Hava Durumu

Kyoto belediye başkanı ile konuşurken neden utandı?

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2019 08:07

Erdem Saker, başkanlığı döneminde milenyumda, ülkelerin değil kentlerin rekabet döneminin başlayacağını söylemişti.

Öngörü gerçekleşti. Tıpkı antik çağlardaki site devletleri gibi her alanda kentlerin ülkelerinin ötesinde öncü roller üstlendiğini görüyoruz. Kimi Frankfurt gibi fuarcılık ve finans alanında, kimi Barcelona gibi futbol ve turizmde, kimi Zürih gibi bankacılıkta ülkelerinin önüne geçmiş kentler. Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Türkiye'den de bu listeye Antalya girebilir. İstanbul ise bilinirliği artmasına rağmen her geçen yıl cazibesini yitirir hale geldi.

Bursa ise çok yönlü kimliği yani sanayisi, tarımı ve ticaretinin yanı sıra son yıllarda yaşanabilir kentler listesinde boy göstermesiyle gelecekte kentler arasındaki rekabette dünya ligine çıkmaya aday olma potansiyeline sahip.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bunun farkında ve turizm konusundaki çabaları da bunun göstergesi. Ancak, potansiyele rağmen Bursa bu alanda henüz emekleme döneminde bile değil.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Bursa Tasavvuru'nu işadamlarına sunumu sırasında konu turizme gelince geçen eylül ayında Tarihi Kentler Birliği Buluşması'nda nasıl utandığını bir anısını paylaşarak anlattı.

Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa'yı iki gün boyunca ağırlayan Aktaş, zaman zaman sohbet etme imkanı bulmuş. 68 yaşında ve 11-12 yıllık başkan olan Kadokawa'dan daha deneyimli olduğu esprisini yapan Aktaş, Japon geleneksel selamlamasıyla karşılık almış. Sohbetin devamı ise daha ilginç ve Aktaş, Bursa'ya gelen turist sorusunu, bir milyon diyerek utana sıkıla yanıtlamış. Çünkü bir buçuk milyon nüfuslu Kyoto'yu aynı sürede 20 milyon turist ziyaret etmiş.
Sohbet derinleştikçe Aktaş, daha da zorlanmış. İsterseniz onun anlatımıyla devam edeyim:

'Ben ona akıllı kavşaklar, katlı yollar anlatıyorum. Baktım. Bana sıfır atıktan, karbon gazından, tarihi değerlerinden bahsediyor. Bir süre sonra utanmaya başladım. Hani biz Balkanlar'a Kafkaslar'a gittiğimizde diyoruz ya bunlar bizden 30 sene gerisinde yaşıyorlar diye. Bir an kendimi öyle hissettim. Seçimden sonra ilk işlerimden biri Kyoto'yu gidip görmem gerekiyor'

Aktaş'a göre, Bursa, fersah fersah özelliklere sahip. Üstelik Bursa'nın lokasyonu daha ciddi avantajlara sahip. O yüzden bundan sonraki çabalar daha organize hale getirilecek ve Bursa dünyanın bildiği, bellediği bir kent haline dönüşecek.

TURİZM YATIRIMCILARI HAZIR

Son aylarda turizmle ilgili açıklamaları üzerine, bazı işadamlarından 'Sanayiyi ikinci plana mı ittiniz' söylemlerini duyduğunu da anlatan Aktaş, kentin sanayi, tarım ve turizm gibi tüm potansiyelini değerlendirmek istediklerini söyledi.
İki ay önce Dubai'de olduğunu hatırlatan Aktaş, seçim sonrası yurtdışından önemli yatırımları Bursa'ya getirilmesi için çalıştığını vurguladı. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nden de yararlanarak yatırımcıları Bursa'ya çekeceklerini kaydeden Aktaş, iki yatırımcının hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

MUHTARLARIN SEÇİMDEN ÖNCE SAHNE HEYECANI

Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası Bölüm Başkanı Yavuz İbiş Bıçakçı, vefa borcu olduğunu her fırsatta dile getirdiği muhtarlar için Recep Altepe'nin başkanlığı döneminde Muhtarlar Korosu projesi başlatmıştı. Alinur Aktaş da göreve geldikten sonra projeye tam destek verdi.
Ardından geçen yıl ekim ayında yapılan 'Mühürden Notaya' adlı ilk konsere katılan Aktaş, 'Eski Dostlar' ve 'Telgrafın tellerine' adlı parçalara eşlik etmiş kimi bölümlerinde de solo yapmış.
Sönmez Medya'yı ziyaret eden Bıçakçı ve koroda yer alan Setbaşı Kurtoğlu Mahallesi Muhtarı Ahmet Gedik, 2019'daki ilk konserin 22 Ocak Salı akşamı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda yapılacağını söylediler.
İlk konser bayağı ses getirmiş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından da ilgi görmüştü. Biletleri ücretsiz olacak ikinci konserde Başkan Alinur Aktaş yine sahnede olacak. Muhtarlar da seçim öncesi ilk sınavlarını sahnede vermiş olacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.