Hava Durumu

Kentsel dönüşümde doğru rota bulundu

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2018 07:48

Şehircilik konusunda en büyük yanlışımız, bilimsel metotlar yerine en ilkel yöntem olan deneme-yanılmayı kullanmamız.
Sanayi ile birlikte göç olacağını herkes bilir, ancak tedbir alınmaz. Sonuçta şeftali bahçeleri beton yığınlarına dönüşür. 'Sorunu nasıl çözeceğiz' diye planlama yapılmaya başlanır ama ne çare iş işten geçmiştir artık.
Bursa Büyükşehir Meclisi'nde 0.50 emsalle ilgili ilk kararlar alındığında, tepki gösterenlere, en yetkili ağızdan, 'Rant varsa orada yaşayanlara var' karşılığı verilerek, uyarılar dikkate alınmayarak son hızla inşaatlara devam edilmişti.
Sonuçta ne oldu?
Yanlış hesap Bağdat'tan döndüğü gibi mağdurlar da oluştu.
Mahkemeler, yapılan başvurular sonucu işlemlerin kanuna uygun olmadığına karar vererek, iptal kararları verdi. Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kapısı çalındı. Ancak, çözümü yine meclis bulmak zorunda kaldı.
Geçen hafta 0.50'den yararlanmak için ruhsat bekleyen 56 projeyi reddeden Büyükşehir Belediye Meclisi, önceki gün kentsel dönüşüme başlayan ve ruhsat alan 48 yapının tartışmalı durumunu çözüme kavuşturdu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kararın alındığı meclis toplantısındaki konuşmasıyla da tartışmalara son noktayı koydu:
'Bundan sonra, eskiden olduğu gibi 0.50 emsalle site, bina bazlı dönüşümler yapılamayacak. Ada bazlı konsept dönüşümlerin önünü açacağız. Nitekim site bazlı dönüşüm için izin isteyen 56 projeyi direkt reddettik. Artık bu yöndeki isteklerin bize gelmemesi gerekiyor" dedi.
Doğru olan da buydu.
Kentsel dönüşüm yasası zaten riskli binalar için çıkarılmamış mıydı?

'Bütüncül plan şart!'

Peki, bundan sonra ne olacak?
Aktaş, daha önceki açıklamalarında da parsel bazlı dönüşüm yerine ada ve bölge bazlı dönüşümlerin yapılacağını söylemişti.
Konuyu sorduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, bu kararlar alındığında uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, "Hukuksal ayağında sıkıntılar olduğu yargının verdiği iptal kararlarıyla gördük. Bu haliyle yürümeyeceği aşikardı" dedi.
Albayrak'a göre, Büyükşehir Belediyesi artık koordinatörlük görevini yaparak kentsel dönüşümle ilgili bütüncül planlamalar yapmalı. Çünkü Bursa için kentsel dönüşüm birinci öncelik sırasında. Büyükşehir Belediyesi acil olarak Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurmalı ve bu birim konuyla ilgili akademik odalar ve bilim adamlarıyla koordineli bir şekilde çalışarak, projeler üretmeli' dedi.

Öncelik riskli bölgelere...

Bilindiği gibi meclis kararlarının iptali için dava açan taraflardan biri Mimarlar Odası Bursa Şubesi'ydi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de tepkisini daha önce 'Böyle giderse Nilüfer'den göç başlar' sözleriyle ifade etmişti.
Yeni göreve gelen Mimarlar Odası Başkanı Ömer Faruk Şahin, odanın tavrında bir değişiklik olmadığının altını çizerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'ın parsel bazındaki dönüşüme karşı olduğunu açıklamasının önemli olduğunu vurguladı.
Bu tür kararların kentin kaderini değiştirdiğini ifade eden Ömer Faruk Şahin, 'Kentsel dönüşüm Bursa için ihtiyaç. Doğru yönetilmediği taktirde ortaya çıkan yoğunluk yeni kentsel felaketlere neden oluyor' dedi.
Kentsel dönüşüm için Yıldırım Belediyesi'nin uyguladığı projelerin model olabileceğini kaydeden Şahin, çöküntü bölgeleri ve deprem riski bulunan bölgelere öncelik verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.