Hava Durumu

Korona darbesi yiyen turizmcilerden 8 talep

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2020 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 07:43

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen işletmelerin başında turizm sektörü geliyor.

Turizm deyip geçmemek lazım. Türkiye için tam anlamıyla bacasız sanayi. Geçen yıl 50 milyondan yakın turistten yaklaşık 40 milyar dolarlık gelir elde edilmiş. Bu rakam Türkiye'nin bir yıllık ihtiyacının neredeyse üçte biri.

Koranavirüsün 3 milyara yakın insanı evlere kapattığı bu günlerde sektör ve onun önemli aktörleri ayakta kalma mücadelesi veriyor, ileriye dönük planlar yapıyor.

Turizmin en önemli aktörlerinden biri de acentalar. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, dün internet üzerinden yaptıkları basın toplantısında sorunlarını ve beklentilerini kamuoyuna açıkladılar.

Yaşanan sıkıntılara rağmen aralarında savaş, darbe, deprem, terör saldırıları gibi bir çok badireyi atlatan turizm sektörünün koronavirüs krizini de atlatacağının altını çizen Hasan Eker, yılın ikinci yarısına ümitli bakıyor. Ülkemiz için kötü senaryo 8 milyon, iyi senaryo ise 20 milyon turistin gelmesi.

Sektörde henüz iflas yok. Ancak krizin devamında neler yaşanacağı ise bilinmiyor.

Eker, bu süreçte vatandaşlardan da katkı beklediklerini ifade ederek, 'Tatilinizden vazgeçmeyin, erteleyin' çağırısını yineledi.

Turizmcilerin asıl beklentisi ise hükümetten Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan desteklere teşekkür eden Eker, 8 maddelik isteklerini dile getirdi. Maddeler halinde yazayım:

  • Acentalar 2020 yılında SGK ve muhtasar ödemelerden muaf tutulsun.
  • Turizm Ajans payı kaldırılsın.
  • Bir yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli, uygun faizli kredi olanağı ve sicil affı sağlansın.
  • Havayollarının acentalara borçları erken ödensin. Acentaların otel ve diğer tedarikçilere verdikleri ön ödemelerin mücbir sebepten dolayı cezasız iadesi sağlansın. Acentaların tedarikçilerden alamadığı ödemeler için tüketiciye karşı sorumlu olunmasın.
  • 2020 yılında, Konaklama ve turizm taşımacılığında KDV oranı yüzde 1'e indirilsin.
  • Nitelikli iş gücünün kaybedilmemesi için, KOSEGEB ve İŞKUR'un var olan personel desteklerinin kapsamlarının ve kullanım kolaylıkları genişletilsin.
  • 2020 yılında, yüzde 50 kira desteği sağlansın ve kiralardan stopaj kaldırılsın.
  • Turizm araçlarından motorlu taşıt vergisinin 2020 yılında alınmasın.

GELECEKTE YENİ TURİZM MODELLERİ OLUŞACAK

TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu da, bölgede 408 acenta bulunduğunu hatırlatarak, kriz masası oluşturulduğunu ve yaşanan problemleri ilgili yerlere ulaştırdıklarını söyledi.

Kriz sonrası için de umutlu konuşan Saraçoğlu'na göre, dünya büyük bir değişimden geçiyor. Büyük değişimler de yaratıcı sonuçlar ve yeni fırsatlar doğurabilir. Önümüzdeki dönemde farklı turizm modelleri ortaya çıkabilir.

Saraçoğlu, salgından sonra iç turizmde canlanma beklediklerini de ifade ederek, bu noktada Bursa'nın potansiyeli ile ön plana çıkacağını vurguladı.

Diğer bir alan da güçlü bir eğitim alt yapısı bulunan Bursa'ya bir milyon öğrenci getirilmesi, sağlık turizminin ön plana çıkarılması, iş seyahatleri başlıkları da yer alıyor.

Toplantıda merak edilen hac ve umre konusunu da TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Bodur anlattı. Umrenin durdurulduğunu, hac konusunun ise askıda bulunduğunu ifade eden Bodur, bu konunun önümüzdeki günlerde netleşeceğini kaydetti.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (11)

YARDIMLAŞMADA ÖNCÜ KENT OLMAK

*Evde kal çağrısına uyarak başladığım gönüllü karantinam devam ediyor. Televizyon ve sosyal medya dünyaya açılan pencerem. Fakat işler o boyutlara vardı ki ikisine de ürkerek yaklaşmaya başladım. Bir uzmanın dediği ötekini tutmuyor. ABD'den bağlanan maske takın derken bir diğeri maskeye gerek yok diyor. Biri havadan bulaştığını savunurken, diğeri damlacıkta ısrarlı. Bir diğer akademisyen tomografiler üzerinden hastalığı anlatıyor. Sanki tıp öğrencilerine sunum yapıyor.

*Sosyal medya ise ötekileştirmenin arenası adeta. Bir de komplo teorileri.

Beni asıl ürküten ise bu kadar riske ve hastanelerdeki görüntülere rağmen insanların pervasızca sokakta dolaşmaya devam etmeleri. Hadi işe gitmek zorunda olanları anladık. Çıkıp çarşı pazar dolaşmak, cadde ortasında sohbetler bu kadarına da pes doğrusu.

*Bu konuda Vali Yakup Canbolat'ın da sosyal medya üzerinden Bursalılara önemli bir çağrısı var. Üstelik 'istirham ediyorum' diyerek çağrı yapıyor: 'Bu akşamdan itibaren tüm Bursalı hemşerilerimi haftasonu kesintisiz evde kalmalarını, aileleri ile evde vakit geçirmelerini, acil ve mecbur durumlar dışında sokağa çıkamamalarını istirham ediyorum.'

İnsanlar artık bu konunun ciddiyetini anlamalı....

*Koronavirüs salgını bir kez daha gösterdi ki sağlık kadar önemli bir konu yok. Boşuna dememişler, olmaya devlet cihanda can bir nefes sıhhat gibi.

Sağlık çalışanları da canlarını ortaya koyarak fedakarca görev yapmaya devam ediyor. Bu zorlu günlerde hastalığı yakınlarına bulaştırmamak için evlerine gidemeyen sağlık çalışanları için Bursa'daki hayırseverler de önemli destekler sağladı. Bursa, geçmişte olduğu gibi her alanda hayırsever yönüyle öne çıkıyor. Bunu hep yapıyor, güzel de yapıyor.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, önceki gün hayırsever iş insanlarını sosyal medya hesabından duyurarak teşekkür etti. Kimler mi var?

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Baia Bursa Oteli'ni, Ersin Yazıcı Almira Oteli, Sedat Çağlar Holiday İnn otelini, Yasin Sager Royal Hotel'i Erhan-Serkan Aktaş Gönlüferah Oteli'ni Hakan Çelik Berussa Hoteli sağlık çalışanlarına açtı.

Bu zor günlerde en güzel dayanışma örneğini gösteren iş insanlarına binlerce kez teşekkürler. İyi ki varsınız...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.