronavirüsün tıpkı grip gibi öldürücülüğünü yitirip mevsimsel girip hale dönüşmesinden geçiyor.

Peki, Bursa'da durum nasıl?

Bursa'da da koronavirüsün üçüncü pik yapması üzerine alınan 17 günlük kapanmanın sonuçları alınmaya başlandı. Kapanma öncesi günlük 2 bin 500'e ulaşan vaka sayısı hızla düşerek 500'ün altına indi. Gerçi, vaka sayısının azalmasında test sayısının düşmesinin de etkisi var ama yine de hastanelerin durumu ve çevremizden de yaptığımız gözlemler nispi bir azalmayı işaret ediyor.

Dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanlığı'nın haritası da düşüşü gösteriyor. 24-30 Nisan arasında 100 binde 327 olan vaka sayısı 1-7 Mayıs tarihleri arasında 100 binde 207,97'e düştü.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da, Bursa'nın her geçen gün iyiye doğru gittiğini belirterek, '500'ün altını zorluyoruz... Hafta için 500 bandındaydık. Hafta sonu bu rakamın altına düştü. Bayramdaki çalışma yaşamının da azalmasıyla daha da gerilere düşecek' dedi.

Bursalılara seslenen Dr. Yavuzyılmaz, bayramda mahalle, apartman ve ev gezmeleri yapılmaması çağrısında bulundu.

BURSA'DA 932 BİN DOZ AŞI YAPILDI

Bursa'daki aşılama da devam ediyor. Bu günlerde ilk kez aşı olacaklara biontech yapılıyor. İkinci dozu Sinovac olanlarda aşılanıyor. Toplam doz dün itibarıyla 932 bine ulaştı.

Dr. Yavuzyılmaz, aşı için vatandaşların Çekirge Devlet Hastanesi'ni tercih ettiğini, bu yüzden günlük kapasitenin arttırılması için çalışma yaptıklarını belirterek, 'Şehir, Yüksek İhtisas, Kestel, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Gemlik ve Yenişehir hastanelerinde de biontech aşısı yapılıyor. Sırası gelenler bu hastaneleri de tercih edebilir' diye konuştu.

Öte yandan, bugünlerde en çok tartışılan konulardan biri ise tam kapanma sonrası geçişin nasıl olacağı. Bilim insanlarına göre, daha önce 1 Haziran, ardından 1 Mart'da düşülen hatanın tekrarlanmamasını istiyor. O yüzden geçişin kademeli olması gerekiyor.

KISITLAMA GÜNLERİNDE BİR PAZAR MACERASI...

Önce geçen hafta cumartesi günü yaşadığım Pazar macerasıyla başlayayım. Yazılarımı takip edenler bilir; hiçbir market benim için pazarın yerini tutamaz. Kalabalık olacağını tahmin etmeme rağmen cumartesi günü, belki de iki doz aşının verdiği özgüvenle Gemlik kapalı pazarının yolunu tuttum.

Kapıda sıra beklerken gazetecilik refleksiyle fotoğraf çekmeye başladım. İşini çok seven(!) zabıta yanımda bitiverdi. Bir hışımla sordu: neden fotoğraf çekiyorsun?

'Sırayı görüntülemek istiyorum' yanıtını verdim. 'Çekemezsin sen burada görevli memurun işini engelliyorsun' sözleri üzerine şaşkına döndüm. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi meğerse zabıtayı da kapsıyormuş da haberimiz yokmuş. Hemen telefonla polis ekibi istedi. Baktım iş uzayacak bu kez gazeteci kimliğimi gösterdim.

Zabıtayı kızgınlığıyla baş başa bırakarak pazardan içeriye girdim. Keşke girmez olsaydım. İnsanlar sanki bir daha Pazar kurulmayacak veya başka yerde satılmıyor paniğe kapılmış gibi tezgahlara hücum ediyor. Pazarcılar da sanki satış yapamadıkları günlerin acısını çıkarırcasına fiyatları tavana çıkarmış.

Bir iki tur sonunda kendimi zor dışarıya attım.

Dün, Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu ile cumartesi pazarında yaşananları konuştuk. Yüksek fiyat ve yoğunluk konusundaki eleştirilerime hak verdi.

'Pazarlar rutin günlerinde açılmaya devam etse bunlar yaşanmazdı' diyen Aksu, kısıtlama dönemlerinde pazarların açılmasının bu sıkıntıları sona erdireceğini söyledi.

Arife günü Pazar kurulması konusunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ve milletvekilleriyle görüştüğünü ve olumlu sinyal aldığını da kaydeden Aksu, son kararı içişleri bakanlığının vereceğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.