Hava Durumu

Komşu, 2 Ekim’de sandık başına gidiyor; soydaşa önemli görev

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2022 08:17

18 ayda 3 seçim yapan Bulgaristan, 2 Ekim Pazar günü siyasi istikrarın elde edilmesi için tekrar sandık başına gidiyor. 

Seçimlerle ilgili biraz ön bilgi verdikten sonra Türkiye’de yaşayan soydaşların durumunu anlatayım.

Yaklaşık bir milyon Türk ve Müslüman’ın yaşadığı yaklaşık 6,5 milyonluk ülkede seçimlere 22 siyasi parti ile 6 koalisyon katılacak. Hafta başında kampanya döneminin başladığı ülkede Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) yurt içinde 9 bin 400, yurt dışında ise 290 yerde oy verme sürecinin makine ile yapılacağını açıkladı. Yurt dışında toplam 800 noktada oy kullanılabilecek.

 Seçim kampanyası 30 Eylül’de sona erecek, siyasi propagandanın yasak olacağı ve “düşünme günü” olarak ilan edilen 1 Ekim’den sonra 2 Ekim’de vatandaşlar sandık başına gidecek.

Seçim kampanyasının başında yapılan anketler, Bulgaristan’ın 48. Parlamentosu'na yüzde 4'lük giriş barajını en az 6 siyasi gücün geçebileceğini gösterdi.

Seçimlerde en çok oyu, ülkeyi geçen yıla dek kısa Aralıklarla 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin alması bekleniyor. GERB, “Kaostan daha güçlüyüz” sloganı ile seçime giriyor.

“İşimizi bitirelim” sloganını kullanan, 26 Haziran’da istifa etmiş olan eski Başbakan Kiril Petkov’un eş başkanı olduğu Değişime Devam (PP) partisi, anketlere göre, parlamentoda ikinci sırada yer alacak.

Parlamentoya giriş şansına sahip diğer güçler arasındaki Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi “Sosyal ve güvenilir bir devlet için”, Demokratik Bulgaristan (DB) “Sağduyuya güven” ve Rusya yanlısı eski Savunma Bakanı Stefan Yanev’in Bulgar Yükselişi (BV) ise “Yükseliş, Bulgaristan” sloganını belirledi.

Seçimde parlamentonun 3’üncü büyük siyasi gücü konumuna yükselmesi beklenen, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi kampanya programı ve sloganını hala açıklamadı.

BAL-GÖÇ’TEN DİPLOMASİ VE KOORDİNASYON

 Bulgaristan seçimlerinde çifte vatandaş olan soydaşların sandık başına gitmesi için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kısa adı BAL-GÖÇ olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği önemli bir görev üslendi. Temmuz ayında yapılan seçimlerde uzunca bir aranın ardından yeniden genel başkanlığa seçilen Prof. Dr. Emin Balkan, geçmişteki seçim deneyimleri de kullanarak soydaşların sandık başına gitmesi için çalışmalar yapıyor.

Balkan, hem Bulgaristan hem de Türkiye’deki yetkililerle görüşmeler yapıyor. Balkan ve beraberindeki başkan yardımcısı Ayhan Işık, önceki gün Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ı makamında ziyaret etti.  Ziyaret sırasında Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Barış Ceyhun  Erciyes de hazır bulundu.  

BAL-GÖÇ’ün 2 Ekim’deki seçimlerde lojistik destek ve koordinasyon görevi üslendiğini belirten Balkan, dün akşam dilekçe verme süresinin sona erdiğini ve önümüzdeki hafta Türkiye ve Bursa’da kurulacak sandık sayılarının kesinleşeceğini söyledi.

Balkan, geçen seçimlerde 38 olan Bursa’daki sandık sayısının 42’ye yükseleceğini, Bandırma, Balıkesir ve Yalova ile birlikte bölgede 47 sandık kurulacağını ifade ederek, şunları söyledi:

‘Dilekçe verme işlemindeki gibi seçimlerde de oy kullanma hakkına sahip çifte vatandaşlara yardımcı olacağız. Her seçim bölgesine Bulgarca bilen bir koordinasyon ekibi oluşturduk.  Bu seçimlere katılım ne kadar çok olursa o kadar avantajlı görüyoruz.  Seçimlerde dilekçe doldurulması biraz zayıf gidiyor ama dilekçe olmasa da sandık başında form doldurup oy kullanabilecekler.  Sandık başlarındaki Bulgarca bilen görevlilerimiz yardımcı olacak.’

BAL-GÖÇ olarak seçim öncesi tabanda hareketlilik sağlamak amacıyla Balkan panayırları düzenlediklerini ve ilkini geçen hafta Kestel’de gerçekleştirdiklerini hatırlatan Balkan, 17-18 Eylül’de Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Ziraat parkında, 24-25 Eylül’de de Nilüfer Belediyesi desteğiyle Görükle’de panayır düzenleyeceklerini söyledi.

 2 Ekim’deki seçimlerin önemine de vurgu yapan Balkan, ‘Bulgaristan’daki Türk kardeşlerimizin milletvekili sayısı biraz daha artarsa direkt iktidar ortağı olacaklar. Bunu sağlamak için çalışıyoruz’ dedi.

YENİŞEHİR HAVALİMANI’NI UNUTMAYALIM…

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden gelen açıklama bir gerçeği daha gözler önüne serdi.

Açıklamaya göre, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarına sefer yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi BBBUS rotasına Gemlik, Orhangazi ve Yalova’yı da dahil etmiş. Sefer sayısı ihtiyaca göre arttırılabilirmiş.

Öncelikle şunu söyleyeyim; Gemlik’te oturan biri olarak bu seferlere üç noktanın da eklenmesi bir mağduriyeti engelledi. Nedenine gelince BBBUS’a binmek için Gemlik otobanındaki oksijen tesislerine gitmek zorunda kalıyorduk. Otobüsler artık terminale girince bu sorun ortadan kalkacak.

Asıl önemli olan konu ise Yenişehir gibi uluslar arası özelliklere sahip bir havalimanı dururken Bursa’nın İstanbul’a otobüslerle taşınması.

Merak edip BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’a 2017’den beri yapılan sefer ve taşınan yolcu sayısını sordum. İki havalimanına günde 107 sefer düzenlenerek ortalama 3 bin 400 yolcu taşınıyor.

Bunun yanı sıra iki özel firma da iki havaalanına sefer düzenliyor. Bir de özel araçlarıyla gidenleri düşünürsek günde ortalama 10 bin kişi havayolunu kullanmak için İstanbul’a gidiyor. Üstelik Sabiha Gökçen için 120, İstanbul Havalimanı için de 175 lira bilet ücreti ödüyor.

Yanı başımızda bunun beşte biri fiyata ulaşacağımız Yenişehir Havalimanı ise atıl vaziyette duruyor. Sadece Trabzon, Erzurum ve Muş’a sefer düzenleniyor.

Önümüzdeki günlerde kış tarifesine geçiliyor. Yenişehir unutulmasın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.