Hava Durumu

Kuveyt çıkarması: 800 iş insanına Bursa’yı anlattı

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2022 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2022 03:12

Bursa henüz beton istilasına uğramadan önce yeşili ve kaplıcalarıyla hem iç turizmin hem de özellikle Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin gözdesiydi.

Tabi o yıllarda otel ve konaklama tesisleri bugünkü kadar geniş olmadığı için Çekirge başta olmak üzere kaplıca çevresindeki evler önce pansiyon şeklinde kiraya verilmeye başlandı. Ardından Bursa’nın güzelliğine hayran kalan Araplar sezonluk kiralamanın ötesine geçerek konutlar satın almaya başladılar.  Ev alanlar arasında Kuveytliler ilk sırada yer alıyordu.

Ancak, Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali sonrası yaşanan gelişmeler bu düzeni alt üst etti. Evler satıldı, Bursa’ya uzun yıllar gelmediler.  Daha sonraki yıllarda Kuveytliler Bursa’yı unutmadı. Durum normale dönünce yine gelmeye başladılar. Yeni konutların ilk müşterileri de onlardı. Spor kulüplerinin kamp için tercihi de Bursa’ydı. Pandemi dönemi yaşanmasaydı rekor sayıda Arap turistten söz ediyor olacaktık.

Bursa’nın ticaret ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve kentin tanıtımı amacıyla düzenlenen son gezinin adresi de büyük potansiyele sahip ve geçmişten gelen bağların bulunduğu Kuveyt’ti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, iş insanları ve belediye bürokratlarının katıldığı gezide Kuveytli 800 iş insanıyla bir araya gelerek Bursa’nın turizm potansiyeli ve yatırım fırsatlarını anlattı. Spor kulüplerini de kamp için Bursa’ya davet etti. 

Kuveyt’teki Bursa gecesinde de seyahat acenteleriyle, sağlık ve spor turizmine yönelik kuruluşlarla birlikte Kuveyt’teki firmalar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Aktaş’ın sosyal medya paylaşımından gördüğümüz fotoğraflara göre Kuveytlilerin Bursa’ya ilgilisi oldukça büyük. Bunun önümüzdeki günlerde fırsata dönüşmesi kente yarar sağlayacak.

Bu notu da özellikle yazmak istiyorum; Suriyeli sığınmacıların yoğun göçü sonrası önceden de var olan ancak pek etkili olmayan Araplara karşı hiç de hoş olmayan ön yargı arttı. Oysa başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkeleri Arap sermayesini çekmek için inanılmaz fırsatları sunuyor. Bursa’nın da birçok alanda yabancı yatırımcıya ihtiyacı var.

Bir de bu açıdan düşünmemiz gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU, GEMLİK'TEN NE İSTEDİ?

Gemlik Belediyesi geçtiğimiz yıl kısa adı Gemtar olan Gemlik Tarım Şirketi’ni kurarak çalışmalara başladı. Şirketin yönetim kurulu başkanlığına da ziraat mühendisi olan 24’üncü dönem CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz getirildi.

Şirket ilk aşamada 5 tane büfe kurarak, ekmek başta olmak üzere temel gıda maddelerinin satışına başladı. 10 kuruş karla günde 8 bin ekmek satılan büfelerin haftalık cirosu 50 bin liraya ulaştı. Şirket, bu günlerde Uludağ Üniversitesi ile işbirliği yaparak Gemlik köylerinin toprak analizlerini yapmak üzere proje geliştirdi. Proje tamamlandığında tüm köylerin toprak analizleri internet ortamında yer alacak ve hangi bitki ekimine uygun olduğu belirlenecek.

Geçen hafta sonu Ziraat Mühendisleri Odası’nın 48’inci genel kuruluna katılmak üzere Ankara’ya giden Demiröz, yolda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak randevu istedi ve görüşme gerçekleşti.

Kıyafet değiştirmeye fırsat bulamadan Kılıçdaroğlu ile görüşen Demiröz, Bursa ve Türkiye tarımı ile ilgili değerlendirmelerin ardından Gemtarım’da yapılan çalışmaları anlattı ve Kılıçdaroğlu’na Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın nisan ayında yapılacak Gemlik Tarım Buluşması davetini iletti.

Gemlik’teki çalışmaları ilgiyle dinleyen ve taktir eden Kılıçdaroğlu, Gemtarım’ın uygulamasını istediği önerisini açıkladı. Kılıçdaroğlu, aile işletmelerinin ilçe tarım müdürlüklerinde yapılan büyükbaş hayvanların suni döllenmesiyle ilgili masraflarının tamamının karşılanmasını istedi. Kılıçdaroğlu’nun önerisini ilettiği Başkan Sertaslan projenin hayata geçirilmesi için çalışma başlattı.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU: BURAK KÜNTAY

Bursa, nüfusu ve ekonomi ölçeğine göre akademik eğitimde maalesef geride kaldı. Bu iki kritere göre Bursa’nın oldukça gerisinde olan birçok kent, bir değil birkaç vakıf üniversiteleri kurmayı başardı. İstanbul’daki sayıdan bahsetmek bile istemiyorum.

TBMM’de kabul edilen yasayla kuruluşu gerçekleşen Mudanya Üniversitesi, bu anlamda Bursa’da öncülük yapacak ve birçok yeniliği gerçekleştirecek.

Mudanya Üniversitesi’nin akademik direktörlüğünü ise uluslar arası ilişkiler alanındaki uzmanlığı ile tanınan Doç. Dr. Burak Küntay yapıyor. ASTV’de bu akşam yayınlanacak Gözlem Kulesi programda Küntay ile Mudanya Üniversitesi’ni konuşacağız.

Bu arada Küntay’ı bulmuşken Ukrayna savaşının etkilerini sormadan olmaz. Bu savaşın Türkiye ve dünyaya etkilerini de değerlendireceğiz.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30’da ASTV’de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.