Hava Durumu

Lale, artık kravatımda figür olarak kalacak

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2017 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 07:13

Lale, Bursa'nın logosu olarak belirlenirken, tanıtım amacıyla lale figürlü kravatlar gazetecilere dağıtılmıştı. Ambalajından çıkarmadığım parlak gri zemin üzerine pembe lale figürünün yer aldığı kravat aslında oldukça şıktı ama lalenin logo olarak seçilmesi içime sinmediği için bir türlü takamamıştım.
Pazartesi gecesi, Vali İzzettin Küçük'ün Bursa'da yayın yapan yerel radyo, dergi ve internet haber sitelerinin temsilcileriyle Almira Otel'de düzenlenen akşam yemeğinde, logo ile ilgili soruya verdiği yanıtı okuyunca kravatı dolaptan çıkardım.


Vali İzzettin Küçük, 'Logoyu Bursalıların belirlemesi' gerektiğini söylemişti. Dönemin Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun tüm eleştirilere rağmen sembol olarak belirlediği lale, İzzettin Küçük'ün bu sözleriyle tarihteki yerini almaya hazırdı.
Aslında ilk sinyali Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında vermişti. Lale logosu onun da içine sinmemişti. Önerileri de Hacivat-Karagöz veya kılıç-kalkan figürleriydi. Meclis toplantısında gündeme gelince konunun tartışılması ve araştırılması için Kent Konseyi'ne havale etmişti.
Sıcak siyaset gündemi içinde 'lalenin tartışılmasının sırası mı ?' diye sorar gibisiniz ama kentlerin kimlikleri için büyük önem taşıyan logo, en az bir sanayi yatırımı kadar önemli. Kentin markasına değer katan bir sembolün benimsenmemesi büyük eksiklik.
En azından daha önce kentin birçok noktasına konulan ve turistlerin fotoğraf çektirdiği Bursa tabelalarının eskiyince değiştirilmemesi bile insanların dikkatini çekiyor.
Sıra şimdi Kent Konseyi'nde, bir an önce işin içine Bursa'yı da katarak ciddi bir çalışma yapılmalı ve kamuoyuna sunulmalı.
Uludağ'a çıkacak teleferiğin renkleri bile Bursalıya sorulurken, logo konusunu danışmamak olmaz.
En sevindiğim taraf ise lalenin artık kravatımda figür olarak kalıyor olması...

Meslek lisesi memleket meselesi

Başlıktaki cümle, Türk sanayisinin efsane isimlerinden Vehbi Koç'a ait. Koç, meslek liselerinin önemini vurgulamak için söylemişti. Dün Eğitim-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona aradı. Anlattıkları Vehbi Koç'un önemini vurguladığı meslek liselerinin ne durumda olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Rona'nın dikkatini İznik'te sendika ile ilgili görüşmeler yaparken Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin durumu çekmiş.
İznik, çininin Anadolu'daki en önemli merkezi. Onlarca atölye var ve yetişmiş eleman bulamıyorlar. Yıllar önce açılması gereken bölüme nihayet bu yıl 12 öğrenci alınmış. Ama ne atölyeleri ne de çininin üretilmesinin olmazsa olmazı fırınları var.
İki öğretmenin teorik eğitimiyle İznik çinisi teorik olarak öğretiliyor. Rona'nın çağrısı İznik çinisinin gelecek nesillere aktarılması için okulun bu bölümünün ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra bölümün dikkat çekmesi için hem burs hem de iş garantili eğitim gibi projelerle desteklenmesi.

Ucuz et yemek hayal

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Et ve Süt Kurumu tarafından büyük market zincirlerine kurulacak reyonlarda halka ucuz ve sağlıklı et sunacakları açıklaması Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız'ı kızdırmış. Yıldız, soruyor: 'Hiç devlet esnafıyla rekabet eder mi?' Kendi meslek örgütünü korumak açısından bakınca haklı.
Ama ortada et fiyatlarının aşırı yükselmesi gibi bir sorun varken, devletin önlem alması da normal. Muhsin Yıldız da devletin önlem alması gerektiğine inanıyor ama yöntemi bu olmamalı. Yıldız, vatandaşın ucuz ete ancak hayvancılığın teşvik edilmesiyle ulaşacağını söylüyor. Öncelik de aile besiciliğine öncelik verilmeli. Köylü üretime katılmaya başlarsa fiyatlar düşer. AB'nin 2,5 Euro'luk yatırıma 1 Euro destek verdiğini kaydeden Yıldız, 'Destek olmadan ucuz et yemenin hayal ' olduğunun altını çizerek hayvancılığın desteklenmesini istiyor.
Bu arada, bugün Köln kentinde düzenlenecek Anuga Gıda Fuarı'na gitmek üzere BTSO heyetiyle Almanya'ya hareket ediyoruz. Önümüzdeki hafta gıdanın kalbinin attığı fuarla ilgili ayrıntıları sizlere aktarmaya çalışacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.