Hava Durumu

Meclis'in yeni gündemi yargı reformu olacak

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2019 08:05

TBMM bugünlerde yeni askerlik yasasını görüşüyor. Bu tasarının yasalaşmasının ardından sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta açıkladığı yargı reformuna gelecek. Öncesinde ise yasayla bağlantılı İnsan Hakları Eylem Planı da yine Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna açıklanacak.


Konuyla ilgili Meclis'teki en önemli komisyonlardan biri Bursa Milletvekili ve önceki dönem Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun başkanlığını yaptığı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu. Çavuşoğlu, geçtiğimiz gün Ankara'da Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında görüşmeler yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ve beraberindeki heyeti kabul etti.
İnsan hakları bağlamında çoğulcu basının etkinlik kazanması ve medya özgürlüğünün geliştirilmesi konularında gerçekleşen bir buçuk saatlik görüşmenin ayrıntılarını Çavuşoğlu'na sorduk.
Harlem Desir, Avrupa'da etkili bir siyasetçi. Fransa Sosyalist Partisi Genel Başkanlığı ve Avrupa'da ırkçılıkla mücadele geçmişi bulunuyor. Çoğulcu ve özgür bir basının Türkiye'de yaşamını sürdürmesi, derinleştirmesi için de neler yapılabileceği konularının ele alındığı bu görüşmeden AGİT temsilcisi memnun ayrıldı.
Türkiye'nin AB ile yeniden görüşme sürecinin başladığına dikkat çeken Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Meclis'te görüşülen askerlik yasasının ardından sıra yargı reformuna gelecek. Bu paketin içeriğinde çok sayıda yasal düzenleme yer alıyor. Yani aşama aşama yürürlüğe girecek ve tıpkı AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinin ardından başlayan bir reform süreci işleyecek.
Türkiye'nin gerçekten ihtiyacı olan bu reformların Çavuşoğlu'nun da altını çizdiği gibi önümüzdeki aylarda yaşama geçirilmesi AB sürecine yeni bir ivme kazandıracak. Çünkü ifade hürriyeti ve onun en önemli alt başlığı olan basın özgürlüğü konusu en az mali reformlar kadar önemli.

YENİ ASKERLİK YASASI KONSENSÜSLE ÇIKACAK

Yeni askerlik yasa tasarısı AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen'in başkan yardımcılığını yaptığı Milli Savunma Komisyonu'ndan çabuk geçti. Ancak genel kuruldaki tartışmalar nedeniyle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önce AK Parti grubuna dün de CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarına yasa tasarısını yeniden anlatma gereği duydu. Çünkü bu tür temel yasaların konsensüsle çıkması büyük önem taşıyor.


Görüştüğümüz Refik Özen, bu görüşmeler ve bilgilendirmeler nedeniyle tasarının yasalaşmasının önümüzdeki haftaya sarkabileceğini söyledi. Özen'e tasarıyla ilgili tartışılan maddeleri sorduk.
Özen'e göre, muhalefet de tasarı konusunda olumlu bir tutum sergiliyor. Endişe edilen konu yasayla terhis edilecek askerler dolayısıyla başta Kıbrıs olmak üzere sınır boylarında zafiyet yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili.
Akdeniz'de sıcak günlerin yaşandığı bir dönemde Milli Savunma Bakanlığı'nın bu tür durumları değerlendirdiğini ve terhis edilecek askerler dolayısıyla zafiyetin söz konusu olmayacağını kaydeden Özen'in bu konudaki saptamaları da şöyle:
'Bunlarda maaş dolayısıyla devam edenler çıkacak. Teknolojinin bu kadar ilerlediği ve savunma sanayinin geliştiği bir ortamda 106 bin sayısı bir boşluk mu oluşturur yoksa fazlalık mı olur ayrı bir tartışma konusu. İngiltere ve Almanya orduları 110-150 bin civarında. Bizim jandarma hariç mevcudumuz 400 bin. Bunun 250 bini er ve erbaş. Ayrıca asker celbi 12 aya çıkarılacak. Tecil için de yaş 22 ile sınırlı tutulacak. Potansiyel en iyi şekilde değerlendirildiği için bir sıkıntı yaşanmayacak'

CHP NİLÜFER'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK

Siyasetin kalbi bu günlerde İstanbul'da atıyor. CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özer Anaç ve ilçe örgütü Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'na destek vermek amacıyla önceki gün İstanbul'daydı. CHP'nin Tuzla İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla ve Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel ile makamlarında görüşen Anaç ve beraberindekiler daha sonra kampanyasını sürdüren İmamoğlu ile seçim otobüsünde bir araya geldi.


İmamoğlu'nun ziyaretten memnun kaldığını ve teşekkür ettiğini belirten Özer Anaç, 23 Haziran'daki seçimlerde, Nilüfer örgütü olarak Tuzla'ya sandık müşahitliği, gıda ve ulaşım konularında kapsamlı destek vereceklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.