Hava Durumu

'Koronavirüs gelmekte olan daha büyük krizlerin küçük bir kesiti'

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2020 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 07:49

Koronavirüsün insanlığın üzerine bir kabus gibi çökmesiyle birlikte sağlıkla ilgili önlemler ve çözüm yolları gündemin ilk sırasını alırken, böylesine küresel bir felaketin neden çıktığı ve kriz sonrası dünyanın nereye evrileceği konusu da tartışılıyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, 18 Mart'ta yaptığımız görüşmede, dünyada artık keynesyenler ve hatta ondan öte sosyalistlerin servetinin azaltılması ve dünya için harcanması seslerinin yükseldiğine dikkat çekerek, son zamanlarda ABD'li dilbilimci ve aktivistNoam Chomsky'nin anlattığı görüşlerin pirim yaptığını söylemişti.

Bu söyleşiden 10 gün sonra görüştüğüm Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi dünyadaki ezberlerin bozulduğunu, ilişkiler zincirinin değiştiğini ve güçlü devlet yapılarının ön plana çıktığını anlatmıştı. Ardından Hariri ve Zizek'inanaliz ve öngörülerini televizyondan izleme fırsatı buldum.

Doğrusu, aykırı görüşleriyle tanınan Noam Chomsky'nin koronavirüs krizini nasıl yorumlayacağını merak ediyordum. Sonunda buldum.

Yunanistan Maliye Bakanı YanisVaroufakis ve Hırvat filozof SrećkoHorvat tarafından başlatılan Pan-Avrupa politik hareketi DiEM25'in internet üzerinden sorularını yanıtlamıştı.

'Tehlikede olan ne?' başlıklı söyleşi oldukça uzun o yüzden çarpıcı gelen bir kaç bölümü sizlerle paylaşayım. Merak edenler söyleşinin tamamını internette bulabilirler.

1928 doğumlu olanNoam Chomsky, salgının en çok etkilediği ülkelerden biri olan ABD'nin Arizona Tucson kentinde kendini karantinaya almış.

Koronavirüs krizini, bizzat tanıklık ettiği dünya tarihinin önemli kırılmalarına değinerek yorumlayan Noam Chomsky'ye göre, koronavirüsün iyi yanı, belki de insanları nasıl bir dünya istediğimiz konusunda düşünmeye itmesi olacak.

Neoliberalizm eleştirisi yapan ve bunu salgın olarak nitelendiren Noam Chomsky, neoliberalizm salgının koronavirüsü önlenmeye engel olduğunu savundu. Virüsün SARS'ın biraz değişmiş hali olduğunun bilindiğini, 15 yıl önce bunların tanımlandığının altını çizen Noam Chomsky, ilaç şirketlerini de eleştirdi:

'O dönemde, dünyanın her yanından laboratuvarlar olası bir koronavirüs salgınına yönelik bir koruma sağlamak için çalışabilirlerdi. Bunu niye yapmadılar? Onlar için ise yeni vücut kremi yapmak, insanları nihai bir yıkımdan kurtaracak bir aşı bulmaktan daha kazançlıydı.'

'İYİ BİR DÜNYA KURULMASI İHTİMALİ DE MEVCUT'

Küresel salgını gelmekte olan daha büyük krizlerin küçük bir kesiti olarak gören Chomsky, dünyanın ve ABD'nin bu krize 'sosyopat' olarak nitelendirdiği ABD Başkanı Donald Trump ve onun yardakçıları eşliğinde girmesini bir felaket olarak değerlendirdive şöyle devam etti:

'Bunun yanında, birçoklarının yaptığı gibi insanların örgütleneceği, bir araya geleceği ve daha iyi bir dünya kuracakları bir ihtimal de mevcut. Bu durum da, şu anda herhangi bir zamandan daha muhtemel olan nükleer savaş, o aşamaya geldikten sonra düzelmenin mümkün olmayacağı çevre felaketi sorunları gibi devasa sorunlarla yüz yüze gelecek.

