Hava Durumu

Kapanma ve aşılamanın etkisini haziranda göreceğiz

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2021 08:08

Koronavirüs, bugüne kadar yapılan öngörüleri mutasyonlarla boşa çıkardı.

Geçen yıl bu günlerde, yaz aylarında virüsün etkisini yitireceğini, sonbaharda ise adım adım normalleşmeye gideceğimizi konuşuyorduk. 1 Haziran'da kısıtlamaların kaldırılmasıyla virüs adeta atağa geçti. Rahat bir yazı bırakın kabus gibi bir sonbahar ve kış yaşadık.

1 Mart'ta bu kez İngiliz mutasyonu ve kısıtlamaların erken kaldırılması Türkiye'yi tam kapanma kararını almaya götürdü.

Bursa'da da durum farklı gelişmedi. Sağlık Bakanlığı'nın vaka sayısı haritalarını paylaşmaya başladığı 14 Şubat'ta 100 binde 34, 87 olan vaka oranı 23 Nisan'da 502, 41'e yükseldi. Kısıtlamanın etkisiyle 24-30 Nisan haftasında vaka sayısı 100 binde 327, 35'e düştü.

Sosyal medyada bugünlerde 20'li yaş fotoğrafları paylaşmak popüler hale geldi. Tıp Fakültesi öğrencisiyken çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ile koronavirüs pandemisini konuştuk.

Tam kapanmanın beşinci gününde aktif hasta sayısının yüzde 30 azaldığını vurgulayan Dr. Esgin'e göre, kısıtlamanın yanı sıra aşılamanın sonuçlarının Haziran'ın 15'inden sonra ortaya çıkacak.

Şu ana kadar 100 milyon sinovac, 90 milyon Biontech en son 50 milyon SputnicV aşısı bağlantısı gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Esgin, bağlantısı gerçekleştirilen 240 milyon doz aşının Türkiye nüfusunun üç katına ulaştığına işaret etti.

'Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hoca gibi kötü senaryolar üzerinden yorum yapmak kolay' diyen Dr. Esgin, şöyle devam etti:

'Ben bir hekim olarak iyimserim. Bunun nedeni de aşı tedariki çeşitlendirmemiz ve sayıyı arttırmamız. Dünyada aşılamada altıncı sırada yer alıyoruz. Bizden önceki 5 ülke aşı üretiyor. Biz üretim yapmamamıza rağmen iyi durumdayız. Aşı koz haline geldi. Maske savaşları aşı savaşlarına döndü. Almanya üç hafta öncesine kadar bizim yarımız kadar aşı yapmıştı. Mayıs ve haziran ayı çok kritik. Sputnic ve Biontech'in devreye girmesi mücadelemize güç katacak'

Dr. Esgin, Rus aşısı için daha önce neden bağlantı kurulmadı eleştirilerine de, 'Vektör aşılar konusunda Astrazeneca'dan dolayı tereddütler vardı. Bu tedirginliği yaşadık. Çalışmalar Rus aşının güvenli ve etkinliğinin yüksek olduğunu gösterince bağlantı kuruldu' yanıtını verdi.

Dr. Esgin, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan bahsettiği için geçen hafta bir televizyon programından dinlediğim notu da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Programda, Türkiye'nin cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve aşı üretiminde dünyanın sayılı kurumları arasına giren Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü neden kapattığı konusu ele alınırken, konuklardan biri olan Prof. Dr. Ceyhan, söz alarak, ilginç açıklamalarda bulundu.

Tesis kapatılırken rapor hazırlayanlardan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, '1970'li yıllara kadar tesis başarılı bir şekilde aşı üretimi yapıyordu. Ancak, o yıllarda teknolojik değişime ayak uyduramadı. Ekipmanlar yenilenmeyince geride kaldı. O yüzden kapanma kararı alındı' dedi.

BURSA'DA CUMARTESİ GÜNÜ 160 PAZAR AÇILACAK

Tam kapanmadan en çok etkilenen sebze ve meyve üreticileri ile bunların vatandaşa ulaşmasını sağlayan pazarcılar oldu. Hal ve pazarların kapanması üzerine tonlarca sebze ve meyve üreticinin elinde kaldı. Haberlerde izliyorsunuzdur, üreticilerin satamadıkları ürünleri çöpe dökmeye başladı.

Sorunun çözümünün en kolay yollarından biri pazarların yeniden açılmasıydı. Bu konuda Seyyar Pazarcılar odalarının ilk günden beri bunu öneriyordu. Pazarcıların talebi sonunda yankı buldu ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle cumartesi günü saat 10.00- 17.00 arasında pazarların açılmasına izin verildi.

Son durumu ve Bursa'da cumartesi günü kaç pazarın açılacağını Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu'ya sorduk.

Pazarın sabit günü ne olursa olsun cumartesi tüm pazarlarda tezgah açılacak. 137'si Bursa merkezde olmak üzere il genelinde 160 Pazar yerinde satış yapılacak.

Refik Aksu, bayram arifesi olan Çarşamba günü de Pazar kurulması için girişimlerinin devam ettiğini belirterek, 'Üretici perişan durumda. Soğuk hava depolarında yer almadı. Babasultan ve İnegöl'deki elma üreticileri ürünlerini kilosu 85 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satmaya başladı. Arife ve kısıtlama süresince pazarlar açılırsa üretici de rahat eder' dedi.

OSMANGAZİ'DE HANGİ PAZAR YERLERİ AÇIK OLACAK?

NİLÜFER'DE HANGİ PAZAR YERLERİ AÇIK OLACAK?

MARMARA'DA TABLO GİTTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR

Geçtiğimiz günlerde yazmıştım: Bu artık ALG patlaması falan değil, Marmara üzerini kaplayan sarı tabaka yüzünden nefes alamıyor.

Sadece Bursa'nın ilçelerinden değil, Bandırma'dan Erdek'ten de fotoğraflar geliyor.

İhlas Haber Ajansı'nın önceki gün Gemlik Narlı'dan çektiği görüntüler içler acısıydı. Balıklar zıpladıktan sonra tabaka yüzünden tekrar denize dönemeyince telef oluyordu. Dün de Mudanya'dan telef olan su samuru haberi geldi.

Bu bizim görebildiklerimiz. Önümüzdeki günlerde bu tabaka dibe çökecek ve oradaki canlı yaşamı da öldürecek.

Önce sarı olan tabaka gün geçtikçe kahverengiye dönüyor.

Bir an önce Çevre ve tarım müdürlükleri örnekler alıp inceleme yaptıktan sonra sonuçları açıklamalarını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde tabakanın etkilediği yerlerde insanlar denize girmeye başlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.