Hava Durumu

Koronaya güle güle derken yeni varyant endişesi

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2022 08:02

Koronavirüs pandemisi başladığı günden beri o kadar çok yazılı ve görsel bilgi bombardımanına tabi tutulduk ki tıpkı 1999 Büyük Marmara Depremi sonrasında hepimiz yer bilimci olduğumuz gibi son yıllarda halk sağlığı ve enfeksiyon uzmanı haline geldik.

Pandeminin ilk aylarında, sanki heyecanla dizi finalini bekler gibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını dinler,  bilim insanlarının her açıklamasından sonuçlar çıkarırdık. Bir can kaybı bile ne kadar değerliydi. Oysa bu günlerde her akşam yüzbinlerle ifade edilen vaka sayıları üç haneli can kayıpları bile bizi etkileyemez hale geldi.

Aslında bu da pandeminin sona yaklaştığının bir işareti. Bugünlerde eleştiri oklarının hedefi haline gelen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl tam bugünlerde TÜRSAB’ı konuğu olarak pandemiyi değerlendirmişti.

O günlerde Türkiye’de de aşılama çalışmaları yeni başlamıştı. Ceyhan, aşının hastalıktan korunmak amacıyla önemine vurgu yaparken, pandeminin nasıl ve ne zaman sona ereceği konusundaki ısrarlı sorular üzerine, ‘Pandemi aşılama ile değil, mutasyona uğrayarak sona erecek. Bu tür pandemilerin sonu hep böyle olmuştur’ öngörüsünde bulunmuştu.

Dediği de çıktı…

Vakaları artmasına rağmen son varyant olan Omicron, koranın öldürücü özelliğini azaltıp, benzetmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Grip kategorisine düşürdü.

Bu sonuca varmamım en önemli göstergelerinden biri de en ufak bir yayılmada hemen en üst düzey tedbirleri alan Avrupa Birliği ülkelerinin yeni kararları.

Peki, Avrupa’da olan ne?

Önce dünkü flaş haberle başlayayım…

Danimarka, Omicron'a rağmen tüm pandemi kısıtlamalarını kaldırdı.  Avusturya’da herkese Kovid aşısı zorunluluğunun yürürlüğe girdiği ilk AB ülkesi oldu. İngiltere ise 27 Ocak itibarıyla enfeksiyon durumunda izolasyon hariç önlemleri kaldıran ülke olmuştu. Bu ülkede aşı pasaportu olarak bilinen, Kovid durumunu gösteren belgelerin zorunlu kullanımı sona erdi.  Fransa’da ise 6 Şubat’tan itibaren gece kulüpleri yeniden açılacak. 

Sürü bağışıklığı yöntemini uygulayan İsveç, Kovid'i kritik hastalık kategorisinden çıkarmaya hazırlanıyor.  Bu ay tüm kısıtlamaların kaldırılacağı Finlandiya'da 3 Şubat'tan itibaren Schengen ülkelerinden gelenlere sınır kontrolleri de kaldırılacak.

Vaka sayısının pandeminin başından beri ilk defa 100 bini geçerek rekor kırdığı Hollanda'da vaka sayılarındaki artışa rağmen hastanelerde tedavi gören sayısının artmaması gerekçesiyle yaklaşık 2.5 ay yürürlükte kalan kapanmaya 25 Ocak'ta son verilmişti. 6 hafta sonunda kısıtlamaların da tamamen son bulması öngörüldü.

Bu kararlar, Avrupa ülkelerinin de koronaya güle güle demesinin işaretleri.

Ancak, bilim insanları yine endişeli çünkü dünyanın tamamında Avrupa’daki gibi başarılı aşılama yapılamadığı için her an yeni ve öldürücü bir varyantla karşılaşabiliriz.

*****

EFKAN ALA, İŞ DÜNYASININ NABZINI TUTTU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Bursa ziyaretlerinde, partililer, esnaf ve iş dünyasının temsilcileriyle görüşmeler yapıyor. Buradan edindiği izlenimleri de AK Parti MKYK’sında dile getiriyor.

En son ekonomide kritik günler yaşanırken 20 Kasım’da BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Baran Çelik, TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel başta olmak üzere iş dünyasının temsilcileri toplantı yapmış ve  döviz kurları, artan madde fiyatları, enerji maliyetlerinin yükselmesi konularındaki iş dünyasının taleplerini dinlemişti.

Ala, önceki gün AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Ömer Serdar ile birlikte geldiği Bursa’da AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nın haftalık olağan il yönetim kurulu toplantısına katıldı. Ala, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten’in de katıldığı toplantıda, İl Başkanı Davut Gürkan ve il yönetim kurulu üyelerini dinledi. 

Reyhan Pazarında esnafla da görüşen Efkan Ala, önceki akşam MÜSİAD Bursa Şubesi’nin olağan sektör kurulları toplantısına katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İl Başkanı Davut Gürkan’ın da katıldığı bu toplantıda, iş dünyası temsilcileri yaşadıkları sorunları Ala’ya anlatma fırsatı buldular.

*****

ALTEPE, BALKANLARDA BURSA’YI ANLATACAK

Bursa Büyükşehir ve Osmangazi Belediye başkanlıkları görevlerinde bulunan Recep Altepe, 2004-2018 yılları arasında Balkanlarda yapılan çalışmaları bir kitapta topladı.

Geçen hafta Sönmez Medya ziyaretinde hazırladığı kitabı getiren Altepe’den televizyon programı sözü almıştık.

ASTV’de bu akşam yayınlanacak olan Gözlem Kulesi programında Altepe ile Bursa ve Balkanları konuşacağız.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30’da ASTV’de…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.