Hava Durumu

Korona bireysel araç kullanımını patlattı, çözüm: bisiklet yolu açılımı

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 08:03

Koronavirüsün insanlığın üzerine kabus gibi çöktüğü ilk günden itibaren artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı konusunda önermeler yapılıyordu.

Doğru da çıktı...

Aradan geçen zaman içinde alışkanlıklarımız, davranış biçimlerimiz, yaşam şeklimiz farkında olmadan değişmeye başladı.

Sönmez Medya'yı ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'la sohbetimizde kentin her zaman birinci gündem maddesi olan ulaşımı konuştuk.

Koronavirüs salgının ilk aylarında, yüzde 10-15'a düşen toplu ulaşım kullanımı, yeni normalle birlikte ancak yüzde 60'lara ulaşabildi. İnsanlar, virüs yüzünden toplu ulaşımı zorunlu olmadıkça kullanmak istemiyor. Bireysel araç kullanımında yüzde 20'lik artış söz konusu. Sıfır araç için sıra beklenirken, ikinci elde fiyatlar aldı başını gidiyor.

Salgın koşulları dolayısıyla toplu taşım araçlarının istenilen standartlara ulaşması için otobüs sayısının 3-4 kat arttırılması gerekiyor. Bu yatırım mevcut imkanlara göre, neredeyse imkansız. Okullarda ders zili çalmasının ertelenmesi şimdilik büyük bir avantaj. Eğer geçmişte olduğu gibi okullarda örgün eğitim başlasaydı. Bursa'da günlerce trafiği konuşmaya başlardık.

Mevcut tablo karşısında alternatif çözümler arayan Büyükşehir Belediyesi bugünlerde Avrupa'nın bir çok kentinde korona dolayısıyla hayata geçirilen geçici bisiklet yolları projesi üzerinde çalışıyor. Trafik ve toplu ulaşımdaki yoğunluğun azaltılması için başka projeler de var.

Bisiklet kullanımı konusunda aslında sadece koronavirüs ile ilgili değerlendirilmemeli. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Erdem Saker, uzun yıllardan beri kent içinde bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını öneriyor.

Avrupa'nın bir çok kentinde toplum taşımla entegre bisiklet parkları bulunuyor. Metro veya otobüsten indikten sonra gideceğiniz noktalara bırakacağınız bisikletler hem ulaşımı kolaylaştıracak hem de virüs tehlikesinden korumak isteyenlere alternatif sunacak. Son yıllarda elektrikli bisikletlerin yaygınlaşması da bu tür projelerin kolaylıkla hayata geçirilmesini sağlayabilir.

AKTAŞ'IN ESNEK MESAİ UYGULAMASI ISRARI

Alinur Aktaş'a göre, toplu ulaşımdan kaçıp bireysel araç kullanımının yaygınlaşması trafiğin daha da ağırlaşacağının bir göstergesi. Bu yüzden mesai saatlerinin değiştirilmesi konusunda ısrarlı davrandıklarını söyledi.

Avrupa'nın gelişmiş şehirlerinin tümünde bu tür uygulamalar yapıldığına işaret eden Aktaş, bu konuda sitemlerini dile getirdi:

'Bizde kimse değiştirmek istemiyor. Sabah 08.00'de işe başlamak Allah'ın emri değil. Avrupa ile uyum açısından beyaz yakalılar normal mesai yapabilir ama çalışanlar açısından mutlaka düzenleme gerekiyor'

Uludağ Üniversitesi ve 500'ün üzerinde personel taşıyan kurumlarla ilgili teklifi Bursa Valiliği'ne sunduklarını da hatırlatan Aktaş, şöyle devam etti:

'Valimiz başkanlığındaki heyet araştırmasını sürdürüyor. Bu uygulamayı mutlaka hayata geçirmek zorundayız. Üçer-beşer katlı yollar yapsak da çözüm bulamayız. Uygulama iş dünyasına da yarayacak. Çünkü S plakalı bir araç günde birkaç kez sefer yapma imkanına sahip olacak'

'ÇAVUŞOĞLU İLE ARAMDA HİÇBİR SORUN YOK'

Aktaş ile bir buçuk saati bulan sohbetimizde konu, siyasete de geldi.

Bursa'da son günlerde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile Aktaş'ın arasının açık olduğu ve görüşmedikleri gündem konuları arasında yer alıyor.

Soruyu yönelttiğimizde Aktaş'ın yanıtı netti: Sayın Çavuşoğlu ile aramda hiçbir sorun yok. Görüşüyor ve Bursa için çalışıyoruz.

Devamında ise bu tür konuların AK Parti'nin Bursa'daki başarılı çalışmalarını gölgelemek için gündeme getirildiğini kaydetti.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU ÖZEN

Türkiye gündemini son günlerde Doğu Akdeniz'deki gelişmeler oluşturuyor. AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, aynı zamanda TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili olduğu için konuyu yakından takip eden isimlerden biri.

Özen, bu akşam ASTV'de yayınlanacak Gözlem Kulesi'nde konuğum olacak. Gündem Doğu Akdeniz ve yerli ve milli savunma sanayi olacak.

Tabii Bursa'yı da konuşacağız. Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da ASTV'de....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.