Hava Durumu

Koronavirüs kentleşme modellerini de değiştirecek

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2021 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2021 07:46

Koronavirüsün Çin'den tüm dünyaya yayılıp pandemiye dönüşmesiyle birlikte hayatın her alanında hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı gündeme geldi.

Bu önermenin üzerinden daha bir yıl bile geçmeden değişiklikler hayatımıza yansımaya başladı. Maskesiz sokağa çıkmazken, alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Turizm anlayışımız da değişti. Eskiden yaz geldi Akdeniz'e akının yerini doğayla iç içe karavan kamp turizmi almaya başladı.

Evlerimizde bile yaşam alanları uzun süreli kapanmalar nedeniyle balkon ve bahçelere taşındı. Küçücük bir yeşil görmek bile insanlara mutluluk vermeye başladı.

Pandemi nedeniyle uzun süredir ara verdiğimiz ASTV'nin klasik programlarından Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem oldu. Mimar olan Erdem, uzun yıllardan beri Nilüfer Belediyesi'nin mutfağında görev yaptığı için kentleşme konusunda Bursa'daki uzman isimlerden biri.

Pandemi dönemiyle ilgili değerlendirmede o da kentleşme konusunda, izlenimlerine dayanak yeni bakış açısını bizlerle paylaştı.

Erdem'e göre, pandemi artık kentleşme konusunda farklı bir yapıya gitmemiz gerektiğini ortaya çıkardı. Artık insanlar yeşil alanlarda buluşmak, balkonlarında oturmak istiyorlar. Bu da talepleri değiştirdi. Artık yüksek katlı konutlar yerine daha küçük uydu birimler halinde bir kentsel planlama örneğini yeniden gözden geçirilmesi gündeme geldi.

Bu konuyla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Erdem, şöyle devam etti:

'Tabi bu sadece bizimle ilgili bir konu da değil. Büyükşehir Belediyesi'nin de mutlak surette planlama çalışmaları içerisinde yer alması lazım. Yeni imar planlarında ya da kenti yeniden planlarken pandemiden sonraki durum tekrar göz önünde bulundurulabilir.Yeni bir kentleşme modeli oluşturulabilir. Ama bu işin en üst noktadaki kişi bence Büyükşehir Belediye Başkanı, o bu vizyonu ortaya koyacak'

Buluşmanın ayrıntılı şeklini Bursa Hakimiyet'in haber sayfalarında bulacağınız için dikkatimi çeken birkaç notu aktarayım.

Birincisi; önce Organize Sanayi Bölgelerinden alınan emlak vergilerinin kaldırılması, ardından ilçelerin aldığı su faturalarındaki katı atık bedellerinin kaldırılması ekonomik yönden Nilüfer Belediyesi'ni 100 milyon liralık gelirden mahrum etti. Bu da dolayısıyla belediyenin tasarruf konusuna ağırlık vermesine neden oldu.

Yılda 15-16 milyona malolan taşıma ihalesi yerini 98 araç alınarak 7-8 milyon tasarruf sağlanırken belediye araçların da sahibi oldu. Başkan Erdem, bu günlerde çöp toplanması işini İnegöl Belediyesi gibi belediye imkanlarıyla yapma konusunda araştırma yapıyor.

Nilüfer denince akla gelen kültür sanat faaliyetleri pandemi nedeniyle aksamıştı. Bu yıl açık havaya taşınacak 12- Haziran- 3 Temmuz arasında düzenlenecek caz festivali ile yeni bir başlangıç yapılacak.

Önce tarım, sonra gıda yılı aslında tam da pandemiye uygun konseptler oldu. Geçen yıl 200 bin, bu yıl 250 bin fide dağıtımı yapılarak, Nilüferlilerin bahçelerinde balkonlarında ürün yetiştirmelerini sağladı.

Son not; Ekokent'le ilgili. 2010 yılından beri hazırlanan bir proje olan Ekokent 5 kez Nilüfer meclisinden geçmesine rağmen büyükşehirden onay alamadı. Revize edile edile 600 hektara düştü. Turgay Erdem, projenin eylül ayında geçeceği beklentisi içinde.

'BÜYÜKŞEHİR İLE ORTAK PROJE HİZMET AÇISINDAN FAYDALI OLUR'

Programda Erdem'e büyükşehir ile ilişkileri de sorduk.

'Bugüne kadar herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadık' diyerek söze başlayan Erdem, birlikte proje yapma isteğini dile getirdi. Buna Gölyazı'yı örnek gösteren Erdem, şöyle devam etti:

'Gölyazı, sadece ilçe belediyesinin yapabileceği bir iş değil .Orada bir çok kurumun girmesi lazım. İşte bu alanlardaki iş birliklerinin koordinasyonunu yapacak olan Büyükşehir Belediyesi olduğunu düşünüyorum. Çalışmalar oluyor ama biraz birbirinden kopuk oluyor. Aslında birleştirebilsek ortak bir proje yapabilsek çok hızlı bir şekilde o alanın gerçekten turizme kazandırılması sağlanacak. Aslında hem Büyükşehir'in hem bizim amacımız vatandaşa hizmet etmek. Bunun için hangi partili olduğunun önemi yok.'

BOZBEY SAHAYA İNDİ, GENÇLERLE BULUŞTU

Turgay Erdem, geçen yerel seçimlerde Millet İttifakı'nın Bursa adayı Mustafa Bozbey ile uzun süre çalıştı. Programda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en son Bursa gezisinde Bozbey'i yeniden aday göstermesini nasıl değerlendirdiğini de sorduk.

Bozbey'in 4 dönem başkanlık yaptığını ve Nilüfer'in bugünkü konumuna getiren isimlerden biri olduğunu vurgulayan Erdem, 'Seçimde de çok az bir farkla kaybettik. Ancak Ankara örneğine baktığımızda Sayın Mansur Yavaş, seçimi kaybettikten sonra yeniden aday gösterildi ve farkla kazandı. Sayın Bozbey'den daha iyi bir aday olamayacağını düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu bana göre bir adaylıktan ziyade bir yön göstermiştir. Bana göre, Bursa için Bozbey'in kaybetmesi bir şansızlıktır. Dolayısıyla bu şansı Bursa'ya vermek gerekiyor' dedi.

Turgay Erdem'e bu soruyu sorduğumuz saatlerde Mustafa Bozbey, Narlıdereli gençlerle bir araya geldi. Sosyal medya hesabından bu ziyareti, daha önceki tarihlerde planladıklarını ancak pandemi dolayısıyla ancak gerçekleştirebildiklerini yazan Bozbey, Kestel ilçe başkanlığı, Narlıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait soğuk hava tesisleri ve Narlıdere Şelalesi'nde gençlerle buluştu.

Aslında, Kılıçdaroğlu da, daha önceki açıklamalarında Bozbey'in sahaya inerek çalışmaya başlamasını istemişti. Ancak pandemi şartları buna izin vermemişti.

'Sahaya indiniz mi' sorusunu yönelttiğimiz Bozbey, şunları söyledi:

'Seçimlerden sonra sahadan hiç ayrılmadım. Cuma günleri bu tür ziyaretleri gerçekleştiriyordum. Gençler ısrar edince Perşembe günü bu buluşma gerçekleşti. Gençler büyük sıkıntı içinde hepsi gelecek kaygısı taşıyor'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.