Bu olasılık ise eğer kararlı bir şekilde harekete geçmezsek o kadar uzakta değil. Dolayısıyla, şu an insanlık tarihinin önemli bir anı sözkonusu. Bu sadece koronavirüs krizinden dolayı değil ama bize yönelik olarak sosyoekonomik sistemin derindeki kusurları, çalışmaz hâldeki özellikleri hakkında farkındalık yaratması bakımından böyle. Dolayısıyla bu, bugün halledilmesi gereken bir ders ve patlamadan önce bunu önlemek için bir uyarı işareti olabilir'

Chomsky'nin özetlemeye çalıştığım görüşlerinde karamsarlığın yanında umut da var. Ancak kesin olan bir şey var ki, koronvirüs sonrası dünya eskisi gibi olmayacak.

KORANAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (12)

ANADOLU AJANSI 100 YAŞINDA

*Evde kal çağrısına uyarak başladığım gönüllü karantina devam ederken salgının yayılmasıyla birlikte toplumun neredeyse tamamına yakını evlerine kapandı.

Evde kalmanın en kötü tarafı hareketsizlik bunu aşmak için başladığım koridor yürüyüşleri devam ediyor. Normal çalışma düzeninde günde 6 bine yakın adım atıyordum. Evde başladığım yürüyüşlerde 4 bin 500 adıma ulaştım. Yeni çalışma ofisi olarak belirlediğim balkon ile ilgili kedim Behlül'le yer kapma savaşı güneşin yüzünü göstermesiyle yeniden başladı. Tam bilgisayarı koyacağım bölüme yayılıp uyuyunca kıyamadım ve çalışma ofisini bir günlüğüne salona taşıdım. Fotoğraftaki görüntüye siz de tanık olsaydınız kıyamazdınız...

*Koronavirüse karşı toplumun tüm kesimleri topyekûn mücadele ediyor. Sivil toplum kuruluşları da farkındalık yaratmak için çeşitli projeler üretiyor. KalDer de sosyal mesafeye dikkat çekmek amacıyla logosunu ayırdı. Laf aramızda koronavirüs yaratıcılığımıza da katkı yapıyor.... Tebrikler KalDer...

*Dün,5 Nisan Avukatlar Günü'ydü. Koronavirüs yüzünden kutlama yapılamadı. Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, yönetim kurulu üyeleriyle internet aracılığıyla toplantı yaptı ve ardından mesajını yayınladı. Mesajı da koronavirüs içerikliydi:

'Avukat olmadan savunma, savunma olmadan adalet olmaz' diyen ve savunma sanatını icra eden değerli meslektaşlarım... Ancak mikroskop altında görülebilen bir virüsün insanlığa adalet dersi verdiği bir dönemde, Avukatlar Günü'nü evlerimizde kutluyor olmak çok anlamlı...Biliyoruz ki adalet, hava ve su kadar yaşamsal. Adalet için de savunma aynı öneme sahip. Bunu sadece bizlerin bilmesi yetmiyor. Her birey bunu bilmelidir. Bunu sağlayacak olan da siyasi iradedir.

Hak ettiğimiz saygıyı gördüğümüz, hukukun üstün kılındığı, barış dolu yarınlar dileğiyle 5 Nisan Avukatlar Günümüz kutlu olsun'

*Bugün yani 6 Nisan benim için ayrı bir anlam taşıyor. Gazeteciliğe başladığım ve 23 yıl aralıksız olarak görev yaptığım Anadolu Ajansı'nın kuruluş günü. Gazete okuyucularının AA rumuzuyla tanıdığı Anadolu Ajansı 100 yaşında.

Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş savaşında meclisten önce 6 Nisan 1920 günü, 'Anadolu Ajansı Türkiye'nin sesini dünyaya duyuracaktır' sözleriyle kurdurduğu ajans, ulusal kurtuluş savaşından bugüne uzanan haber yolculuğunu sürdürüyor.

Dün kurumun yüzüncü yıl logosu için girdiğim sitesinde Atatürk'ün bu sözlerinin site ana sayfasında olmayışı beni üzdü.

Nice yüzyıllara Anadolu Ajansı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.