Hava Durumu

Koronavirüs insanlığın yeni miladı mı olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2020 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2020 08:23

İnsanlığın üzerine kabus gibi çöken koronavirüs, hızla tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Vaka sayısı 500 bine dayanırken ölü sayısı son 24 saatte 2 bin 378 kişi artarak 21 bin 292'ye ulaştı.
Tüm ülkeler salgının önlenmesi için seferberlik halindeyken komplo teorileri havada uçuşuyor. En uçuk kaçık fikirler sosyal medya aracılığıyla virüsten daha hızlı yayılıyor. Bu da insanların yaşadığı korku ve paniği dünkü yazımda kullandığım 'İnfopandemi'ye dönüştürüyor.
Aklı başında bilim adamları da var ama insanlar onun yerine WhatsApp gruplarından gelen mesaj ve kısa video görüntülerine itibar ediyor...
Salgının nasıl önleneceğinin yanı sıra uzmanların tartıştığı konulardan biri de koronavirüs sonrası nasıl bir dünyanın bizi beklediği.

Küreselleşme neredeyse çöp tenekesine atıldı. Birleşmiş Milletler gerekli refleksi gösteremedi. Ona bağlı Dünya Sağlık Örgütü ise tespit ve uyarı noktasından ileriye gidemiyor. Avrupa Birliği, çözüm üretemiyor. İtalya'nın yardımına Çin, Küba ve Rusya koşuyor. NATO ülkesi İtalya'nın caddelerinde Rus askerlerinin neredeyse resmi geçidini izliyoruz. AB ülkeleri kendi derdine düşmüş.
Bu noktada güçlü devletler sahne almaya başladı. İnsanlar da ilaç ve aşı için onlardan medet umuyor. Her ülke kendi içine kapandı ve ulusal çabalarla salgınla mücadele ediyor.
Koronavirüs sonrası nasıl bir dünya bekliyor sorusunu Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi'ye yönelttik.
Evde kal çağrısına uyan Pirinçi de çömlekte yoğurt gibi başarılı deneysel çalışmalar yapıyor.

İşin esprisi bir yana dünyayı yakından izleyen Prof. Dr. Pirinççi'ye göre, güçlü devlet yapısına doğru bir gidiş var. Dünyada ilişkiler zinciri değişiyor. Ezberler bozuluyor. Virüsü yensek de dünya eskisi gibi olmayacak. Bu dalga atlatıldıktan sonra virüs öncesi ve virüs sonrası olmak üzere dünya iki çerçevede ele alınacak. Tıpkı milat gibi korona öncesi ve korona sonrası diye değerlendirme yapılacak.
Önümüzdeki yıllarda yeni bir salgın olmasa bile bireyler bunu unutmayacaklar. İnsanoğlunun hafızasına kazınacak. Günümüz çağında günümüz teknolojine rağmen insanoğlunun çaresizliği karşımızda.Bu süreç, kurumları, altyapısı güçlü olan ve krizi iyi yöneten ülkelere avantaj sağlayacak. Devletler sadece kapasite ile değil kriz yönetimi ile ön plana çıkacak.
Prof. Dr. Pirinççi, yeni dönemde bütün toplumların veya vatandaşların kendi yönetimlerini sorgulayacağına da dikkat çekerek, analizini şöyle sürdürdü:
'Bu sorgulama kaçınılmaz bir şekilde bazı yerlerde değişimi beraberinde getirecek. Başarısız olan hükümetler sorgulanacak. Daha güçlü merkezi yönetimler bekleyebiliriz.

'KÜRESELLEŞMENİN BOŞ BİR HAYAL OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi'ye göre, bu süreçte uluslararası örgütler de çatırdadı. Bir anlamda küreselleşme sorgulanmaya başlandı. AB ortak politika geliştiremedi. BM ha keza. Dolayısıyla artık küreselleşmeyi yavaş yavaş farklı boyutta değerlendirmek gerekiyor. Sorunların ulusal yöntemlerle çözüleceği dolayısıyla her devletin sorununu öncelikle kendisinin çözebileceğine inandığı yeni bir dönem başlıyor. Küresel örgütlenmenin boş bir hayal olduğu ortaya çıktı. Herkes kendi derdinin çaresine bakıyor.

