Hava Durumu

Marmara’daki sıcaklık; Müsilaj tekrar kapımızı çalabilir

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2022 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 08:09

Marmara Denizi, aşırı kirlendiğini ve bu yükü artık kaldıramayacağını duyurmak amacıyla geçen yıl bahar aylarında müsilaj çığlığı sonrası geç de olsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

Türkiye tarihinde görülmedik bir hızla adeta çevre seferberliği ilan edilerek Haziran ayında 22 maddelik eylem planı açıklandı. Koordinasyon ve bilim kurulları oluşturuldu.   Geçen bir aylık sürede yüzey temizliği ile ilgili önemli bir başarı elde edildi. TBMM’de Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu kuruldu. AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’ın da aralarında yer aldığı komisyon Marmara’ya kıyısı bulunan tüm kentlerde incelemelerde bulundu.

Yüzey temizliğine rağmen müsilaj bitmedi. Bunu yaz aylarında yapılan araştırmalar da ortaya çıkarmıştı. Yavaşlayan müsilaj 30 metre derinlikte devam ediyordu.

Bahar aylarında biz deniz yüzeyini kaplarken farkına vardığımız müsilaj konusunda, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,  21 Kasım’da ilk uyarılarla konuya dikkat çekmişti.

Marmara’daki 40 yıllık ihmalin 40 günde düzelmesini beklemenin hayalcilik olacağını sık sık tekrarlayan Prof. Dr. Sarı’nın müsilajı yakın takip devam ediyor.

Prof. Dr. Sarı’nın yeni uyarısı Marmara’da deniz suyu sıcaklığındaki anomali.  denizlerdeki yüzey sıcaklıklarının 40 yıldan bu yana yükseliş trendinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, şöyle devam etti:

‘1982 yılından 2021 yılının sonuna kadarki süreçte, bazı yıllar yüksek bazı yıllar düşük olarak devam etmiş. Ama trende bakarsanız mavi çizgi, o hep yükselmiş. 2 derecenin üstünde yükselmiş. Akdeniz’deki artış bir- bir buçuk derece iken Marmara’da 2,5 dereceye ulaşmış. Bu sonuç, bizim arıtmadan denize bıraktığımız atıkların marifeti. Denizin askıdaki katı yükünü artırdık. Askıdaki katı yükü arttığı için, bu askıdaki katılar, gelen güneş ışınlarını daha çok absorbe etti. Ve böylece deniz yüzeyi sıcaklığının artmasına neden olmuş oldu’

Sanayi kuruluşlarının Marmara Denizi’nden soğutma suyu çektiğini ve bu suyu daha sonra tekrar denize deşarj ettiklerini hatırlatan Prof. Dr. Sarı, ‘ Marmara Denizinin çevresinde yüzlerce sanayi kuruluşu var. Bu sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı, denizden soğutma suyu çekiyor. Alıyor, makinelerini soğutuyor ve bu suyu tekrar deşarj ediyor. Peki deşarj ederken denizi ısıtıyor mu? Evet, bir miktar ısıtıyor. İşte bunların hepsi, Marmara Denizi’nin Akdeniz’den bile daha fazla ısınmasına neden oluyor’ dedi.

Son aylardaki kar yağışının geçen yıla oranla bir derecelik fark yarattığını da dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, ‘  Marmara Denizi, geçen yıl aynı aya göre bu yıl 1 derece daha soğuk. Ama 40 yıllık ortalamada hala 1,5 derece daha sıcak. Yani sıcaklık artışı devam ediyor.  Bu sıcaklık artışı devam ettiği sürece hem müsilaj riski sürekli artacak hem de balıkçılıkla ilgili düzenlemeleri, bizim daha sıkı yapma mecburiyetimiz ortaya çıkacak. Çünkü deniz ısındıkça, bu Akdeniz havzasındaki bazı plankton ve balık türleri, kuzeye doğru hareket edecekler’ şeklinde konuştu.

KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ İÇİN DAHA ÇOK ÇABAYA İHTİYAÇ VAR

Prof. Dr. Mustafa Sarı, bakanlığın hazırladığı Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’nın denizi  kurtarma ve korumak için çok hayati önemde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarı  şöyle devam etti:

‘Oradaki 22 eylem bütün tarafların, birimlerin, kurumların katılmasıyla oluşmuştu. Fakatsız, lakinsiz, amasız onu uygulamalıyız ve denizimizi kurtarmalıyız.  Ciddi bir çaba olduğu kayda geçirelim. Herkes bir çaba içersinde yapalım edelim. Düşüncesiyle hareket ediyor. İyi niyetle bir çaba var, görüyoruz. Yeterli mi? daha çok çabaya ihtiyacımız var. Mevcut çaba iyi bunu taktir ediyoruz ama daha çok çabaya ihtiyacımız var Marmara’yı kurtarmak için. Hem sanayi hem de evsel atıkların derin deşarjlarını kesmemiz lazım. Sanayi kuruluşlarına yönelik olarak da ekstra denetimlere ihtiyacımız var’

Müsilaj tehlikesinin ilkbaharda yeniden kapımızı çalabileceğine işaret eden Prof. Dr. Sarı, ‘Nedenleri değiştirmeden, nedenleri ortadan kaldırmadan sonuçların değişeceğini beklemeyelim, hayal görmeyelim. Eğer müsilajla tekrar karşılaşmak istemiyorsak yapmamız gereken şey nedenleri ortadan kaldırmak kirlilik kaynaklarını kesmek zorundayız. Başka çaremiz yok’ dedi.

BAŞARI LİSTESİNDE BURSA'DAN DÜNDAR VAR...

Avrasya Araştırma yayınladığı ilçe belediyeleri araştırma anketinde en başarılı başkanlar listesine Bursa’dan bir isim girdi.

23 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında SMS online mülakat yöntemiyle yapılan araştırmada 225 bin veri işlendi. Hata payının yüzde 2,2 olarak hesaplandığı, 20 büyükşehir ve bunlara bağlı yerleşim yerlerinde gerçekleşen araştırma sonucuna göre, 20 kişilik listenin beşinci sırasında Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yer aldı.

Listede yeralan 20 başkanın 13’ü CHP’li, 5’i AK Parti’li, birer de MHP ve İYİ Parti’li belediye başkanı yer alıyor. Listenin birinci sırasında ise Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık bulunuyor.

Dündar, daha önce yapılan sosyal medya araştırmasında da en üst sırada yer alan başkanlar listesinde yer almıştı.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU REFİK ÖZEN

Siyaset gündemi son aylarda oldukça hareketlendi. Bir taraftan ekonomik gelişmeler, diğer yandan muhalefetin parlamenter sisteme dönüş ile ilgili çalışmaları. Dış politikada ise Ukrayna konusu gündeme damgasını vuruyor.

Aynı zamanda TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, bu akşam ASTV’de yayınlanacak olan Gözlem Kulesi’nin konuğu olacak. Özen ile bu gündem maddelerinin yanı sıra Balkanları da konuşacağız.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30’da ASTV’de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.