Bursa gibi sanayi kentlerinin en büyük paradoksu;
Binlerce özellikle genç işsiz iş ararken işletmelerin nitelikli eleman bulmaktan yakınmaları.
Bu işin temeli, birçok konuda olduğu gibi eğitime dayanıyor. Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitime önem verip projeler geliştirmesi de bundan kaynaklanıyor.
Bursa, birçok alanda olduğu gibi bu konuda öncü kentlerden biri. Başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü, mesleki eğitimin gelişmesi için projeler yürütüyor.
BTSO, 2017 yılında Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bir ilke imza atarak Mutfak Akademi’yi kurdu. ‘Gelecek Mutfakta Pişiyor’ sloganıyla yola çıkan projenin ilk duyurularından birini BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan ile ASTV’de yaptığımız programda duyurmuştum. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların aşçı, pideci, pastacı ve servis alanlarında personel yetiştirmek amacıyla düzenlenen kurslara barista ve pizza alanları da eklendi.
BEBKA’nın SOGEP desteğiyle hayata geçen ‘Gelecek Mutfakta’ projesi kapsamında ayrıca teknik donanımlara sahip 5 yeni eğitim mutfağı BTSO Mutfak Akademi’de hayata geçirilecek.
Geçen hafta proje ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. BTSO, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ve İŞKUR işbirliği ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programı (SES) ile yeme içme sektörünün nitelikli istihdamına katkı sağlanacak projenin startı verildi.
BTSO Mutfak Akademi’de ‘Aşçı Yardımcılığı, Pasta Yardımcılığı ve Pizzacılık’ alanlarında eğitim alacak 45 kursiyer, programın sonunda istihdam edilecek. Programa, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede, İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, hizmet sektöründe nitelikli personele her zaman ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaparak, ‘BUTGEM çatısı altında faaliyet gösteren BTSO Mutfak Akademi de hizmet sektörüne personel kazandıran önemli bir merkez. WFP ve İŞKUR işbirliğiyle Türkiye’deki oda ve borsalar arasında örnek teşkil eden önemli bir eğitim programına başladık. Sektörün öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak için hazırladığımız eğitimlerimizde, başta kadınlarımız ve gençlerimiz olmak üzere dezavantajlı gruplar, eğitimlerini tamamladıktan sonra anlaşmalı işletmelerde işbaşı eğitimine dâhil olacak.” diye konuştu.
Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi Nils Grede programın açılışında yaptığı konuşmada, BTSO ortaklığında Bursa’da örnek bir projeye imza attıklarını söyledi. Bursa’nın özellikle gastronomi alanında önemli potansiyele sahip olduğunu ifade eden Grede, ‘ Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR işbirliği ile başlatılan bu program ile 2024 yılına kadar 15 şehirde, 6 farklı sektörde 5 bin kişiyi mesleki ve uygulamalı eğitimle buluşturmayı hedefliyoruz. Almanya, Güney Kore, İrlanda ve Norveç’in maddi katkılarıyla hayata geçen programımız için Bursa önemli bir kilometre taşı’ dedi.
Bu arada, aralarında Mutfak Akademi’nin de bulunduğu BUTGEM’de 1100’ü aşkın kurs programından 35 binden fazla kişi faydalandı. Yeni dönemde 8 ana sektörde 186 eğitim programının düzenlenmesi hedefleniyor.
CHP’Lİ VEKİL DOĞANCI TÜNELİ’Nİ SORDU
Bursa’nın dağ ilçeleriyle ulaşımını kolaylaştıracak Doğancı Tüneli, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın tarafından soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı.
Bursa’nın güneyindeki dört dağ ilçesinin yollarındaki çalışmaların uzunca bir süredir devam ettiğini ve bunların başında Doğancı Barajı yanındaki tünel çalışmasının geldiğini söyleyen Erkan Aydın, ‘Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin kullanacağı 2 kilometrelik bölümde 600 metreye yakın tünel açıldı. Ancak tünel bugüne kadar bitirilemedi’ dedi.
Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Doğancı Tüneli’nin bugüne kadar tamamlanamamasının gerekçesi nedir? Tünel’in bitirilmesi için kesin bir tarih var mıdır? Tünel için ayrılan ödenek yetersiz midir? Tünelin bitirilememesi ödenek yetersizliğinden mi kaynaklanmaktadır? Kapıkaya’ya yapılacak çift tüplü geçiş için ihale süreci ne zaman tamamlanacaktır?”
ÖZKAN’IN ULUDAĞ ENDİŞESİ…
Uludağ Alan Başkanlığı ile ilgili yasa taslağının son hazırlıkları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sürdürülüyor. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gönderilecek yasa taslağı Meclis onayı alırsa daha önce Kapadokya ve Çanakkale’deki alan başkanlığı modeli Uludağ’da da uygulanacak. Alan başkanlığı uygulamasıyla Uludağ’daki yetki karmaşasının sona ermesi amaçlanıyor.
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Uludağ Milli Parkı’nın, özellikle Sarıalan, Kirazlıyayla ve oteller bölgesinin ‘Uludağ Alan Başkanlığı’ çalışmaları ile Milli Park statüsünden çıkarılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredileceği iddiaları üzerine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için TBMM’ de soru önergesi verdi.
Uludağ’ın 1961 yılında milli park ilan edilerek 12 bin 762 hektar alanın koruma altına alındığını ve bunun daha sonra 27 bin 300 hektara çıkarıldığını hatırlatan Özkan, bitki çeşitliliği ile uluslararası üne sahip olan Uludağ’da yapılacak devrin kendisini ve Bursalıları endişelendirdiğini söyledi.
Bakan Pakdemirli’ye Uludağ Milli Parkı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri söz konusu mudur, Uludağ Alan Başkanlığı projesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na hangi bölgeler devredilecektir, Milli Park’ın büyük çoğunluğunun turizme açılmasının yaban hayatı olumsuz etkileyeceği düşünülmüş müdür, yine binlerce çeşit bitki türünün bulunduğu bölgede, bu karar ile oluşacak tahribat göz önüne alınmış mıdır? sorularını yönelten Özkan, ülke turizmine katkı sağlayacak çalışmaların karşısında olmadıklarını ancak tabiatın korunması anlamında geri dönülemez hataların yapılmasının da önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.