Bunun öncesinden de bilindiğine işaret eden Prof. Dr. Pirinççi, 'Küresel yönetim veya küresel yönetişim diye bir şey yok. Virüs bunu ortaya çıkardı. Ortaya çıktı. Bu gelişme devletleri ve bazı yerlerde devlet dışı aktörleri güçlendirdi. Örneğin Lübnan'da devletin sağlık sisteminden daha çok Hizbullah'ın sağlık sistemi ön plana çıkmış durumda' dedi. Komplo teorilerine katılmadığını ve nereye bu durumun nereye doğru evrileceğini kimsenin öngöremediğini de ifade eden Prof. Dr. Pirinççi, bazı devletlerin bu süreci zaman zaman propaganda aracı olarak kullandıklarını söyledi.
Buna örnek olarak virüsün ana yayılma yeri olan ve sakladığı gerekçesiyle eleştirilere uğrayan Çin'in başka ülkelere yardım yapması, Suriye'de bir yandan insanları öldüren Rusya'nın İtalya'ya askeri malzeme göndermesini gösteren Prof. Dr. Pirinççi, 'Bu süreçte bazı ülkeler krizi fırsata çevirmeye çalıyor ama bunlar uzun vadede etkili olmayacak. Küresel aktörler önümüzdeki dönemde de değişmeyecek' değerlendirmesini yaptı.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (4)

MEKANIN SAHİBİ GELDİ!

Evde kal çağrısına uyarak başladığım kişisel karantinanın beşinci günündeyim. Kendime çalışma ofisi olarak belirlediğim balkonu kedim Behlül ile paylaşıyorum. Mekanın asıl sahibi o. Güneşlendiği ve keyif yaptığı mekan. Dün sabah işe, pardon balkona çıktığımda bilgisayarın yanında konumlandığını gördüm. Sanki kira ister gibi bir hali vardı. Fotoğrafa bakın. Yoksa ben mi yanlış anladım...
Önceki günkü hengamenin ardından mutfağa giriş yasağım devam ediyor. Yasağı delme teşebbüsüm hemen engellenince ben de yeniden bilgisayarın başına döndüm. Evde kal çağrısı üzerine sanal ortamın nimetleri de arttı. Eskiden ücretli olan dünyanın en önemli sanat galerileri ve müzeleri artık ücretsiz.
Osmangazi'nin Panorama Fetih Müzesi ve Bursa Hayvanat Bahçesi'nin canlı yayınlarını bir süre izledim. Yerinde olmanın tadını vermiyor ama evde sıkılanlar için büyük fırsat. Plan yaptım yarın Nilüfer Belediyesi'nin tiyatro gösterilerini izleyeceğim.
Evde olsam da kent içindeki gelişmeler arkadaşlarım tarafından aktarılıyor. Dün Bursa Hakimiyet Spor Müdürü Süha Gürsoy aradı. Toplu taşım araçları ve marketlerdeki sosyal mesafe uygulamasını hatırlatarak, bu uygulamaya dolmuşların özen göstermediğini anlattı. Belediye yetkililerinin dikkatine sunulur.
Sosyal medyadan benim gibi evde kalan arkadaşlarımı da dikkatle izliyorum. Bu günlerde ekmek yapmak revaçta. Ama işi ileri götürenler de var. Geçen gün Feridun Baykara'nın tereyağı, bir başka arkadaşın peynir yaptığını gördüm. Bakalım daha ne cevherler çıkacak. Bu arada 'sonradan gurme' dostum Adnan Baştopçu'dan bu konuda atak bekliyorum. Herkes dışardayken mutfakta harikalar yaratıyordu. Ha gayret Adnan... Millet senden görev bekliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.