Hava Durumu

Krizi aşmak için kulak verilmesi gereken sesler

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2020 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 07:48

Koronavirüs, insanlığı esir aldı. Son rakamlara göre 3 milyara yakın insan korona yüzünden ev hapsi yaşıyor. Bunun dışındaki tercihin bedeli ise maalesef canla ödeniyor.

Tüm dünyada olduğu gibi tüm iletişim kanalları koronavirüse endekslenmiş durumda. Her gün saatlerce sosyal medyadan akşamları da televizyon ekranlarından uzmanların önerilerini dinliyoruz.

Aslında söylenenlerin birbirinden farkı yok. Kimi abartarak anlatıyor kimi ise yalın bir dille gerçekleri ortaya koyuyor.

Bugünlerde grafikler pek revaçta. Eğri çok dik yükseliyor. İran ve İtalya ile karşılaştırmalar. Bunun üzerine saatlerce süren yorumlar.

İşin özeti şu: evde izolasyon, insanlar arasındaki temasın asgariye indirilmesi. Nedeni ise sağlık kapasitesi. Yoğun bakım yatak sayınız belli. Aynı anda hastalanan insan sayının kapasitenin üzerine çıkması halinde sistem çöker. O yüzden grafiğin dik açıyla değil, plato şeklinde hareketi önemli. İtalya ve İspanya bunun acısını çekiyor. Bizim de aynı duruma düşmememiz için uzmanların ve yetkililerin evde kal çağrısı yapmasının nedeni bu.

Bazı uzmanlar ise bunun katı biçimde uygulanması için sokağa çıkma yasağı kartının kullanılmasını öneriyor. Çin, salgının ilk günlerinde bunu katı biçimde uygulayarak sonuçlar elde etti. Ülkemizin bazı bölgelerinde kısmı karantina aslında sokağa çıkma yasağının ilk işaret fişekleri. Ancak alınacak bir sokağa çıkma yasağı kararının doğuracağı ekonomik sonuçları da hesap etmek gerekiyor. Henüz bu kart kullanılmadan yaşanan sıkıntılar ortada.

Tam bu noktada sağlıkçılar kadar kulak verilmesi gereken kesimler var. Bunlardan biri iş dünyası, diğeri de tarım kesimi.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla durum değerlendirmesi yapan Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay'ın söyledikleri altı çizilmesi gereken türden. Durum tespiti amacıyla yaptığı otomobil benzetmesini sizlere aktarmak istiyorum:

' Bir otomobilin çalışması için yakıt haricinde, motorun rahat çalışması için madeni yağ, motorun soğuması için radyatörde su, dişli kutusunda yağ ve tabii en önemlisi bir şoföre ihtiyaç vardır. İçinde bulunduğumuz durumda, bunların hepsi eksik, şoför de dahil.İnsanlar işlerine gidemiyorlar, ürün veya hizmet üretilemiyor. İrili ufaklı işletmelerin, sabit giderleri var. İşçilik, kira ve kredi gibi ödemeleri var ama gelirleri yok. Yani otomobil kontrolsüz gidiyor. Yakıta, suya, yağa ve şoföre ihtiyaç var. Aksi taktirde ya motor, ya dişli kutusu, ya da otomobilin tümü geri dönüşü olmayan bir zarar görecek.

Türkay'ın çözüm önerisi ise her sektörde 10-12 kişilik kurullar oluşturulması. Bu kurullar, işverenin çalışanına ay sonunda geliri olmadan nasıl maaş vereceğini de, çalışanın maaşsız kalabilme ihtimalini de, kredi geri ödemesini de, alınamayan KDV iadelerini de, talebi durma noktasına gelen hizmet ve ulaşım gibi sektörleri de masaya taşımalı.

TARLADA İZİ OLMAYANIN HARMANDA YÜZÜ OLMAZ

BTSO Meclis Başkan Vekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, kendisi de bir gıda ihracatçısı olduğu için sektörle ilgili önerilerini geçen hafta yapmış, biz de bu sütunlara taşımıştık.

