Hava Durumu

Kentin geleceğine yatırımda Bursa örneği

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2018 11:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2018 11:44

Şehirler, insan organizması gibi özelliklere sahip. Bursa'daki birçok önemli eserde imzası bulunan mimar Mithat Kırayoğlu, bu benzetmeyi yaptığında şaşırmış, sonra verdiği örneklerle ne kadar haklı olduğunu anlamıştım.

Bursa ile ilgili 'Obez Bursa'nın diyete ihtiyacı var' tesbitiyle çözümü de yine insan organizması benzetmesiyle vermişti.

Bursa Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı gezerken bu tesbiti düşündüm. Eğer yıllar öncesi dönemin belediye başkanı olan Erdem Saker, bu iki yeri Bursa'ya kazandırmasaydı ve hemen yanı başındaki ova katliamlarının bir benzeri yaşanacaktı.

Oysa bugün yeni kamulaştırmalarla hem hayvanat bahçesi hem de Botanik Park büyüyerek, Bursa'nın yeniden yeşil özelliğini kazanmasına katkı sağlıyor.

Saker, başkanlık görevinin sona ermesinden sonra da bu iki yerin gelişip korunması için elinden geleni yaptı. Halen başarıyla hayvanat bahçesi koordinatörlüğü görevini sürdürüyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk kez ziyaret edeceği hayvanat bahçesi gezisi öncesi Saker'le odasında sohbet ettik.

Saker, hayvanat bahçesinin bugün geldiği noktayı heyecanla anlatıyor. 20 yılda türlerin çoğalması bir yana alanın büyümesi de onu sevindiriyor.

En son filler için 8 dönümlük alan kamulaştırılmış. Yeni ikisi Avusturya'dan biri Fransa'dan 3 gergedan ise hayvanat bahçesine renk katmış.

1955'te zamanın Belediye Başkanı Reşat Oyal tarafından hizmete açılan Kültürpark'ın ardından Bursa'daki betonlaşmaya karşı ilk duruş Erdem Saker'in kente kazandırdığı Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı oldu.

Son yıllarda yeşile en büyük katkıyı Recep Altepe döneminde yapılan Hüdavendigar Kent Parkı sağladı. yıllar sonra bu parkında ne kadar önemli olduğu anlaşılacak.

Yeşile ve çevreye yatırımda bu 3 uygulama biz fark etmesek de diğer illere de örnek oldu.

Önce Gaziantep, ardından Kocaeli hayvanat bahçesi yaptı. Hem de örnek aldıkları Bursa'dan daha büyük ölçekte.

Her ikisine de tür, bilgi ve teknik desteği Bursa Hayvanat Bahçesi veriyor. örnekler de gösteriyor ki tıpkı insan organizması gibi hareket eden kentlerin geleceğine bu tür dokunuşlar geleceğe en büyük yatırım. Düşünün 60 yıl önce yapılan en prestijli beton yapılardan hangisi örnek gösteriliyor. Oysa Kültürpark içinde korunan asırlık çınarlarıyla dimdik ayakta.

Hayvanat bahçesinin yeni konukları

Kurulduğu 1988 yılında 70 türden yaklaşık 600 hayvan ile ziyaretçi kabulüne başlayan hayvanat bahçesi, bugün 120'ye yakın türden bin 200'ün üzerinde hayvana ev sahipliği yapıyor. Avrupa Hayvanat Bahçesi Akvaryumlar Birliği'ne (EAZA) üye olması sayesinde de tür sayısı her geçen gün artıyor. Bu artış beraberinde ziyaretçi sayısını da yükseltiyor. Her yıl ortalama 50 bin artan ziyaretçi sayısı 2017'de 750 bine ulaştı.

Avusturya ve Fransa'dan gergedanların gelişi de birliğe üye olma sayesinde gerçekleşmiş. Yoksa nesli tükenmekte olan beyaz gergedanlar Bursa'ya kolay kolay verilmez. Bursa Büyükşehir Belediyesi'de bu konuda elinden geleni yapmış. Avrupa standardının üzerindeki gergedan barınağının kapalı alanı tamamlanmış, açık alandaki çevre düzenlemesi de tamamlanınca değerli boynuzları için avlanan bu türü doğal ortamda görmeye başlayacağız.

İnsana en yakın tür

Erdem Saker'in mihmandarlığında Başkan Aktaş'ın kullandığı elektrikli araçla hayvanat bahçesini dolaşırken yeni konuklar gergedanların yanı sıra pengueninden zürafasına kadar birçok türü gördük. Ekipteki herkeste hayranlık uyandıran ise lemurlar oldu.

Bir hayvansever olarak insanlara bu kadar yakın davranan tür görmedim. Başkan Aktaş'ta eliyle muz ikram ettiği lemurlara hayran kaldı. En ilginç görüntüyü ise lemurlara ağzıyla muz ikram eden Nevruz İlimdaroğlu verdi. Bursa Zoo'ya özellikle çocuk ve gençlerin mutlaka gelmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aktaş, anne ve babaları çocuklarına hayvan sevgisini sunabilecekleri en güzel mekan olan hayvanat bahçesine davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.