Hava Durumu

Korona inşaat sektörünü vurdu, mühendisler işsizlik kıskacında

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 08:10

İşsizlikte, ekonomik daralmanın üzerine koronavirüs pandemisi tuz biber ekti. Tüm sektörler alarm veriyor.

İşin en üzücü tarafı ise eğitimli işsizlerin oranının her geçen gün artması.

Son verilere göre, Türkiye'de üniversite mezunu olup da herhangi bir işte çalışmayanların sayısı bir milyon 350 bine ulaştı. Çalışmak istemeyen ya da iş bulmaktan ümidini kesmiş üniversite mezunu sayısı ise son bir yılda 565 bin arttı.

Geçtiğimiz gün ASTV'de yayınlanan Sevda Kurul'un hazırlayıp sunduğu Satırbaşı programına konuk olan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, genç meslektaşlarının yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Program öncesi ve sonrası sohbet ettiğimiz Albayrak, pandeminin en çok etkilediği sektörlerden birinin inşaat olduğunu vurgulayarak, düşük faizli kredi kampanyalarının sektörü hareketlendirdiğini ancak bunların yeni yatırıma dönüşme hızının yavaş olduğuna dikkat çekti.

Genç mühendislerinin işsizlik kıskacında olduğunu ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

'İşsiz mühendis sayısı artmaya devam ediyor. 2017 yılında oda olarak işe yerleştirmek için inşaat mühendisi arıyorduk. Son aylarda İnanılmaz yüksek boyutlarda işsizlik var. Bir sosyal medya platformunda iki bine yakın meslektaşımız bir araya gelip anket yapmış. Sonuçları bana ilettiler. Bunların sadece yüzde 18'i çalışıyor. İşsiz mühendis oranı yüzde 82'lerde'

Sohbetimiz sırasında, sosyal medyada gördüğüm, bin 250 lira maaş teklifi karşısında mesleğini yapmak yerine döner ustalığını tercih eden bir mühendisi hatırlattım. Albayrak'tan hemen yanıt geldi: Bizde de var. 3 genç arkadaşımız maalesef meslekleri yerine pazarcılık yapıyor...

Albayrak'ın dikkat çektiği bir nokta da bu kadar yüksek işsizlik oranına rağmen üniversiteler hala bu bölümlere öğrenci alması. Albayrak'ın bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle:

'Binlerce öğrenci üniversiteye hazırlanıyor. Yarın inşaat mühendisliğini tercih edecekler mi bu belirsiz'

Genç ve işsiz mühendislerin diğer bir sorunu ise KYK borçları. Meslektaşlarımızın birçoğunun hesaplarına KYK borçları nedeniyle icra geldiğini ve banka hesaplarının bloke edildiğini söyleyen Albayrak'ın bu konuda da hükümete bir çağrısı var:

'Zor bir üniversite eğitimi sonunda ailesinden harçlık alan mühendislerin psikolojileri bozuk. Bir de üstüne KYK borcu gelince daha da zor durumda kalıyorlar. Gençleri bu haliyle bırakmak çok yanlış. Bu ülkenin KYK'dan tahsil edecek paraya ihtiyacı yoksa tamamen silinmesini öneriyorum. Bu ülke o paraları başka yerlerden çıkarabilir. Gençlerimiz geleceğimizin teminatı. Bunlar ülkeyi geleceğe taşıyacak kuşak. Belirli sektörlere sağlanan ayrıcalık bu gençlerimize de sağlanmalı'

EN BÜYÜK BAYRAMA ÖZEL CUMHURİYET AJANDASI

Ulusal kurtuluş savaşını zaferle sonlandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milletine en büyük armağanı hiç şüphesiz cumhuriyettir.

Cumhuriyetin ülkemize kazandırdıkları sürekli yazılır, çizilir... Bunların yanı sıra bir başka penceresini her fırsatta irdelerim.

Nedir diye soracak olursanız... Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'Cumhuriyet benim' sözüyle yanıt vereyim.

İslamköy'ün çoban Süleyman'ına ülkenin her yüksek makamına çıkma fırsatı vermiştir cumhuriyet. O yüzden 'Cumhuriyet benim' der.

Hepimiz bugün bulunduğumuz durumu cumhuriyete ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz.

Cumhuriyet bizleriz...

***

Bayram öncesi Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar, dün bir sürpriz hediye ile Sönmez Medya'yı ziyaret etti.

Çınar, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı'nın öncülük ettiği Milli Mücadeleye Vefa Günlüğü, 10 Yıllık Vefa ve 100 yıllık Farkındalik projesi kapsamında önemli çalışmalara imza atıyor.

Getirdiği sürpriz hediye de bu proje kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan bir ajanda. Ajanda, benzerlerinden farklı olarak Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim'de başlıyor ve 29 Ekim 2021'de sona eriyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın önsöz yazdığı ajandanın girişinde Nutuk'un cumhuriyetin ilanı bölümü yer alıyor. Ayrıca ilk kurucu meclis ve cumhuriyet kararını alan ikinci meclis üyelerine de ölüm yıl dönümü günlerinde bir sayfa ayrılmış.

Güzel ve saklanması gereken bir ajanda için teşekkür ediyoruz.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU PROF. DR. KARADEMİR

Bursa'nın ikinci devlet üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bu yıl 10'uncu yaşını kutluyor.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde kurulduğu ilk günler dün gibi aklımızda. Bugün artık kendi binasında eğitim veren üniversite, 10 yıl gibi kısa bir sürede, önemli başarılara da imza attı.

Bilimsel araştırma konusunda yılların üniversitelerini geride bırakan BTÜ, en son Teknofest'ten de ödülle döndü.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir olacak. Prof. Karademir ile üniversitenin 10 yıllık öyküsünü ve başarılarını ele alacağız. Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da canlı olarak ASTV'de.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.