Hava Durumu

Mahkeme karar verdi: BAL-GÖÇ’e kayyum heyeti

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2022 08:00

Bursa’nın sivil toplum örgütü çınarı Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ)  Bulgaristan’daki asimilasyona karşı duruş sergilemek ve Türklerin yaşadıklarını uluslar arası platformlara taşımak amacıyla 37 yıl önce kurulmuştu.

Bulgaristan’dan göçle gelenlerin Türkiye’ye uyum sağlamaları ve dayanışmaları için çok önemli çalışmalara imza atan BAL-GÖÇ, kurulduğu yıllarda ve daha sonraki süreçte Bursa’nın hatta Türkiye’nin en popüler sivil toplum kuruluşlarından biri haline gelmişti.  20 yıl önce Bursa’ya gelen bakan ve siyasilerin mutlaka uğrayacakları adresler arasında yer alan BAL-GÖÇ,  üyelerinin büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH’ün siyaset arenasında başarılı olabilmesi için Türkiye’de faaliyetler yürüttü. Çifte vatandaşların oy hakkı elde etmesinin ardından oy verme organizasyonlarında da aktif biçimde rol aldı.

Ancak, son 10 yılda etkiliği zayıflayan BAL-GÖÇ’te 5 aydan beri sancılı bir süreç yaşanıyor.  Ocak ayında yapılması planlanan ancak yeni üyeliklerle ilgili tartışmalar nedeniyle 13 Mart’a ertelenen kongrede 3 aday yarışacaktı.

2011 yılında Genel Başkanlık görevini şu anda CHP Bursa Milletvekili olan Prof. Dr. Yüksel Özkan’a devreden Prof. Dr. Emin Balkan,  Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doç. Dr. Kader Özlem ve Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk’ün aday olarak katıldığı 13 Mart’ta Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan genel kurulda 642 yeni üye ve divan başkanlığı için verilen iki ayrı teklif nedeniyle kongre uzun süre başlayamamıştı.

Ardından ortak teklifle divan başkanlığına Sabri Mutlu, katipliklere Sadi Kurtulan ve Hüsamettin Çınar getirildi. Ancak başkan ve kâtip üye 642 yeni üyeyle ilgili mutabık kalamayınca divan görevi bıraktı ve kongre yarıda kaldı.

Sancılı sürecin yaşandığı aralık ayında yönetim, kongrenin toplanabilmesi için yargıya kayyum başvurusu yapmış, mahkeme kayyuma gerek olmadığına karar vererek, kongrenin toplanmasına karar vermişti.  

Yarım kalan kongre sonrası Avukat Mert Tiryaki ve 3 avukat arkadaşının vekaletini üslendiği Tiryaki’nin annesi Didem Tiryaki,  kongrenin yarım kalması ve tartışma konusu olan 642 üyeyi gerekçe göstererek kayyum isteğiyle mahkemeye başvurdu.

Kayyum başvurusunu görüşen Bursa 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi dün kararını açıkladı. BAL-GÖÇ’e kayyum olarak da camianın yakından tanıdığı Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, derneği kuruluşunda yer alan ve efsane başkan merhum Mümin Gençoğlu yönetiminde genel sekreter olarak görev yapan Zülkef Yeşilbahçe ve Bulgaristan Türkleri Derneği Genel Başkanı Gülşen Ahmetoğlu atandı.

MUTLU: ÜÇ ADAYA DA EŞİT MESAFEDEYİZ

Kayyum başvurusunun hukuki sürecini takip eden Avukat Mert Tiryaki, derneğin demokratik ve en yüksek temsille genel kurula gitmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi:

‘Bilindiği gibi genel kurul yarıda kaldı. Yaptığımız şifahi başvurularda, genel kurulun ne zaman toplanacağı konusunda ‘belli değil’ yanıtı aldık. Zaten derneğin üç yılda bir seçim yapması hükmü var. Üç yılın üzerinden 2 yıl daha geçmiş. Yargısal bir sürece ihtiyaç olduğu için başvuruda bulunduk’

Peki, bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Tiryaki, bu soruya, ‘Atanan kayyum heyeti ilanını yapıp 6 ay içinde derneği genel kurula götürmesi gerekiyor. Ocak ayındaki ilk genel kurulu dikkate alırsak ağustosa kadar yapılması gerekiyor. Ancak, üyelerimizin birçoğu yaz aylarında Bulgaristan’a gittiği için hukuka uygun bir şekilde olabildiğince erken yapılmasını bekliyoruz’ yanıtını verdi.

Kayyum olarak atanan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu ise görevi devraldıktan sonra farklı bir şey yapmayı düşünmediklerini ifade ederek, ‘Seçimde üç aday yarışıyor. Biz hepsine eşit mesafedeyiz. Hiçbir taraftan yana olmayız.  Tüzüğümüz ne gerektiriyorsa onun gerekleri doğrultusunda BAL-GÖÇ’ümüzü genel kurula götürüp seçimi sağ salim yapıp düşünüyoruz’ dedi.

Mutlu, kayyum görevi için de teşekkür ederek, ‘Ben konfederasyon başkanıyım. Camiaya 30 yılımı verdim. Bu arkadaşlara karşı art niyetim ve farklı düşüncesi olması mümkün değil.’ mesajını verdi.

DEVA’DAN BUSİAD’A ZİYARET

DEVA Partisi’nin Bursalı Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın ve DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’ni (BUSİAD) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ile görüştü.

Tanışma amaçlı gerçekleştirilen ziyarette, BUSİAD’ın  bir süre önce ‘Tarım Yoksa Hayat Yok’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğu gıda ve tarım konusunda hazırladığı değerlendirme metni de gündeme geldi.

Değerlendirmeyi DEVA Partisi’ne sunan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Bursa’nın tarım, turizm ve sanayi üçlüsüyle var olduğunu söyledi. Küçükkayalar ayrıca BUSİAD’ın yeni yapılanması ve çalışma komiteleri hakkında da ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın ve Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz partileri ve partilerinin eylem planları hakkında bilgi verdi, iş dünyasını dinlemek için BUSİAD’da olduklarını kaydetti.  

DEVA partisinin Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, partisinin ‘Yarına Atılım Eylem Planı’nı ekim ayında açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.