Hava Durumu

Karaca neden kazandı, Akkuş neden kaybetti?

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2020 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2020 08:13

Bursa, 31 Mart yerel seçimlerinde, CHP açısından hayal kırıklığının başkentiydi. Mustafa Bozbey rüzgarıyla seçimin kazanılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, beklenen olmadı.
Türkiye'nin metropollerindeki başarıya rağmen Bursa'daki sonuç CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da yaralamış, bunu katıldığı televizyon programlarında birkaç kez dile getirmişti.
Oy artışına rağmen başarısızlık seçimin hemen ardından kimi zaman çok sert biçimde tartışıldı. Genel merkeze raporlar gönderildi, değerlendirmeler yapıldı.

Süreç, önceki gün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki 37'nci CHP Bursa Olağan Kongresi'nde tamamlandı. Bursa örgütünün kongredeki temsilcileri değişimi gerçekleştirerek, faturayı Hüseyin Akkuş'a kesti. Akkuş ile birlikte onu destekleyen Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan ile Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan yara aldı.
İki yıl önce kaybettiği yarışın rövanşını alan İsmet Karaca'nın şansı, seçimdeki hayal kırıklığının yarattığı değişim isteğiydi. Örgütten yükselen eleştiri ve değişim talebiyle yelkenlerini dolduran Karaca, yıllardır beklediği il başkanlığı koltuğuna oturmayı başardı. Karaca ile birlikte seçimin diğer kazananları ise ona destek veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu oldu.
Seçimdeki oy dağılımı değerlendirildiğinde Akkuş'un karşısındaki 3 rakibin oy toplamının 378'e ulaşması, örgütün değişimden yana tavır koyduğunun en önemli göstergesiydi.
Peki, bundan sonra ne olacak? Kongre süreciyle ortaya çıkan bu bölünmüş yapı devam mı edecek yoksa, Karaca, birleştirici misyon üstlenip, CHP'lileri bir araya getirebilecek mi?
Karaca, bu endişelerin farkında olmalı ki kongredeki konuşmasının finalinde, seçimi kazanır kazanmaz adaylar, milletvekilleri ve ilçe başkanlarıyla toplantı yapacağı ve birleştirici olacağı mesajını verdi.

PROF. DR. KARABIYIK'IN ÇAĞRISI VE ADAYLARIN PERFORMANSLARI

Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, kongrede yaptığı konuşmada, adaylara birleştirici olması çağrısında bulunarak, il başkanının hiç kimsenin değil, örgütün adamı olması gerektiği vurgusunu yaptı.

Adaylık için başkanların istifasının seçime giren örgütte zafiyet yarattığını hatırlatan Prof. Dr. Karabıyık'ın çağrısına Erol Gülmez ve İsmet Karaca yanıt verdi. Gülmez, seçilirse hiçbir şekilde aday olmayacağını ifade ederken, Karaca, rakibi Akkuş'a gönderme yaparak, 'Nilüfer Belediye Başkanlığı için aday olmayacağım' dedi.
Gülmez, ayrıca Prof. Dr. Karabıyık ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e seçim sürecinde adaylar arasında tarafsız kaldıkları için teşekkür etti.
Adayların kürsü ve kongre performansına gelince;
Karaca ve Akkuş'un eş ve çocuklarıyla sahneye çıkması büyük alkış aldı. Karaca ve Güner Aklan, konuşmalarını irticalen yaparken, Akkuş ve Gülmez, kimi zaman hazırladıkları metni okudu.
Karaca, Gülmez ve Aklan, konuşmalarında rakipleri Akkuş'u eleştirirken, Akkuş, genel siyaset ve yerel siyaset ile yeni dönem projeleri hakkında konuştu.
Bu arada, Güner Aklan'ın aday olması için gerekli imza desteğini de İsmet Karaca ekibi verdi. Adaylık için 64 imzayı bulan Aklan'ın seçimde 19 oy alması da bunun göstergesiydi.

BOZBEY'DEN SİTEM VE DESTEK MESAJI

Divan başkanlığını CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse'nin yaptığı kongrede 20 yıl Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan 31 Mart seçimlerinde Millet İttifakı Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Mustafa Bozbey'e protokol sırasında yer ayrılmaması büyük bir yanlışlıktı.
Protokol ve delegelerin oturduğu salon yerine kongreyi parti üyelerine ayrılan balkondan izleyen Bozbey, yaptığı konuşmada sitemini, 'Herkesin bir yeri vardır bizim yerimiz de orasıymış. Biz de orada duruyoruz' sözleriyle dile getirdi.

'Bir umut olduk ama sonuçlandıramadık' diyerek 31 Mart seçimini de değerlendiren Bozbey, seçimle ilgili şunları söyledi: 'Şu nedenden veya bu nedenden, şunun hatasından dolayı kaybettik demenin bir anlamı yok. Oyumuzu şu kadar artırdık demek de anlamsız. Ya kazanır ya kaybedersiniz siyasette ikincilik diye bir makam yok'
Konuşmasını Nazım Hikmet'in Kerem gibi şiirinden bir bölüm okuyarak devam eden Bozbey, son sözlerinde ise 'Bütün çiçekleri koparsanız bile baharın gelişini engelleyemezsiniz' diyerek, seçim sloganı olarak Bursa'ya bahar erken gelecek sloganını seçen İsmet Karaca'ya üstü kapalı destek verdi.

OKULLAR RAPORUNU BAKANA VERECEKLER

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, geçen hafta grup toplantısında aynı sırada oturduğu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a deprem riski nedeniyle boşaltılan 24 okulla ilgili sıkıntıları anlatmıştı. Bakan Selçuk da, vekillere bu hafta için randevu vermişti.

AK Parti Milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin, Refik Özen ve Zafer Işık, dün Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'i ziyaret ederek, Bursa'nın okul ve derslik ihtiyacını masaya yatırdılar.
Dülger ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ve bu doğrultuda hazırlanan raporu bugün görüşecekleri Bakan Selçuk'a vereceklerini belirten Dr. Esgin, '24 okulun bir an önce yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmesini istiyoruz. Bu taleplerimizi sayın bakana ileteceğiz' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.