Hava Durumu

Korona stresini sahillere akınla attık, iç turizm patladı

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2021 07:53

Bayram tatilini, yaman bir çelişki ile geçirdik.

Bir yandan koronavirüsün yeni büründüğü, üç kez daha hızlı yayılan Delta varyantının endişesini yaşarken, diğer yandan iki yıl, hatta üç yıldan beri tatil yapamamanın acısını çıkardık.

Bardağın dolu tarafından bakalım...

Turizm, Türkiye ekonomisi açısından vazgeçilmez öneme sahip. Son iki yıldır pandeminin vurduğu turizm, 54 sektörü doğrudan etkilediği gibi istihdama da önemli katkı sağlıyor.

Turizm geliri, 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Gelen turist sayısı 52 milyona ulaşmıştı. 2020'de küresel krizle birlikte turizm geliri yıllık yüzde 65 düşüşle 12 milyar dolar oldu.

Bu yıl da beklentiler, aşılamanın hızlanması ve kapanmalarla turizm sezonuna hazırlanmaktı. Nisan ve mayıs ayındaki kısıtlamalar ve ardından hızlanan aşılama temmuz ayı başında beklenilen sonucu verdi. Vaka sayısı dört bine düşünce kısıtlamalar kaldırıldı. Bu da uzatılmış bayram tatilinin yolunu açtı.

Akdeniz ve Ege'den gelen haberlere göre, bu bölgeler yerli turist akınına uğradı. Bursa da iç ve Körfez ülkelerinden gelen Arap turistler sayesinde nasibini aldı. Neredeyse unuttuğumuz İskender Kebap kuyruklarını bu bayramda gördük. Mudanya ve Gemlik sahilleri ile Uludağ yamaçları iğne atsan yere düşmez cinsinden kalabalıktı.

Sosyal medyaya bir göz attığınızda ülkenin dört bir yanından tatil fotoğraflarını görebilirsiniz. Tatil yerlerine gidemeyenleri ise Erzurum, Trabzon, Artvin'de gördük.

Yapılan ilk tahminlere göre, bayram yoğunluğu 2019 yılındaki yerli turist sayısının aşılmasını sağladı. Tatil süresince sadece Muğla ve ilçelerine hava, deniz ve kara yoluyla 3 milyonu aşkın turistin geldi.

Dış pazardan da konuklar vardı. Yasağı kaldırmayan İngiltere dışında 50 ülkeden turist deniz kıyılarındaki turistik tesislerde ağırlandı. Rusya başta olmak üzere Almanya, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Slovakya gibi ülkelerden gelenlerin tercihi genelde Antalya olurken, İngiltere pazarının açılması Ege bölgesini de pozitif yönde etkileyecek.

Turizmde, özellikle iç piyasadaki yoğunluğun yeni tedbir ve kısıtlamalar gelmezse okullar açılıncaya kadar devam etmesi bekleniyor.

BODRUM VE ÇEŞME ANTALYA'YI GEÇTİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetiminde Sayman üye olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker, bayramda tatil bölgelerindeki otellerin yüzde 100 doluluğu yerli turist ile yakaladıklarını belirterek, 'Bayram tatili turizme canlılık getirdi. Ancak, daha henüz istediğimiz seviyelerde değiliz. Şehirlerdeki doluluk oranları hala yüzde 50'nin altında. Kapalı oteller de var.' dedi.

Bayram tatilinde Bodrum, Çeşme ve Marmaris'in Antalya'yı geçtiğini vurgulayan Eker, bayram sonrası tatile çıkmak isteyenlere de önerilerde bulundu:

'Yaz aylarında Bursa ve Karadeniz kentlerine, eylül ekim aylarında ise Antalya'ya gitmek daha hem iklim koşulları hem de ekonomik açıdan daha avantajlı. İmkanı olanlar turizm sektörü için tatil sayısını ikiye çıkabilir.

