Hava Durumu

Koronavirüste ikinci dalga riski turizmcileri de endişelendirdi

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 08:03

Koronavirüs salgını Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü turizmi derinden yaraladı. Geçen yıl 52 milyon turisti ağırlayan ve 34 milyar 520 milyon dolarlık gelir elde eden sektör, 2020 için çıtayı daha yükseğe çıkarmıştı.
Bir önceki yılın sonbaharından başladığı çabaları heba olan sektör 2020'yi kayıp yılı ilan etmişti. Yüzde 70-80'e yakın kayıp yaşayan sektör, vaka sayısının azalması ve yeni normale dönüşle birlikte ağustos ayından itibaren nefes alma hazırlıkları yapıyordu. Körfez ülkeleri ve Avrupa'dan gelecek turist beklentisi sayesinde nefes alma hazırlıkları yapan turizmcileri vaka sayılarının artması ve ikinci dalga riski yeniden endişelendirdi.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'ne konuk olan TÜRSAB Yönetimi'nde Sayman olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu ile sektörün genel durumunu konuştuk.

Sektörün salgınla birlikte çok zor günler geçirdiğini ve ayakta kalabilmek için mücadele ettiğini ifade eden Hasan Eker'e göre, salgında vaka sayısının artması önümüzdeki yılın nisan-mart aylarına kadar sektörü iş yapamaz duruma getirecek.
O yüzden bu döneme çok dikkat edilmesi gerekiyor. Almanya ve Körfez ülkelerinden başlayan hareketliliğin devam etmesi için gelen turisti hasta olarak göndermemek gerekiyor. Bir turist dahi hasta dönerse seyahat yasağı getiren ülkeler var. Kazakistan bunu yaptı.
Hasan Eker, Türk turizmini bugünlere getiren acenta ve personelin korunması gerektiğine de vurgu yaparak şöyle devam etti.
'Kriz başladığında 20 maddelik önlem paketi istemiştik. Diğer sektörlerle birlikte isteklerimizin bazıları karşılandı. Ancak turizme özel çıkan imkanlardan yararlanan az oldu. İşletmeler 500 bin liralık ciro şartı nedeniyle kredilerden yararlanamadı. Otellerin ise ön ödemelerin iadesi için alınan kredileri kendileri kullandığı için acentalar bundan yararlanamadı. Turizmin ana motoru acentaların ayakta kalabilmesi için yeni destekler şart. Hükümeti anlıyoruz; turizme özel bir destek yapılırsa diğer sektörler itiraz edebilir endişesi var. Ancak, turizme yapılacak desteğe kimse itiraz etmez'
'Acentalar 4 aylık dönemi sıfır gelirle kapattılar' diyen Murat Saraçoğlu da, turizme özel destekleri şöyle sıraladı:
'Hibe değil, iş avansı şeklinde, işletme sermayesi için uzun vadeli faizsiz kredi istiyoruz. Özellikle taşımacılık yapan üyelerimizin en büyük beklentisi, motorlu taşıtlar vergisi alın-maması. Ayrıca tüm sektörün istediği vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması, belediye ve kamunun yeni alacak tahakkuk ettirilmemesi. Turizme özel olarak istihdamın sürmesi için personele maaş desteği.'

'TURİZM TESİSLERİ, AVM VE HALK PLAJLARINDAN DAHA GÜVENLİ'

İki başkanın diğer bir çağrısı da virüs yüzünden tatile çıkmayan vatandaşlara...
Sosyal medyadaki plaj ve restoran görüntülerinin yarattığı görüntülerin vatandaşı endişelendirdiğini dile getiren Eker, şöyle devam etti:
'O görüntüler yüzünden tatilden vazgeçmesinler. Turizmi ayakta tutmamız lazım. Güvenli turizm belgesi olan tesisler AVM ve şehirlerdeki birçok yerden daha güvenli. Turizm tesislerinin birçoğu 80-100 dönüm arazi üzerine kurulu. Geçen hafta bir arkadaşımla görüştüm. 180 dönümlük alanda kurulan ve kapasitesi 2 bin 500 olan resort otelde bin 500 kişi ağırlanıyormuş. Büyük tesislerin yanı sıra orta ölçekli ve butik oteller- de çok ciddi tedbirler var'


Sertifikalı otellerde hastalık bulaşması riskinin çok düşük olduğunu ve uluslararası denetim mekanizmalarının işlediğini vurgulayan Saraçoğlu ise şunları söyledi:
'Tatil yapacağım diye halk plajlarına akın etmek yanlış. Kurallara uymamız lazım. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bizlere dert anlatacak diye saçlarını beyazlatacak neredeyse'

KORONAYA KARŞI TAM SAHA PRES

Özellikle bayram tatili süresince yaşanan görüntüler ve vaka sayısının yeniden artışa geçmesi koronavirüse karşı alınan tedbirleri arttıracak gibi görünüyor.
Bunun ilk sinyalini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Türkiye genelinde salgın ile ilgili bugüne kadar yaptığımız en yoğun denetimi gerçekleştireceğiz' mesajıyla vermişti.
Soylu'nun açıklamasının ardından dün tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da geniş katılımlı denetimler gerçekleştirildi. Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen ve Atilla Ödünç ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar deyim yerindeyse sahaya inerek pres yaptı.


Heykel'deki valilik önünden başlayan ve yaya olarak Atatürk Caddesi, Uzun Çarşı, Tuz Pazarı, Cumhuriyet Caddesi ve Zafer Plaza'yı gezen heyet, maske ve mesafe konusunda uyarılarda bulundu.
Vali Canbolat, Bursa'daki tüm işletmelerin denetleneceğini ifade ederek, kurallara uyulmasının toplum sağlığı açısından bir vebal olduğuna dikkat çekti. Başkan Aktaş da gezi sırasında vatandaşların kurallara uymasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de, salgına karşı en güçlü silahın maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması olduğunu vurgulayarak, 'Bugün halkımıza yaptığımız ziyaretlerle, bunu tekrar hatırlatalım istedik. Salgınla mücadele için büyük çabalar sarf ettik. Emekler boşa gitmesin' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.