Hava Durumu

Merinos artık panayır yeri değil, fuar merkezi

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2021 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 08:07

Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ni kurarken, dünyadaki benzer örneklerini incelemiş ve Bursa'yı kongre ve fuar merkezi yapacak bir tesis ortaya çıkmıştı.

Gerçekten de Atatürk'ün emriyle kurulan fabrikadan izlerin yanı sıra görenlerin hayranlıklarını gizleyemediği bir merkez olmuştu. Ancak, böylesine bir tesisin işletilmesi hele belediye bünyesinde faaliyetlerini sürdürmesi zordu.

Profesyonelce işletilmemesi sonucu kısa sürede sıkıntılar baş gösterdi. Fuar adı altında kurulan yiyecek içecek, giyim fuarları, uluslar arası kongre ve toplantılara ev sahipliği yapması için planlanan Merinos'u panayır yerine çevirmişti. Koridorları artık sucuk, peynir ve bilumum yiyecek kokuları sarmıştı. Hijyene dikkat edilmedin satış yapılıyordu.

Dört yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra en önemli adımlarından biri Merinos ile ilgili karardı. Artık hemşeri derneklerinin bu tür faaliyetlerine izin verilmeyecekti.

Bu adım sonrası profesyonel şirketler devreye girdi ve Merinos Türkiye çapında ses getiren fuar ve toplantılara ev sahipliği yapmaya başladı.

Bu girişi yapmamım sebebi, billboardlarda gördüğüm TURFOOD 3'üncü Gıda Fuarı afişi oldu. Afişin en görünür yerinde 'perakende satış yoktur' ibaresiydi.

Fuarı düzenleyen Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker ile Merinos'u ve 16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek organizasyonu konuştuk.

Merinos AKKM'de son 3 yılda kriz ve koronavirüs pandemisine rağmen 8 farklı alanda 15 fuar düzenlediklerini vurgulayan Hasan Eker, 'Ayakkabı fuarının altıncısını, kozmetik fuarın dördüncüsünü yaptık. Turizm fuarları da beklenin üzerinde ilgi gördü. Bu yıl da gıda fuarının üçüncüsünü düzenliyoruz' dedi.

Bursa'nın yapılacak desteklerle kriz sonrası fuar kenti olabileceğini kaydeden Eker, şöyle devam etti:

'Krize ve pandemiye rağmen fuarları devam ettirdik. Pandemi etkisini yitirince ilgi daha da artacak. Beklentimiz bu tür fuarlar için alım heyeti desteği verilmesi bu sağlanırsa daha büyük katılımlar sağlanabilir. BTSO ve Ticaret Bakanlığı'ndan bu yönde destek bekliyoruz'

Yarın kapılarını açacak TURFOOD'a gelince;

Fuarın paydaşları arasında Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, Bursa Aşçılar Derneği, Bursa Yemek Sanayicileri Derneği, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa Gastronomi Turizmi Derneği ile Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği yer alıyor. Pandemi sürecinde kentte sektörün ilk buluşması olacak fuara Bursa dışından gıda üreticileri ve toplantıcaları, et ve süt ürünleri, içecek, su ve meyve suyu, market, restoran ve otel ekipman firmaları stant açacak. Organizasyona, gıda toptancıları ve perakendecileri, aşçılar, otel, restoran ve yemek sanayi firmalarının satın alma yetkilileri, market yöneticileri de ziyaretçi olarak katılacak.

Fuar süresince 10.00-18.00 saatlerinde açık kalacak stantlarda katılımcı firmalar ürünlerini sergilemelerinin yanı sıra farklı etkinlikler gerçekleştirecek. Satışın olmayacağı, sektörün profesyonellerini buluşturacak fuar, yemek gösterileri ve panellerle renklenecek. Etkinliğe, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, İngiltere ve İsveç'ten 25 kişilik alım heyetinin de katılması bekleniyor.

RENGÂRENK SONBAHAR PAZARLARININ KEYFİNİ ÇIKARIN, ZAMLAR KAPIDA

Sonbahar, hazan mevsimi olduğu kadar hasat mevsimi özelliği de taşır.

Bugünlerde sera dışındaki tarladan ve bahçeden bir çok sebze ve meyvenin yeraldığı pazarlar rengarenk. Domates, en güzel kırmızısını, biber yeşilini, türlü türlü meyveler, gökkuşağı gibi Pazar tezgahlarını süslüyor.

Dün Gemlik pazarı da cıvıl cıvıldı. Fiyatlar da tam tüketicilerin istediği düzeyde. Domates, salatalık, patlıcan, biber nihayet 4 lirayı gördü. Taze fasulye bu sene kıymetli fiyatı bir türlü düşmese de yine de baş köşede.

Ama size bir kötü haberim var...

Pazarlarlardaki bu görüntüler, bir ay daha sürecek. Ondan sonra sera ürünleri başlayınca pazarın da tadı kaçacak. Şimdiden sonbahar zamları konuşulmaya başlandı bile.

Marketler ve sebze hallerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası denetimler başladı ama sorun denetimle çözülecek türden değil.

Önceki gün sohbet ettiğimiz Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu'ya göre, her sene bu dönüşümü yaşıyoruz. Tarla ürünleri bitip yeniden sera başlayınca fiyatlar yükseliyor ama bu sene beklenti yüksek. Fiyatların aşırı yükselmemesi için en önemli konu çiftçinin desteklenmesi. Çiftçilerin girdi maliyetleri oldukça yükseldi. Mazot, gübre tohum desteği vereceksiniz ki çiftçi ucuza üretip, ucuza satsın.

İşin çiftçi cephesinden de olumlu haberler gelmiyor. İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci önceki gün açıklamıştı.

2020 Yılı Temmuz ayına göre 2021 yılı Temmuz ayında çiftçilerin (Tarım -Bitkisel ve hayvansal üretim-, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık dahil) bankalara, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi finans kuruluşlarına olan borçları yüzde 22 artışla 222 milyar lirayı geçti. Bu miktarın yaklaşık 161 milyarı bankalara, 11,5 milyar lirası ise Tarım kredi Kooperatiflerine, 50 milyar lirası ise piyasadaki akaryakıt, gübre, tohum, ilaç vb. tarımsal girdi bayilerine olan borçlar.

Kısa vadeli borçların sürekli artması, çiftçilerin hala kendi işletme sermayelerini yani üretime devam etmeleri için gerekli olan üretim girdilerini öz sermaye olarak karşılayamadıklarını yani borçlanarak üretime devam ettiklerini gösteriyor. Kısacası çiftçi, sadece üretimi değil borcu borçla çeviriyor.

Tarımın ne kadar stratejik bir alan olduğunu pandemi bize öğretmişti. Önümüzde zor bir sonbahar ve kış bizi bekliyor.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM; KENTSEL DÖNÜŞÜM

Son günlerde en çok konuşulan gündem maddelerinden biri inşaat sektöründeki kriz ve bunun yansımaları. Sektörün çıkış yollarından biri de kentsel dönüşüm projeleri

Ayrıca Bursa da Sıcaksu'da kentsel dönüşümün ilk adımları atıldı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek olacak. Şimşek'el kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörü ve diğer gelişmeleri ele alacağız.

Gözlem Kulesi, saat 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.