Dış turizmdeki alışkanlıkların değiştiğini de anlatan Hasan Eker, 'Artık rezervasyonlar pandemi dolayısıyla 15-20 gün öncesinden yapılıyor. Eskisi gibi 3-4 öncesi rezervasyon dönemi geçti. Çünkü hem kendi ülkeleri hem de gidilecek ülkenin şartları değişiyor. Ağustos ayında yabancı turist sayısında artış bekliyoruz' dedi.

Acentalar açısından sıkıntıların devam ettiğine de dikkat çeken Eker, 'Hac ve Umre turizmi bitti. Sonbahar için kongre turizmi konusunda önümüzü göremediğimiz için hazırlık yapamıyoruz. Her şey pandeminin hızının kesilmesine bağlı. O yüzden aşılama çok önemli. Sonbaharda dördüncü dalga gelirse tüm planlar yine altüst olur.

Hasan Eker, yaz dönemindeki canlanmaya rağmen genel olarak 2021'inde korona yüzünden kayıp yılı olacağını ve 2020'deki oranlara ulaşılacağını sözlerine ekledi.

AVRUPA YENİ TEDBİRLER ALIYOR, TÜRKİYE NE YAPACAK?

İşin endişe verici yanı ise koronavirüsün Delta varyantıyla yayılma hızının artması. Temmuz ayı başındaki vaka sayıları iki buçuk kat arttı. Bilim insanlarına göre, artış trendi devam edecek gibi gözüyor. Bayramdaki sosyal hareketliliğin artmasının sonuçlarını ise ancak önümüzdeki hafta görmeye başlayacağız. Eğer aşılama olmasıydı vaka sayı belki daha çok artacaktı. Birinci doz aşı sayısının yüzde 65, iki dozu olanların yüzde 35'e ulaşmasının olumlu yönde etkisi var.

Türkiye'de bunları yaşarken, Avrupa ülkelerinde de vaka sayılarının artması nedeniyle kısıtlamalar geri gelmeye başladı. Birçok Avrupa ülkesi, Kovid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı.

Almanya'da temmuz başında 1000'in altında seyreden vaka sayıları, 14 Temmuz'da 1548'e, 21 Temmuz'da ise 2 bin 203'e çıkarak bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışın nedeni ise tıpkı Türkiye'de olduğu gibi delta varyantı. Yeni vakaların yüzde 84'ü delta varyantı kaynaklı.

Vaka sayısının yeniden 1407'e ulaştığı Belçika'da ise Hükümet, 13 Ağustos'tan itibaren bir kişinin tam aşılı, hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş ya da negatif test sonucuna sahip olup olmadığına ilişkin bilgileri gösteren bir tür bilet dağıtmaya başlayacak. Belçikalılar, etkinliklere bu biletle katılabilecek.

Yunanistan'da da 16 Temmuz'dan beri tiyatro, spor salonları ve eğlence mekanları gibi yerlere sadece aşı olanların girişine izin veriliyor. Öte yandan Yunanistan'da turizm sezonunun açılmasının etkisiyle Ege adalarında Kovid-19 vaka sayılarındaki ciddi artış sebebiyle bazı bölgelerde kısıtlamalar sertleştirilirken önemli turizm merkezlerinden Mikonos Adası'nda tekrar gece sokağa çıkma yasağı getirildi.

Kısıtlamaların gevşetildiği İngiltere'de ise tedbirler konusunda tartışmalar yaşanıyor. İtalya'da sosyal faaliyetlere girişlerde aşıyı şart koşacak şekilde çerçevesini belirlediği "Yeşil Geçiş" belgesini 6 Ağustos'tan itibaren devreye alacak. Fransa'da da özellikle aşı konusunda yasal düzenlemelere gidildi. 50'den fazla kişinin bulunduğu tüm sosyal etkinlik ve kapalı mekanlara girişte, toplu taşıma kullanımında Kovid-19 aşısı olduğunu belgeleyen veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu gösteren ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlayan belge gösterme zorunluluğu başladı.

Türkiye de, virüsün yayılma hızının artması ve aşılamadaki yavaşlama önümüzdeki günlerde aşı zorunluluğunun yasal zemine oturtulması ile ilgili düzenlemeler yapmak zorunda kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.