Hava Durumu

Kısıtlamanın faturasını hizmet sektörü ödüyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 07:59

Koronavirüs, ülkemize giriş yaptıktan sonra bahar aylarını çok sıkı tedbirlerle geçirmiştik.

Hastalık henüz tanınmamasına rağmen vaka sayıları, alınan tedbirler ve toplumsal duyarlılık nedeniyle hızla düşmüştü. Bunun üzerine kısıtlama kararları kalkmaya başladı.

İşte ne olduysa 1 Haziran sonrasındaki rahatlamamız sonucu meydana geldi. Sanki salgın sona ermiş gibi her ortamda bir vurdumduymazlık başladı. Düğünler, eğlenceler, restoranlarda kalabalık masalar, asker uğurlamalar yeni normalin çok ötesindeki görüntülere sahne oldu.

Bu rahatlığın faturasını sonbaharda çok ağır ödedik. Arkasından yasaklar ve kısıtlamalar yeniden başladı.

Tabi olan yine hizmet sektörü ve esnafa oldu.

Kapıları bir kez daha kapanan hizmet sektöründeki işletmelerin canına tak dedi ki önceki gün toplu olarak sıkıntılarını kamuoyuna duyurmak zorunda kaldılar.

Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan hizmet sektörü işletmecileri ve çalışanlarının sorunlarını aynı zamanda kendisi de işletme sahibi olan Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler dile getirdi.

Söyledikleri oldukça uzun. Birkaç başlık dertlerini anlatmaya yetiyor. Onları aktarayım:

-Sıkıntının farkındayız ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Ancak dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz.

-Ağır koşulların faturasını biz ödüyoruz. Toplu taşımada ya da AVM'de, fabrikada, yemekhanelerde bulaş riski görülmezken kapalı olan bizim işletmelerimize hizmet sektöründe mi risk görüyor? Sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı.

-Personelimiz açlık sınırında olmayan desteklerle çalışıyor. İşleri var maaşları yok. Pandemi sonrası işletmelerimizde çalışacak insan gücü bulamayacağız.

-İşletmeler pandeminin ilk dönemindeki faizli kredileri ödeyemiyor. Borçtan dolayı elektrikler kesiliyor, sayaçlar sökülüyor. Bu günleri unutmayacağız.

-İşletmelerde daha fazla borç stoku birikmesini istemiyoruz. Ayakta kalabilmek için hibe desteği bekliyoruz.

- Geçimlerini bu işletmelerden sağlayan milyonlarca aile adına işyerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM'lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açmak istiyoruz.

Hizmet sektörü işletmecileri seslerinin duyulması için çalışanlarıyla birlikte her pazartesi günü bu tür toplantıları tekrarlayacak.

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım da hafta sonu yasaklarındaki haksızl rekabet konusuna dikkat çekti.

Hafta sonları sokağa çıkma yasaklarında temel gıda maddeleri satışı market, fırın, bakkal, kasap, manav, şarküteri ve kuruyemiş satanlar dışındaki işyerleri kapalı olduğunu hatırlatan Özyıldırım, şöyle devam etti:

'Ancak, özellikle marketlerde tencere, tava, masa, sandalye, ayakkabı, gömlek, kalem,kitap, cep telefonu, televizyon ne ararsan var...Haksız rekabete neden olan bu uygulamanın bugüne kadar düzeltileceğini bekledik ama olmadı... İstenirse hâlâ mümkün...'

BURSA'DAN EYÜP SULTAN CAMİSİ'NE ARMAĞAN

Osmangazi Halk Eğitim merkezi meslek edindirmeden dil eğitimine, okul öncesinden sanayiye, el sanatlarından kültürel faaliyetlere kadar uzanan geniş bir yelpazede 55 alanda 600'e yakın kurs düzenliyor.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde el sanatları eğitimini veren Meliha Kantarcı'nın tezhiple süslediği, Eyüp Müftüsü Mustafa Mesten'in hattatlığını yaptığı ayet ve hadis içeren tablo İslam alemi için manevi değeri çok yüksek olan 600 yıllık Eyüp Sultan Camii'ne asıldı.

Bir hayırseverin maliyetini üslendiği ve Fetih ve Nasr sürelerinden ayet içeren ve Hazreti Muhammed'in İstanbul'un fethini müjdelediği tablonun yapımı yaklaşık bir yıl sürdü.

HAMSİ SEVERLERE MÜJDELİ HABER

Gazeteci arkadaşım Adnan Baştopçu'dan bilirim. Karadenizliler hamsiyi balık sınıflandırmasının dışında tutar. Onlar için hamsi, Karadeniz'in nimeti sayılır.

Geçtiğimiz günlerde, hamsi neslinin devamı için avlama sınırlaması getirildi. Çok da doğru bir karardı. Karadenizlilerin hamsisiz yaşayamazdı.

İşin esprisi bir yana hamsinin Karadeniz'de Bulgaristan yönüne doğru olan kesimi yasak kapsamı dışında olduğu için bugünlerde bol miktarda balık, Bursa haline gelmeye başladı. Binlerce kasa hamsi üç günden beri halden perakendecilere satılıyor.

Hamsi sevenlere müjde vermek için yazıyorum. Çünkü tezgahlarda görülen hamsinin buzhane olduğunu zannedip almayanlar varmış. Ben de bunlara dahilim...Pazarcılar da bundan şikayetçi olmuşlar. Bana iletilince sizlere aktarmak istedim. Hem iri hem de fiyatı uygun. Halde kasası 100 lira civarında.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM; YILDIRIM

Yıldırım, uzun süreden beri beklediği önemli atılımları hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Belediye Başkanı seçildikten sonra başta kentsel dönüşüm olmak üzere imar konularındaki yasal düzenlemelerle uğraşan Oktay Yılmaz, bu yıl projelerini hayata geçirmenin adımlarını atmaya başladı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki bölümüne katılacak olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, iki yılı yaklaşan hizmet dönemini ve imar düzenlemelerini anlatacak.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da canlı olarak ASTV'de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.