Hava Durumu

Metal sektöründeki düğümü Bursa toplantısı çözecek

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2022 08:08

Metal sektöründe dün sıcak saatler yaşandı.

Türk Metal Sendikası'nın geçen Pazar günü Kocaeli mitinginin ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), tıkanan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk Metal ile yeni bir görüşme talebinde bulunmuştu.

Görüşme dün saat 10.00'da İstanbul MESS Merkez Ofisi'nde gerçekleşti. Toplantıda MESS, ilk 6 ay için yüzde 8.81 enflasyona karşılık verdiği zam oranını yüzde 21 olarak güncelledi. Ayrıca sosyal haklarla ilgili teklifini birinci yıl için yüzde 25'e çıkardı. Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ başkanlığındaki Türk Metal heyeti tarafından yeterli bulunmadı.

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 12 Ekim'de başlayan ve Türkiye genelinde 127 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, 60 günlük yasal süre içinde anlaşma sağlanamamıştı. Arabulucu görüşmelerinde de sonuç alınamayınca Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararını 25 Aralık'ta Gemlik'te açıklamıştı.

Grev kararının açıklanmasının ardından ikinci görüşmeden de sonuç alınmamış oldu. Ancak, MESS'in tekliflerini yükseltmesi Türk Metal tarafından olumlu olarak değerlendirildi.

Genel Başkan Pevrul Kavlak, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, 'MESS'in bu yaklaşımını sözleşmenin seyri açısından olumlu buluyorum. Benim de katılacağım bundan sonraki görüşmelerde temsil ettiğimiz kitlenin memnun olacağı bir sonucu almayı umuyorum' mesajını verdi.

MESS'in teklifinin İstanbul'da toplanan başkanlar kurulunda değerlendirildiğini açıklayan Kavlak, 'MESS teklifini revize etti birinci altı ay için yüzde 21, ikinci altı ay için yüzde 24.34, yıllık da yüzde 50.45 teklif etti. Arkadaşlarımızla bu teklifi değerlendirdik. Onlar da temsilci arkadaşlarımızı toplayacaklar onların düşüncelerini alacaklar. Bizim teklifimiz masada Birinci 6 için yüzde 29,57, ikinci 6 ay y için yüzde 36, yıl bazında 76,21 istedik' dedi.

MESS'in olumlu adımının kendilerini masaya çekebileceğine işaret eden Kavlak, şöyle devam etti:

'Arkadaşlarımızla değerlendirdikten sonra cumartesi günü Bursa'ya geçeceğim. Tüm fabrika temsilcilerimizin katılacağı toplantıda bu teklifi değerlendirdikten sonra pazartesi günü tekrar görüşmeye başlayacağız. Her şey para ile ilgili değil. Bizim 8 maddemiz var. Özellikle kazanılmış haklara yönelik taleplerini masadan kaldırmaları lazım'

'Bu işi masada bitirmek istiyoruz' diyen Kavlak, içeride biriken paralarını almak istediklerini ifade etti. Kavlak, grev uygulama kararını neden almadıklarının gerekçesini ise şöyle anlattı:

'130 bin işçimizin 45 bin çip krizi yüzünden evlerinde oturuyor. O yüzden grev uygulama kararı almadık. Bu işi bir an önce bitirelim istiyoruz. Hem ülkemiz, hem çalışanlar hem de işyerleri açısından önemli bir adım olacak'

Pervul Kavlak'ın, 8 Ocak cumartesi günü Türk Metal Sendikası Bursa 3 nolu Şubesi'nin 5'inci olağan genel kurulunda yapacağı konuşma ve vereceği mesajlar büyük önem taşıyor.

*****

ANKARA-İSTANBUL ARASINDA MEKİK DOKUDU; EK BİNA YIKIM TARİHİ BELLİ OLDU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, iki günden beri Ankara-İstanbul-Bursa arasında adeta mekik dokudu.

Ankara'da düzenlenen AK Parti'nin 151'inci Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılan Aktaş, toplantı sırasında, Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Aktaş, toplantı öncesi Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ile bir araya geldi. Bu görüşmenin konusu da Hanlar bölgesinde yapılan çalışmalardı. Aktaş, daha sonra Bursa'ya dönmeden İstanbul'a hareket etti ve dün sabah Zafer Plaza ve Korupark'ın sahibi Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ile bir araya geldi.

Aktaş, bu görüşmeden çıkan sonucu önce sosyal medya hesabından daha sonra Mustafakemalpaşa'da katıldığı Ana Kucağı Çocuk Eğitim Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada duyurdu.

'Mart ayı sonunda Boyner binasını yıkıyoruz. Katkılarından ötürü Aziz Beye teşekkür ediyorum' diyen Aktaş, ayrıntıları şöyle anlattı:

'Göreve geldiğimizde şunu söylemiştim Bursa'yı sadece yaparak değil yıkarak da güzelleştireceğiz. Bir belediye başkanı için iddialı bir sözdür yıkmak, Zordur yıkmak, bir televizyon kanalında, 'Size yıkıcı başkan diyebilir miyiz' denildi. 'Asla kabul etmiyorum' dedim. Biz gönüller yapmaya geldik. Ama eski binaları yıkarız şehri güzelleştirmek için elimizden geleni yaparız.

Birileri aylardır balonlar uçuruyor. Hanlar bölgesinde her yeri yıktılar Boyner binasını yıkmıyorlar diye. Mart ayında inşallah onu da yıkıyoruz. Aziz Torun beye söyledim; burada düzenleme yapıyoruz. Bunun için sizin de desteğiniz katkınız olsun. Yanlış anlamayın sabah çay kahve içmeye o binayı yıkacağım demeye gitmedim. Beraberinde, iş adamıysanız bu şehre destek vermek zorundasınız demeye gittim'

*****

UYGULAMA PROJESİ NASIL OLACAK?

Boyner binasının mart ayında yıkılması Hanlar Bölgesi için hayati bir karar. Proje ilk açıklandığı günden beri merak edilen soru ek binanın ne zaman ve nasıl yıkılacağı konusuydu. Düzenlenen yarışmada ortaya çıkan eserlerde ek bina yer almıyordu ama yine de insanların kafasında bina ile ilgili soru işaretleri yer alıyordu.

Bu karar, hem uygulama projesinin önünü açacak hem de tartışmalara son vermiş olacak.

Şimdi merakla yarışma sonrası ortaya çıkan ve Başkan Aktaş'ın dereceye giren projelerden bir yararlanarak hazırlanacağını söylediği son halini merakla bekleniyor. Bilinen en önemli ayrıntı, Merkez Bankası binasının yerinde yapılmayacağı. Sanırım yıkım öncesi veya sonrası Aktaş, seçim yıldönümünde bunu Bursa kamuoyuna duyuracak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.