Hava Durumu

Mesajı Bursa’dan verip, iki projenin bitme tarihini açıkladı

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2022 08:17

Hem şehir içi hem şehirlerarası ulaşım, yıllardan beri Bursa’nın öncelikli sorunlarından biri.

Karayolu konusunda, belki de İstanbul-İzmir bağlantısını sağlanmak istenmesi dolayısıyla biraz daha şanslıyken, aynı durum, demiryolu ve havayolu ulaşımı için maalesef geçerli olmadı.

Otoban sayesinde Bursa’nın İstanbul ve İzmir ile mesafeleri kısaldı ama Ankara için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

AK Parti Bursa milletvekillerinin 2018’de seçildikleri günden beri yanıtlamak da en çok zorlandıkları konulardan biri hızlı tren. 2012’de temeli atıldığında 2016’da bitirilme sözü verilen hızlı tren hattı, ihale süreçleri, coğrafi şartlar nedeniyle uzadıkça uzadı. 2020 yılının ağustos ayında ihale yapıldıktan sonra 2023 tarihi verilmişti. Ancak buradaki süreç de kredi anlaşmaları nedeniyle uzadı.

Diğer bir konu da yıllar sonra Bursa kent içi ulaşımına bakanlık katkısının sağlanacağı Şehir Hastanesi-Emek arasındaki metro hattıydı. Buradaki süreç de ihalelere yapılan itirazlar nedeniyle gecikti.

AK Parti’li vekillerin Ankara’da sık sık kapısını çaldığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün iki önemli projeyle ilgili mesajları vermek üzere Bursa’daydı.

Bakan Karaismailoğlu’nun Bursa incelemeleri de Mudanya Bulvarı Hızlı Tren Üstyapı Şantiyesi sahasında başladı.  Bakan, konuşmasına Bursa’ya yapılan ulaşım yatırımlarını anlatarak başladı:

‘ 13 milyarı Yap-İşlet-Devret kapsamında olmak üzere, Bursa'ya son 20 yılda sadece ulaşım ve iletişim alanında yaptığımız yatırım miktarı, yaklaşık 29,5 milyar liradır. Bursa'nın 2003'te 194 kilometre bölünmüş yolu vardı, 600 kilometreye ulaştırdık’

Ardından hızlı tren inşaatının ayrıntılarını aktan Bakan Karaismailoğlu,  Gürsu-Yenişehir güzergahını izleyerek, Osmaneli mevkiinde yapılacak üçgen hatla Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı'na ulaşarak Bursa’nın hızlı tren ağına bağlanacağını ifade etti. Bursa'nın batısında da hattın TEKNOSAB, Karacabey istasyonlarından geçerek, Balıkesir'e ulaşacağını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, proje kapsamında yolcu taşımacılığıyla yük taşımacılığının beraber yapılacağına dikkati çekerek, projenin 2 yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.

 Bursa'da devam eden ve ihale süreçlerinde sorunlar yaşanan Emek-Hızlı Tren Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı yapımına değinen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

‘Toplam 4 istasyon ve 6 kilometre uzunluğunda olan Emek-HT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı, tamamlandığında Bursa'daki raylı sistem uzunluğu 46,7 kilometreden 52,7 kilometreye ulaşacak. İşletmede olan Emek-Arabayatağı Metro Hattı, yapacağımız uzatmayla Mudanya Bulvarı'nı kat ederek, en önemli duraklar olan Hızlı Tren Garı ve nihayetinde Şehir Hastanesi'ne ulaşacak. Böylelikle hastaneye erişim kolaylaşacak. Metro hattı, günlük 300 bin yolcuya hizmet verecek. 2023 yılında tamamlanacak’

Buradaki açıklamalarının ardından TEKNOSAB’a geçen Bakan Karaismailoğlu, kamulaştırma protokolünün imza törenine katıldı. Bakanının bir sonraki durağı ise yine Bursa’nın dağ ilçeleriyle ulaşımını kolaylaştıracak Bursa-Orhaneli Yolu, Doğancı Barajı Tüneli şantiyesi oldu.

