Hava Durumu

Maviden sonra Bursa için sevindirici bir haber daha

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2021 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2021 08:07

Koronavirüs pandemisinde, inişli çıkışlı süreç devam ediyor. Daha uzun süre bu döngü devam edecek gibi görünüyor.
Sağlık Bakanlığı'nın en son açıkladığı sayılara geçmeden izlenimlerimi aktarmak istiyorum. 1 Temmuz'da kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte pandemi sona erdi anlayışı hakim oldu.
Bir zamanlar açılması en çok eleştirilen AVM'ler dışında özel sektörle ilgili binalara giriş-çıkışlarda hiçbir kontrol kalmadı. Geçen yıl bu aylarda, kısıtlı olarak izin verilen düğünlere girişte ateş ölçülür maske dağıtılır ve masalar mümkün olduğunca birbirinden uzağa konumlandırılırdı.
Önceki akşam gittiğim bir düğünde maske takan görmedim. Girişte ne ateş ölçme ne HES kodu sorgusu vardı. Masalar ise neredeyse dip dibe konumlanmıştı.
Kamu ve özellikle belediyelerin etkinliklerinde de ipin ucu kaçtı. Karşılama ve törenlerde yine uzun kuyruklar devam ediyor. Daha düne kadar tokalaşmaya tereddüt edilirken, öpüşmeler, sarılmalar da başladı. Bunlar sosyal medyadaki görüntülere de yansıdı.
Aşı oranlarında yüzde 100'e ulaşan rakamlara ulaşsak, elbette ki rahatlamaya hakkımız var. Belki de Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı mavi haritaya geçişler de rehavete yol açıyor.
Bursa geçen hafta önemli bir virajı daha geçerek aşılama haritasında mavi renge dönmüştü. Önceki gün açıklanan vaka oranlarında da bir hafta öncesine oranla yüzde 27'lik düşüş görüldü.

Kafamda deli sorular...
Daha 10 gün önce vaka sayısının bine ulaştığı Bursa'da 7-13 Ağustos haftasında 100 binde 129,7 olan vaka oranı, 14-20 Ağustos haftasında 96, 10 düştü. 25-30 Temmuz haftasında bu rakam 93,62, 31 Temmuz 6 Ağustos haftasında ise 114,03 olarak açıklanmıştı.

Yine de bu kadar rehavet ve aşılamaya olan ilgisizliğe rağmen vaka sayılarının düşmesi okulların açılacağı haftaya girerken sevindirici haber.
Keşke böyle devam etse...
Bu arada, aşılama konusuna da bir parantez açmakta fayda var. Aşılamada mavi renge geçmenin kriteri, bir doz aşı olan sayısının yüzde 75'i aşması. Ancak, bu yüksek rakam ikinci doz için geçerli değil. Bursa'da mavi renge geçmemize rağmen ikinci doz oranı hâlâ yüzde 55'lerde.
65 yaş üzerindeki yüksek başarıyı gençlerde görmek mümkün değil. Bursa'nın yüzde 25'lik kesimi hâlâ aşı olmadı ve bunların büyük çoğunluğu da gençler. Sağlık Müdürlüğü'nün günlük aşı kapasitesi 100 bin olmasına rağmen günlük aşılama miktarı 20-25 bin civarında seyrediyor.
Bilim insanlarının asıl korkusu ise sonbahar aylarında yeni varyantlarla pandeminin dördüncü dalgasına yakalanmamız. Bursa bunu geçen yıl ekim-kasım-aralık aylarında acı bir şekilde tecrübe etti. Aynı acıların yaşanmaması için aşılama önemli ancak bunun yanı sıra ilk günden beri ısrarla istenilen maske ve mesafeli günlere de dönmemiz lazım.

