Hava Durumu

Merhametli aile çocuk hakları komisyon başkanını ağlattı

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2022 08:08

Başkanlığını Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu geçen hafta sonu Bursa’daydı.

Başkanlığını Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ve heyet üyeleri, incelemelerine Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret ederek başladı.

Burada yapılan çocuk hakları alanındaki çalışmalar ve koruyucu ailelik hakkındaki sunumun ardından heyet üyeleri,  Yıldırım Belediyesi Müzik Akademisi ‘Engelsiz Yaşam Okulu Dezavantajlı Çocuklara Yönelik Müzik İle Rehabilitasyon Faaliyetleri, Osmangazi Belediyesi Hüdavendigar Sosyal Gelişim Merkezi,  Büyükşehir Belediyesi Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi, Kent Konseyi Çocuk Meclisi ile çocuk evi ve koruyucu aile ziyaretleri yaptı.   

Radiye Sezer Katırcıoğlu’na alt komisyonunun faaliyetlerini ve Bursa incelemelerini sorduk.

Alt komisyonun 2019 yılında kurulduğunu ve geçen süre içinde çocuk işçiliği, çocuk eğitimi ile ilgili raporlar hazırladıklarını belirterek, yeni inceleme konusu koruyucu ailelik uygulaması konusunu araştırmak amacıyla Bursa’ya geldiklerini söyledi.

Hazırladıkları raporların İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda görüşüldükten sonra ilgili bakanlıklara ve daha çok aile ve sosyal politikalar bakanlığına gönderildiğini ifade eden Katırcıoğlu, şu ana kadar yaptıkları incelemelerde kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını gördüklerini belirtti ve şöyle devam etti: 

Aslında hukuki olarak çok güzel çalışmalar yapmışız. Birçok Avrupa ülkesinden çok daha öndeyiz ama çocuklarla ilgili sorunlarda biraz içselleştirme ve zihinsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu görüyoruz’

Katırcıoğlu, Bursa’da 210 koruyucu ailede 242 çocuk bulunduğunu ve bunlardan 40’nın engelli olduğunun altını çizerek, görüşmelerde karşılaştığı ve gözyaşlarına engel olamadığı aileyi anlattı:

‘Korucu aile konusu benim vekillikten önce de çalıştığım bir alandı. Yetim bizim dinimizde çok ayrı bir yerde. İnsanların en hayırlısı insana yardım eden, hangi ev hayırlıdır derseniz içinde yetim barındırılandır müjdesini vermiş bir inancımız var.  Böyle aileleri ve yuvaları görüyoruz. Ülkem ve insanımız adına göğsümüzü kabartan bir duygu.

Bursa’da böyle bir aile var. Diyarbakırlı bir aile baba kaynakçı, anne çalışıyormuş, bırakmış. Gençliğinden beri yetim bir çocuğu alıp büyütmek istiyormuş. Bir kızları var. İki kardeş alıyor yeterli olmuyor. Bir başka çocuk daha alıyor o da kız. Evde dört kız var. Biri Serebral Palsi hastası. Öğrenme ve konuşma güçlüğü olan bir çocuk. Gözlerimiz yaşardı. O çocuğu evde görmeliydiniz. Nasıl özgüvenle yürüyor, konuşamayan çocuk konuşuyordu’

Ziyaretlerinde bu aileye benzer çok güzel örneklerle karşılaştıklarını da kaydeden Katırcıoğlu, Bursa’daki çocuk evlerini de ziyaret ettiklerini, apartmanda diğer çocuklarla kardeş kültürü içinde yaşadıklarını, beraber çarşıya okula gittiklerini söyledi. İftar sofrasında bu çocuklarla birlikte olduklarını kaydeden Katırcıoğlu,  sözlerini şöyle tamamladı:

Bursa’dan büyük bir memnuniyetle ayrılıyoruz. Hem kamu hem yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri çocukları geleceğe hazırlama noktasında elele verip çok güzel çalışmalar yapmışlar. Koruyucu ailelik bir insanlık projesi. Sadece bedeniyle değil ruhunun da ihtiyaçları tamamlanan topluma kazandıran kendisi ve çevresiyle barışık mutlu insan yetiştirilmesini sağlıyor’



BURKAY'DAN RUSYA İLE İHRACATA IRAK MODELİNİ ÖNERDİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın üzerinden 40 gün geçerken, 24 Şubat'tan itibaren Rusya'ya yaptırım uygulamayan ülkeleri bile etkileyen ekonomik savaş nedeniyle Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında en az yüzde 40 gerileme kaydedildi. Ukrayna ihracatındaki düşüş ise yüzde 80’e ulaştı.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi ağırlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, düşen Rusya ihracatı ile ilgili öneride bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan ve en önemli ticari partnerlerimiz arasında yer alan Rusya ile ticaretin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Burkay, şunları söyledi:

‘Hatırlayacağınız gibi Körfez Savaşı döneminde Irak ile yapılan özel anlaşma ile 1 yılda 21 milyar dolarlık ihracat performansına ulaşmıştık. Rusya ile başarılı şekilde yönetilen süreci yerel para birimleriyle destekleyecek hızlı adımlarla birlikte Irak örneğinden bile çok daha yüksek bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz’

Burkay’ın önerdiği Irak’la ilgili o dönemi çok iyi hatırlıyorum. Irak, iğneden ipliğe ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye’den özellikle de Gaziantep’ten karşılıyordu. İhracatın 20 milyar doların üzerine çıkması bölge ekonomisine büyük canlılık kazandırmıştı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VE TASFİYE HAKKI GELİYOR

Öte yandan, İbrahim Burkay’ın konuşmasında kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkının yanı sıra tasfiye hakkı verilmesini istemişti.

Programın basına kapalı bölümünde iş dünyası temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bakan Nebati,   BTSO’nun da talepleri arasında olan inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarından ötürü kamuya iş yapan müteahhitlere yönelik dinamik fiyat farkı ve tasfiye hakkı verilmesi için çalışma başlattıklarını ve ilgili düzenlemeyi kısa süre içinde tamamlayacaklarını söyledi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.