Bursa, bu üç projenin yanı sıra hava yolu ulaşımında Yenişehir Havalimanı’ndan sefer sayısının arttırılmasını, karayolu için de otoban by pass yolunun yapımını bekliyor. Bu iki konuyla ilgili basına kapalı olarak gerçekleştirilen Bakan Karaismailoğlu’nun AK Parti Milletvekilleriyle yapacağı toplantının ayrıntılarını önümüzdeki günlerde öğrenmiş olacağız.

DEVA'DAN BURSA İÇİN EYLEM PLANI

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanı Candan Karlıtekin, Sönmez Medya’yı ziyaret etti.

Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Dudu Özkal, İl Başkanı Serkan Özgöz, Teşkilat Başkanı Sadık Kutlucan ve Nilüfer İlçe Başkanı Dilek Durak ile birlikte gelen Karlıtekin, THY Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde Anadolujet’i kuran isim.  Bu özelliği dolayısıyla sohbetimiz Bursa’nın havayolu ulaşımında yaşadığı sıkıntılar üzerine başladı.

Anadolujet’i kurmalarının amacının iller arası çapraz uçuşları yaygınlaştırmak olduğunu, ancak sistemin daha sonra değiştiğini belirten Karlıtekin, ‘THY, kar edecek ama bunun yanı sıra vatandaşa da hizmet etme anlayışı olacak. Uçuşları Anadolu’ya yayılmasıyla ticaretin ve ilişkilerin gelişmesi Türkiye’nin de gelişmesine katkı sağlayacak’ dedi.

Karlıtekin, Bursa’nın İstanbul’a yakınlığının havayolu ulaşımı açısından dezavantaj olduğunu vurgulayarak,  ‘Havayolu şirketleri için uçağın çok uzun süre havada kalması karlılığı arttıran bir unsur. Kısa mesafeler avantajlı değil. O yüzden Bursa bu şanssızlığı yaşıyor. Ancak, uzak mesafedeki illere seferler geçmişte olduğu gibi yapılabilir. Ayrıca Bursa’dan Avrupa ülkelerine direkt uçuşlar düzenlenebilir’ diye konuştu.

Birçok alanda olduğu gibi DEVA Partisi’nin ulaşım konusunda da stratejik plan hazırlığı yaptığını, Bursa gibi ekonominin nabzının attığı kentler için özel çalışmaların yer alacağını anlatan Karlıtekin, kendi sorumluluk alanı yerel yönetimler konusundaki plan hazırlığının tamamlandığını söyledi. Karlıtekin şöyle devam etti:

‘Bu bir şemsiye plan olacak. Genel olarak tüm Türkiye’yi ilgilendirecek. En önemli konulardan biri siyasetin finansmanında belediyelerin kullanılmasının önüne geçilmesi. Ayrıca her il kendi planını oluşturacak. Hatta ilçe ilçe planlar hazır olacak. Yarın aday gösterdiğimiz veya seçilen partilimiz göreve başladığında önünde bir plan olacak. Bursa planını da il başkanımız ve ekibi hazırlayacak’

TEŞEKKÜR EDİP, KİTABINI HEDİYE ETTİ

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Başkanı Recep Altepe’nin 2004-2018 yılları arasında başkanlık yaptığı dönemde Balkan coğrafyasına Bursa’nın katkılarını anlattığı kitabı ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programında önceki hafta uzun uzun konuşmuştuk.

Altepe’nin 144 sayfalık Balkanlarda Bursa kitabında Osmangazi ve Büyükşehir belediye başkanlığı dönemlerinde Bursa dokunuşu ve geliştirdiği modelle 15 yılda hayat bulan 60 yakın eser anlatılıyor.

Altepe, kimi zaman yaptığı ziyaretler kimi zaman da kendisini ziyarete gelenlere kitabını hediye ediyor. Altepe, kitabını en son birlikte siyaset yaptığı önceki dönem bakanlarından Faruk Çelik’e hediye etti.

İki eski dostun buluştuğu fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan Altepe, ‘Balkanlara hizmet konusunda büyük katkı ve desteklerini gördüğümüz Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e şükranlarımızı ve hizmetleri içeren kitabımızı takdim ettik’ notunu düştü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.