Bayazit'ten yeni öneriler var. Gıda üretimi ve tedarik zincirinin ne kadar stratejik bir sektör olduğunun bugünlerde bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Bayizit'e göre, olası bir gıda tedariki aksamasında olan köylüye değil, kentliye olacak. Çünkü köylü her halükarda ektiği domatesi, öğüttüğü unu, sağdığı sütü, kaynattığı salçasını yer ve her türlü hayatına devam edecek. Süpermarket tedariki aksadığında kentlinin durumunu düşünsenize...

'Tarım bir milli güvenlik mesesidir' vurgusu yapan Bayizit, bakanlığın gıda sanayicilerinin ve tarım üreticilerinin içerisinde olduğu bir 'Gıda Tedarik Kurulu' oluşturmasını istedi.

Sokağa çıkma yasağı kararı alındığında tarım konusuna özel önem gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayizit, 'Böyle bir uygulama geldiğinde İtalya'daki gibi tarım işçilerinin çalışabilmesi için özel izin kartları verilmeli.Tedbirlerin yetersiz kaldığı noktada tüm yurtta sokağa çıkma bugünler de tarım işçilerimiz tarlada olmalı. Zira eğer bugünlerde tarlada izimiz olmazsa yarın harmanda yüzümüz nasıl olacak ?' dedi.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (7)

BİR ALKIŞ DA BURSAHAKİMİYET.COM.TR'YE

*Evde Kal çağrısına uyarak başladığım kişisel karantinam salon, mutfak ve çalışma ofisi haline getirdiğim balkonda devam ediyor. Televizyon tam bir zaman törpüsü. O yüzden belirli saatlerde izliyorum. Haber almak için ise adresim bursahakimiyet.com.tr.

Arkadaşlarımız bugünlerde harikalar yaratıyor. Yurt ve dünya haberlerini diğer sitelere göre oldukça hızlı vermelerinin yanı sıra ulusal haber sitelerinde pek yer bulamayan Bursa haberleri açısından da zengin içeriğe sahip. O yüzden bugünlerde haber alma kaynağım bursahakimiyet.com. tr. Arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre sadece benim değil, Bursa'nın da siteye olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bu sıkıntılı günlerde özveriyle çalışan meslektaşlarımı kutluyorum...

*ABD'de yaşayan Dr. Mehmet Öz'ün röportajında dikkatimi çeken Marmarabirlik kuru sele ayrıntısını dün yazmıştım. Yazı üzerine Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa aradı. Dr. Öz'e Marmarabirlik zaman zaman yeni ürünlerini gönderiyormuş. Ayrıca kendisi de beğendiklerini tedarik ediyormuş.

Hidamet Asa, bir müjdeli haber de verdi. Birlik, koronavirüs öncesi özellikle Avrupa'daki tedarikçilerini lojistik imkanlar sınırlanacağı için alım konusunda uyarmış. Onlar da uyarılara kulak verip, zeytin almış. Şimdi yeni talepler var. Bin-bin 500 ton yeni ürün isteniyor. Asa'ya göre, iç piyasadaki daralma ihracat sayesinde aşılacak.

*Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, dar gelirlilere gıda yardımı amacıyla kendi maaşından bir bölümünü bağışlayarak personeline de bir koli erzak karşılığı olan 90 TL bağışta bulunma çağrısı yapmıştı. Belediye personelinin yüzde 90'a yakını olumlu yanıt verirken, Gemlikliler de kampanyaya katıldı. Vatandaşlardan para yerine istenilen erzakları bağışlamaları bekleniyor. Sertaslan'a göre, ilgi büyük. Kısa sürede sayının 3 bin koliye ulaşması bekleniyor.

*Koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz gün uzun süreden beri bıraktığım sakalımı kesmiştim. Şimdi yeni bir karar arifesindeyim. Koronavirüsün etkisini 14 kat arttırdığı bildirilen sigarayı bırakmaya karar verdim. Bakalım başarabilecek miyim?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.