Hava Durumu

Kriz bittiğinde dışarda yemek yiyecek yer bulamayabiliriz!

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2020 08:07

Koronavirüs, öncelikle sağlığı ardından peş peşe bir çok sektörü olumsuz etkiledi. Hizmet sektörü için ardından demek yanlış belki de eş zamanlı olarak restoran, kafeterya, sinema, tiyatro gibiişletmeleri vurdu.

Salgının yayılmasını engellemek isteyen yetkililer doğru bir kararla bu işletmeleri kapattı. Sokağa çıkma yasağı konusunda beklenen olağanüstü hal aslında bu işletmeler için 16 Mart'tan itibaren geçerli zaten.

BTSO'ya kayıtlı bu alanlarda faaliyet gösteren toplam işletme sayısı bin 300.Esnaf odalarına kayıtlı olarak faaliyet gösterenlerin sayısı da 2 bine yakın. Bu işletmelerin sahip ve çalışanlarının sayısı 25 bin. aileleriyle birlikte 100 bin insanı etkileyen bir sorun.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Arslan, dün turizm ile hizmet ve ticaret konseyi üyeleriyle internet ortamında bir araya geldi. Konsey ve mecliste yer alan sektör temsilcileri büyük sıkıntı içinde.

Irmak Arslan'na göre, yasal olarak kapanan işletmelere destek yapılmazsa krizin çıkışında insanlar dışarda yemek yiyecek, çay içecek yer bulamayacaklar. Çünkü hizmet sektörünün ticaret yapma şekli sanayici gibi değil. Bankadaki krebilitesi veya sermayesi güçlü yapıları da güçsüz. Kısa ve orta vadede kendini döndüren bilen işletmeler.

Diğer bir konu ise sektördeki çalışanların durumu. Büyük işletmeler dışında personel haftalıkla çalışıyor. Birikimleri olmadığı için uzun süre dayanma güçleri de yok. Kriz uzarsa sektör değiştirecek elemanların yeniden işletmelere dönüşü de zor sağlanacak.

İnternet üzerinden yapılan toplantıya katılan kendisi de hizmet sektöründe işletme sahibi olan BTSO Hizmet ve Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler de çok sıkıntılı günler yaşadıklarını anlattı.

İki günden beri BTSO'da toplantılar yaptıklarını ifade eden Turgay Güler, 'Herkes kredi peşinde. Bu dönemi nasıl aşarımın hesabını yapıyor' dedi.

Devletin açıkladığı paket konusuna da değinen Güler, şöyle devam etti:

'Anormal beklentilerimiz yok. Ancak ateş önce bizim sektörü yaktı. Benim işçimin vereceğim ekmek parasına ihtiyacı var. Esnaf ve sanatkara vergi lehvanı kimliğini al gel 25s bin lira kredin hazır deniliyor. Odaya kayıtlı olanların ise böyle bir şansı yok. Bizi işe devam kredisi kapsamına almışlar. 20 milyona kadar cirosu olanlar, cirosu kadar kredi alabilir. Ancak bizim isteğimiz bu kadar büyük ölçekli değil. Kafeterya ve restorandan bahsediyoruz. Ayakta kalmalarını sağlayacak para 50 veya 100 bin lirayı geçmez. Bizi sanayicilerin yanına koymayın istiyoruz.'

İŞKUR destekleri konusuna da değinen Güler, bu konuda da önceliğin hizmet sektörü çalışanlarına verilmesini istedi.

TURİZM DE SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR

Toplantıya katılan BTSO Turizm Komitesi Başkanı Sibel Cura Ölçüoğlu da, koronavirüs salgının turizm işletmelerini de olumsuz yönde etkilediğini söyledi. İadeler konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Ölçüoğlu, 'THY seferleri iptal etti ancak bilet iadelerinin seferler başladıktan iki ay sonra yapılabileceğini açıkladı. THY'den iadeyi alamayan turizmci arada kaldı' dedi.

Benzer sorunun otellerde de yaşandığının altını çizen Ölçüoğlu, özellikle yurt dışı rezervasyonlarda oteller para iadesi yapmadığını bu durumun da turizm işletmelerini zor durumda bıraktığını vurguladı.

Öte yandan, bugün TÜRSAB Genel Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu sektörün sorunlarını anlatmak için internet ortamında basın toplantısı düzenleyecek.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (10)

NE TALİHSİZ BİR ZAMAN DİLİMİNDE YAŞADIK

Evde Kal çağrısına uyup başladığım gönüllü karantinanın 15'nci günündeyim. Virüsün yarattığı tablo her geçen gün daha karamsar hale geliyor. Hem Türkiye'de hem de dünyada hastalığa yakalanan ve yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada sınırı 65'ten 60'a indirince benim yaşıma da yaklaştı.

Evde zaman geçirince zaman zaman geriye dönüp, geçen yılları düşünüyor. Bizim kuşak gerçekten dünyanın değişim ve dönüşümüne tanıklık etti. İnsanlık tarihinde 50 yıllık bir zaman diliminde böylesine değişim dönüşüm yaşanmamıştır sanırım. Neler görmedik ki çocukken insanoğlunun aya gidişini, hemen ardından 1972 askeri muhtırası, Kıbrıs çıkarması,. Gençliğimizin ilk yıllarında SSCB'nin Afganistan'ı işgali, 12 Eylül 1980 darbesi, İran-Irak savaşıyla geçti.

Çernobil patlaması, Teananmen katliamı, Berlin Duvarı'nın yıkılması, Soğuk savaşın sonunu gördük. Savaşlar bitmedi, Körfez Savaşı, Marmara Depremi, 11 Eylül, ABD'nin Afganistan ve Irak'ı işgali, Suriye'deki iç savaş. Hepsi 50 yılda gerçekleşti. Teknoloji ise çılgın bir hızla ilerledi. Sonra mikroskopla bile zor görülen bir virüs hepsini bir kenara itti.

Ne talihsiz bir zaman dilimine denk geldik.... Bir kıyamet eksik kaldı.

*Evdeki rutin ise devam ediyor. Hareketsiz kalmamak için aklıma mahkumların cezaevinde volta atması geldi. Oturduğum eve ilk taşındığımda 15 metrelik koridora ne gerek vardı diye şikayet etmiştim. Tek parça halı bulamadığım için üç parçada ancak kapatmıştım. Bu günlerde içinmiş meğer. Kahvaltı ve akşam yemekleri sonrası 30'ar tur yapıyorum. İşe yarıyor.

*Önceki akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse karşı canlarını ortaya koyarak görev yapan sağlık çalışanlarından yaşamını yitiren ve virüse yakalananları anlatırken gözleri dolmuş sesi titremişti. Gerçekten insanüstü bir gayretle görev yapan sağlık çalışanlarının özverileri her türlü taktirin üzerinde. Önceki gün Şehir Hastanesi'nde görev yapan KBB Uzmanı Doğan Alpay sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla görevlerinin zorluğunu iki fotoğrafla özetledi. Hastaların yanına giderken giydiği tulumlu fotoğrafı paylaşan Alpay'ın görev sonrası tulumu çıkardıktan sonraki görüntüsünde terden tüm giysilerinin sırılsıklam olduğu görülüyor.

Sağlığımız için çalışanları ne kadar alkışlasak azdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.