MECLİS ODASINI BURSA'YA TAŞIDI, VATANDAŞI DİNLEDİ

Benzerini daha önceki yıllarda belediye başkanları ve valilerde görmüştük. Halk günü düzenlenir; derdi veya talebi olanlar haftada bir gün kent yöneticileriyle buluşurdu. Parlamenterlerin genel kabul yeri ise TBMM'deki odaları olurdu. Gerçi geçtiğimiz dönemlerde Nilüfer Belediyesi vekiller için odalar tahsis etti ama pek ilgi görmedi.
Pandeminin de etkisiyle parlamenterler sosyal medyadan veya kalabalık olmayan gruplarla ziyaretlerini sürdürdü.
AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, mecliste en çok ziyaretçi kabul eden vekillerden biri. Aydın'ı Bursa'nın yanı sıra doğu ve güneydoğundan da çok sayıda ziyaretçisi oluyor.

Meclis'in tatile girmesinin ardından Bursa'ya gelen ve esnaf ziyaretleriyle seçmenlerle buluşan Müfit Aydın, önceki gün AK Parti İl Başkanlığı binasında, millet-vekil buluşmasını gerçekleştirdi.

Deyim yerindeyse meclisteki odasını Bursa'ya taşıdı. 2 saat olarak planlanan buluşma yoğun ilgi nedeniyle 4 saatte tamamlanabildi. Buluşma için Aydın, Ankara'daki tüm danışmanlarını da Bursa'ya getirdi.

Görüşmede, en çok elektrik ve doğalgaz talepleri ile ulaşım konusundaki şikayetler dile getirildi. Emek bölgesinden gelenler de yeni metro inşaatının yaratacağı sıkıntının en aza indirilmesi için taleplerini ilettiler. Mahallelerine çocuk parkı ve sosyal alan isteyenler de çoğunluktaydı.

Görüşmeleri değerlendiren Aydın, seçilmeden önce Bursa ile ilgili sözler verdiğini ve bunu yerine getirmek amacıyla çaba sarf ettiğini belirterek, 'Doğalgaz konusunda verdiğimiz sözü yerine getirerek önemli adımlar attık. Şimdi hızlı tren ve diğer yatırımların takipçisi olacağız. Millet-vekil buluşmalarını da daha sık yaparak vatandaşın taleplerini dinleyip, çözüm bulacağız' dedi.

CHP'Lİ KARACA, SİVAS'I ÖRNEK GÖSTERDİ VE SORDU: BURSA ÜVEY EVLAT MI?

Geçtiğimiz aylarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Sivas gezisinde hızlı trenle ilgili açıklamalarını okuyunca Bursa'da yaşayan biri olarak kıskandığımı yazmıştım.
Beklenen tarih yaklaşıyor. Bakan Varank'ın o gün açıkladığı 4 Eylül'de Ankara-Sivas hattında deneme seferleri başlıyor. Aslında 2012 yılında Bursa ve Sivas projeleri aynı aşamadaydı. Onlar bitirdiler, biz ise 2023'ü bekliyoruz.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, dün yaptığı açıklamada, Sivas'ı hatırlatarak Bursa'nın hızlı trenini sordu. Karaca, 'Kırıkkale, Yozgat ve Sivaslılar güle güle kullansınlar. Merkezi yönetimden yeterli yatırım alamayan Bursa AKP hükümetlerinin üvey evladı mı? dedi.

Bursa-Ankara hızlı tren projesi, mühendislik bölümlerinde başarısızlık ve kötü yönetim örneği olarak okutulması gereken bir beceriksizlikler silsilesine dönüştüğünü savunan Karaca, şöyle devam etti:
'Bugün itibarıyla aradan tam 9 yıl geçti, ne hat var, ne tren var. Osmaneli-Bursa bölümü için bugün 2023'ü hedef gösteriyorlar ama yeni güzergah değişikliği nedeniyle bu tarihin gecikeceği de şimdiden belli. Osmaneli-Bursa tamamlandıktan sonra ancak Bursa-Bandırma güzergâhı başlayacak.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.