Hava Durumu

Kavlak'tan Bursa çıkışı: TÜİK rakamlarına 9 yaşındaki torunum bile inanmıyor...

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2021 08:01

Türkiye'de gözler asgari ücretteki artışa kilitlendi. Döviz kurlarındaki hareketlilik temel gıda ürünlerindeki enflasyon oranlarının çok yüksek rakamlara yükselmesi bu konudaki beklentileri arttırdı.

DİSK, asgari ücret çıtasını 5 bin 200 liraya yükseltirken aynı zamanda TÜRK-İŞ Genel Sekreteri olan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa 2 No'lu Şubenin genel kurulunda yaptığı konuşmada, başta asgari ücret olmak üzere ekonomi ve dövizde yaşanan gelişmeler konusunda önemli mesajlar verdi.

Ekonomi mesajlarından başlayayım...

'Görünen köy kılavuz istemez' diyen Kavlak'a göre, yaşanan bu sürecin adı ekonomik kriz ve bir ülkede ekonomik kriz varsa, sosyal yaşamdan siyasete hatta aile yaşantısına kadar her şeyde kriz ve sorun olur.

Konuşmasında asgari ücret konusuna geniş bir yer ayıran Kavlak, 'Bugün içinde bulunan ekonomik koşullarda insanlar yine açlık sınırının altında yaşayacak ve evine ekmek götüremeyecekse asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne olur, gelmese ne olur' sorunu yönelterek yanıtı da yaptığı hesaplama ile verdi:

'Asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne kadar eder? Saat ücreti şu anda 15,90. Buna yüzde 30 zam gelse 20,67 olur. Yani 4 lira 70 kuruş zam demek. Aylığı hesaplamak için 225 saatle çarparsak brüt 1073 lira eder. Bunun neti ise yaklaşık 850 lira. Bu üzerinde konuşmayacağımız kadar küçük bir artıştır ve ne yazık ki asgari ücret için atılacak imzaların mürekkebi bile kurumadan alınan zammın bir kısmı çoktan eriyip gidecektir'

'Adil bir vergi düzeni talep ediyoruz' diyen Kavlak'a göre, vergi oranları işçiler için yüzde 10 ve 15 olarak düzenlenmeli ya da 15'e sabitlenmeli.

'TÜRK-İŞ asgari ücrete karışmasın onları asgari ücretli üyeleri yok' diyenlere de sert çıkan Kavlak, şöyle devam etti:

'Yani ne demek istiyor bizim tekerimize çomak sokmayın diyor. Biz karışmayalım da, kölelik düzenini kurun, öyle mi? Biz karışmayalım da, insanları boğaz tokluğuna çalıştırın, öyle mi? Biz karışmayalım da, asgari ücreti bölgesel yapın, sektörel yapın, öyle mi? Yok öyle yağma.

Emekçiler şöyle rahat bir nefes alsın, gün yüzü görsün. Biz, hayatın, çarşının, pazarın enflasyonuna göre tüm kayıplarımızı telafi etmek istiyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, biz, bunun üzerine bir de refah payı almak istiyoruz. Biz, adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Ürettiklerimizden, ekonomiye yaptığımız katkıdan, kazandırdığımız katma değerden payımızı almak istiyoruz. 'İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz demekle olmuyor. Siz hangi enflasyondan söz ediyorsunuz? TÜİK'in enflasyonu mu? Sizin açıkladığınız o enflasyona, Benim 9 yaşındaki torunum bile inanmıyor'

MESS İLE GÖRÜŞMELERİNDE 10 ARALIK'TA SÜRE DOLUYOR

Metal işçilerinin merakla beklediği MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi hakkında da bilgi veren Kavlak, şu mesajları verdi:

'Bugüne kadar MESS ile 4 kez toplantı yaptık. Toplamda 44 maddede anlaştık.16 maddeyi yeniden görüşmek üzere erteledik. Yasal olarak 60 günlük süre 10 Aralık'ta dolacak. O tarihe kadar anlaşamazsak uyuşmazlığı tutacağız ve ardından da yine yasa gereğince resmi arabulucuya gideceğiz. Peki, ondan sonra? Ondan sonrası size bağlı, sizin direncinize, sizin mücadelenize, bileğinizin gücüne bağlı. Biz, sizden aldığımız güçle, arkamızda sizin desteğinizle, o masada en iyisini yapmak için, en iyisini almak için, ne gerekiyorsa onu yapacağız. Eylemse eylem, grevse grev'

Bu arada, yapılan genel kurulda Mustafa Tüfekçi ikinci kez şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi.

BTSO PROJELERİ BURSA'YI DÜNYA İLE BULUŞTURUYOR

En son önceki gün sona eren BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarı ile ilgili Bursa Sanayi Ticaret Odası'nın hazırladığı bültende dikkatimi çekti. Bu fuar dolayısıyla UR-GE projesi kapsamında Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle 15 ülkeden 150 iş insanı Bursa'da sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

UR-GE, Küresel Fuar Acentası ve Ticari Safari projeleri, Bursa'yı dünya ile buluşturan çalışmalar. Merak edip ayrıntılarını sordum. Sağolsun BTSO Basın Bürosu Sorumlusu Selahattin Budakoğlu hemen gönderdi.

BTSO, 32 adet UR-GE yani uluslar arası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi ve HİSER, Hizmet sektöründe rekabet gücünün arttırılması projelerini yürütüyor. BTSO bu çalışmasıyla aynı anda en fazla UR-GE projesi yürüten kurum konumunda. Çalışmalarla 135 milyon doların üzerinde kaynak sağlanarak uzay havacılık ve savunma, raylı sistemler, bebe-çocuk konfeksiyonu, makine, gıda, tekstil, kompozit, kimya, turizm, yenilenebilir enerji, otomotiv ve inşaat gibi stratejik sektörlerde projeler hayata geçirildi. Bugüne kadar 45'ten fazla alım heyeti programı düzenlendi. Projelerden şimdiye kadar 1.100'i aşkın firma faydalanırken, beş kıtada gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri ile 15 bine yakın yabancı alıcı, proje üyesi firmalarla bir araya getirildi.

Küresel Fuar Acentesi, BTSO üyelerinin küresel bir oyuncu haline gelmesi ve KOBİ'lere ihracatçı kimlik kazandırılması hedefine katkı sağlamak amacıyla yapılan bir çalışma. Proje ile iş insanları yurt dışında alanında marka olan sektörel fuarlara katılma imkanı yakalıyor.

BTSO üyeleri, KFA kapsamında düzenlenen organizasyonlar ile Dubai'den Moskova'ya, Paris'ten Tokyo'ya kadar sektörleriyle ilgili dünyanın en prestijli fuarlarını yakından takip etme fırsatına sahip oluyor. Proje ile son 8 yıllık dönemde 7 binden fazla BTSO üyesi 200'den fazla ülkede yurt dışı programlarına katılma imkanı buldu. Aynı sürede Bursa'da 2.900 yeni ihracatçı kazandı.

BTSO'nun Ticari Safari Projesi kapsamında sektör odaklı düzenlenen etkinliklerde firmalar, yabancı sektör profesyonelleriyle ikili iş görüşmeleri yapma fırsatı yakalıyor. Proje ile 700'e yakın oda, kurum ve dernek ile iş birliği yapan BTSO, 100'ü aşkın ülkeden 28 bine yakın nitelikli alıcıyı Bursa'ya getirerek üyeleri ile aynı masada buluşturuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.