Hava Durumu

‘Kentin vicdanı’ndan Bursa’nın sorunlarına yakın takip

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2024 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 08:00

Yazılarımda sürekli altını çizme gereği duyarım. 

Akademik odalar, mesleki ve teknik konuların yanı sıra kentlerin vicdanıdır…

Kentlerin doğası, insanları ve geleceği için kaygı duyar, sorunları dile getirir, çözüm odaklı çalışmalarla gündeme yön verir.

Bursa özelini değerlendirecek olursak; kentin geleceğini etkileyecek birçok girişim akademik odaların çabaları sonucu önlenebildi. Önlenemeyen ve altında akademik odaların muhalefet şerhlerinin bulunduğu birçok proje daha sonra yapanlar tarafından bile sahiplenilmedi.

Buna, Doğanbey’deki TOKİ konutlarını, Nilüfer’deki 0,50 emsal uygulamasını ve bugünlerde Bursaspor’un küme düşmesiyle yeniden gündeme gelen Atatürk Stadyumu’nun yıkılması gibi örnekleri vermek mümkün.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi son 40 yıldır kentin vicdanı olmak adına önemli çalışmalara imza atan akademik odaların başında geliyor. Kendilerini Çalışma Grubu olarak adlandırılan ekip, 28 yıl oda seçimlerini kazanmış, geçen dönem bayrağı Çağdaş Mühendisler Grubu’na teslim etmişti. Bu yıl yapılan seçimlerde Çalışma Grubu, yeniden seçimi kazanarak işbaşına geldi.

Yeni başkan seçilen Serdar Atilla Erdem, gençlik yıllarından beri Çalışma Grubu ekibinde yer alan bir isimdi.  

Erdem, geçtiğimiz günlerde şubat ayında gerçekleşen seçimlerin ardından göreve gelen 19’uncu Dönem Yönetim Kurulu’nun 3 ayda yaptığı 94 adet etkinlik hakkında bilgi vererek,  meslekleri ve Bursa için hedeflenen çalışmaları anlattı.  Şube Komisyonlarını ve Komisyon Başkanlarını basına tanıttıktan sonra izleyecekleri strateji konusunda önemli mesajlar verdi.

Yazıyı kaleme almakta biraz geciktim biliyorum ama tarihe not düşmek adına Erdem’in mesajlarını vermek istiyorum.

Konuşmasına, Bursa’nın kentsel dönüşümden ulaşıma, içme suyundan sağlıklı bir kentin tesis edilmesine kadar, odanın ilgi ve uzmanlık alanına dahil her konuda söz söyleyecek ve çözümler üreterek ilgili makamlarla paylaşacakları mesajıyla başlayan Erdem şöyle devam etti:

‘ Yeri gelecek itiraz edeceğiz, yeri gelecek destek vereceğiz. Bilimin ışığında, Bursa halkının menfaatlerini önceleyerek doğru bildiğimizi söylemekten ve doğru olanın yanında durmaktan kaçınmayacağız’

‘BEN YAPTIM OLDU’LARA İZİN VERİLMEYECEK’

 ‘Bursa, mutlaka dirençli şehir, tarım, turizm, tarih ve sanayi ile büyüyen bir şehir vizyonu ile şekillenmelidir. Bunlardan birini önceleyip diğerlerini geri planda kesinlikle tutmamalıyız’ sözleri BUSİAD’ın tarım, sanayi ve turizmle gelişen Bursa vizyonu raporuyla ile örtüşen Erdem, şöyle devam etti:

‘Ulaşım Master Planı ve Kent Anayasası şehrimizin bu dinamikleri içinde eşit derecede öncelenerek ve bir an önce hazırlanmalıdır. Komitelerimizle oluşan bu dev kadro, kent sorunlarını, meslek ve meslektaşlarımızın problemlerini bilmekte, hem meslek hem de meslektaşlarımızın ve de kentimizin sorunlarına bu vizyoner yaklaşımla çözüm önerileri üretmek adına bir araya gelmiştir. En kısa zamanda komitelerimiz çalışmalarını tamamlayacak ve İMO Bursa olarak görüş ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşacağız’

 Erdem, ’Bursa Kent Anayasası’  olarak düzenlenecek 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı çerçevesinde kentin sakinleri ve sahipleri olarak  Bursa adına şu sorulara cevap aranması gerektiğinin altını çirek sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Planlı ama doğal kaynakları kontrolsüz bir şekilde tükenen, üreten ama doğa ve  tarım alanları yok olan, istihdam sağlayan ama ulaşım problemleri bitmeyen tamamı ile bir sanayi şehri mi? Koruma Kullanma dengesini gözeten sahip olduğu potansiyelleri, geleceği ve dünyanın gelişimini de düşünerek öncelik sırasına göre değerlendirip sonradan pişman olmayacak tercihler yapan bir şehir mi olacaktır?  u sebeple ’Ben yaptım oldu’larla Bursa’mıza dışarıdan yapılacak her türlü müdahaleye sessiz kalmayacak, bununla gereken mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ve tekrar diyoruz ki ‘Bursa şeffaf bir şekilde Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde ilgili tüm ilçe belediyelerinin, devlet kurumlarının içinde olduğu tüm üniversitelerimizin, meslek odalarının aynı masada toplanıp ortak akılla Bursa vizyonunun belirleneceği Kent Anayasamız acilen hazırlanmalı ve ‘Ben yaptım oldu’lara asla müsaade edilmemelidir’

ESKİ BAŞKAN ALBAYRAK KOMİSYONDA…

Serdar Atilla Erdem’in açıkladığı İMO Komisyonlarında görev yapan isimler öğretim üyesi, eski başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluştu.  Çalışma Grubu adına üç dönem İMO başkanlığı yapan Mehmet Albayrak, Kentsel Dönüşüm ve Protokoller Komisyonu Başkanı olarak görevlendirildi.

İMO’nun diğer komisyonlarında görev alanların isimleri ise şöyle:

‘Teknik Komisyon Başkanı - Prof. Dr. Adem Doğangün, Kıyı Deniz ve Su Komisyonu Başkanı -  Prof. Dr. Egemen Aras, Eğitim ve Seminerler Komisyonu Başkanı - Prof. Dr. Mustafa Özgür Yaylı, Ulaşım Komisyonu Başkanı - Doç. Dr. Bahadır Yılmaz, İş ve İstihdam Komisyonu Başkanı - Ayşe Asena Dişbudak, Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı - Elif Kibar Topçu, Serbest Çalışanlar Komisyonu Başkanı - Ünsal Eser, OSB ve Sanayi Bölgeleri Komisyonu Başkanı - Serhat Şengül, Tarihi Eserleri Araştırma Ve Koruma Komisyonu Başkanı -Volkan Kutupoğlu, İş Sağlığı Ve Güvenliği Komisyonu Başkanı - Pınar Pelin Koçak, Kamu Çalışanları Komisyonu Başkanı -  Mustafa Gördeli, Kadın İnşaat Mühendisleri Komisyonu Başkanı - Yasemin Işık Uysal, Yapı Denetim Komisyonu Başkanı  - Serdal Aktaş, Gençlik Komisyonu Başkanı - Alperen Doğan, Sosyal Komisyonu Başkanı - Fırat Güzel, Spor Komisyonu Başkanı - Yükseler Göktaş, Basın Yayın Komisyonu Başkanı - Hürkan Çelebi’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.