Hava Durumu

'Kırmızı çizgiye' müdahale teklifi işçiyi sahaya indirdi

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 07:56

Çalışma yaşamına başlayan herkesin hayalini bir gün emekli olup, alacağı tazminatla yapacağı planların hayali süsler.

Eskiden bu hayali gerekleştirmek daha kolaydı. İşçilerin aldığı reel ücretin gerilemesiyle birlikte azalan tazminat miktarlarıyla ancak bir evin beyaz eşya ve mobilyaları alınabilecek hale gelindi.

Sadece emeklilik için değil çalışanların en büyük güvencilerinden biri olan kıdem tazminatıyla ilgili yapılacak yeni düzenleme işçilerin huzurunu kaçırdı.

Türk-İş ve ona bağlı sendikalar bu konu her gündeme geldiğinde, kıdem tazminatının kırmızıçizgileri olduğunu vurgular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu yaptığı 'Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır' açıklaması da sendikaları tatmin etmedi ki Türk- İş dün 81 ilde basın açıklamalarıyla yasanın mevcut haliyle korunması talebi bir kez daha dile getirildi.

Türkiye'nin her yerinde kampanya başlatılarak 'Kıdem Tazminatıma Dokunma' posterlerinin asılacağı duyuruldu.

DİSK'in bu konudaki görüşü de Türk- İş'ten farklı değil ve asla taviz verilmeyeceği sık sık başkanlar tarafından dile getiriliyor.

***

Peki, yeni düzenlemene getiriyor?

Bu soruyu çalışma hayatıyla ilgili konuları yakından takip eden ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'a sorduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili ilk açıklamayı yaptığı gün, 'Bu düzenleme kıdem tazminatının fona devridir' yorumunu yaptığını hatırlatan Erdursun, ekonomik açıdan zor durumda olan hükümetin kaynak yaratmak amacıyla düzenleme yaptığını savundu.

Bu tür düzenlemelerin Türkiye'nin ekonomik olarak zor durumda olduğu dönemlerde yapıldığına da işaret eden Erdursun, 1987'deki Konut Edindirme, 1988'de Tasarrufu Teşvik ve 1999'da kademeli emeklilik düzenlemelerini buna örnek olarak gösterdi.

Erdursun, AK Parti'nin bu konuda dersine çok güzel çalıştığını da ifade ederek, şöyle devam etti:

'Ülkemizde kıdem tazminatı gerçekten bir sorun. Çünkü yararlananların oranı yüzde 14. İşçilerin yüzde 86'sı bu hakkını kullanamıyor. Kıdem tazminatı fona devir olmalı. Ama AK Parti'nin dediği gibi değil'

Erdursun'a göre, bu düzenlemenin yasalaşması ise kısa vadede mümkün görünmüyor.

İŞÇİLER BÜYÜK KAYBA UĞRAYACAK

Yeni düzenlemeye göre, çalışanlardan yüzde 3, işverenden yüzde 4 kesinti yapılacağını, devletten de yüzde 1,33 katkı konulacağını belirten Erdursun, çalışanların biriken paranın yüzde 25'ini 60 yaşına geldiğinde alabileceğini, kalanın da emekli maaşına ekleneceğini söyledi. Bu yöntemde işçinin büyük kayba uğrayacağını savunan Erdursun gerekçesini ise şöyle anlattı:

'Örnek verecek olursak; mevcut sistemde 25 yaşında çalışmaya başlayan bir kişi 20 yıl çalışıp 45 yaşına geldiğinde 58 bin lira kıdem tazminatı alır. Kendisi buna katkı koymaz. Yeni sistemde aynı işçiden kesinti yapıldığı için bu sürede 21 bin lira katkı koymasına rağmen bunun 14 bin lirasını alacak.

Türkiye'de 2017'den beri bireysel emeklilik ile tamamlayıcı emeklilik sisteminin olduğunu hatırlatan Erdursun, 'Hiç bunları karıştırmadan kıdem tazminatını hak edenin gidip bankadan parasını alması lazım. Yeni bir sistem kurmaya gerek yok. Konunun diğer bir yönü ise kıdem tazminatı işçi ve işveren arasında bir denge unsuru. Bu dengenin çok iyi korunması gerekiyor.' dedi.

Erdursun, kurulacak yeni fonun yönetiminin de işçi, işveren ve kamunun temsilcilerin yer alacağı bağımsız bir yönetiminin olması ve toplanan paranın amaç dışında kullanılmaması gerektiğini de kaydetti.

KILIÇDAROĞLU'NA RAPOR HAZIRLIYOR

Erdursun, konuyla ilgili gelişmeler kamuoyuna duyurulduktan sonra 15 gün önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek, ön raporunu vermişti.

O görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun detaylı çalışma istediği Erdursun, bugünlerde konunun ayrıntıları üzerinde çalışıyor. Bir ay içinde de raporu hazırlayarak Kılıçdaroğlu'na sunacak. Erdursun, Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile de sık sık bir araya gelerek sosyal güvenlik konularında bilgilendirme yapıyor.

Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinin çok yararlı geçtiğini söyleyen Erdursun, ' Benim dilimden çok iyi anlıyor. 3-5 saat sürecek konuları 20-25 dakika içinde anlatabiliyorum. 150-200 sayfalık raporlar istemiyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.