Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meydanı gördüm, Bursa'ya yakışacak

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2019 07:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2019 07:11

Bursa yıllardan beri iki projenin tamamlanmasını bekliyor; biri meydan, diğeri tren...
Meydan şehirlerin olmazsa olmazı.
Yurtdışına gidenler görerek, gitmeyenler ise kimi zaman haber bültenlerinden kimi zaman bir film platosu olarak kullanılan görkemli meydanları hayranlıkla izlemişlerdir.
Roma, San Pietro, Pekin, Tiananmen, Moskova Kızıl, Paris, Concorde, Londra, Trafalgar, İstanbul, Taksim meydanıyla tanınır. Yanı başımızdaki Balkan ülkelerinin sadece başkentlerinde değil, orta ölçekli kentleri de birer meydana sahip.
Bursa'nın da meydan macerası yıllardan beri devam ediyor. Bu zor ve bir o kadar maliyeti yüksek olan projeye Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar soyundu.
Çünkü bu bölge Bursa'nın çöküntü alanı haline gelmiş, üstelik mevcut imar planları uygulandığı taktirde yer sahipleri 5 emsalli, yüksekliği sınırsız olan ticari alanlar hakkına sahiptiler.
Dündar, 'Burayı nasıl yıkacaksın başkan', 'Yüzlerce esnaf nasıl ikna edilecek', 'Burayı yıkmaya belediyenin parası yetmez' sözlerine kulaklarını tıkayarak, sabırla adım adım kamulaştırmalar yapıldı. İmar planı değiştirildi. Çünkü Bursa'nın gerçekten meydana ihtiyacı olduğuna inanıyordu.
2011'de başlatılan çalışmalarla proje alanındaki 84 bina yıkıldı, 22 bin 518 metrekare kamulaştırıldı. Tüm bunlar için 143 milyon lira ödeme yapıldı. Kamulaştırmalar yapılırken bir yandan 'meydan nasıl olmalı' diye şehir plancılarından meslek odalarına sivil toplum örgütlerine ve vatandaşlara soruldu ve sonunda otoparkı, sosyal ve yeşil alanları ile Bursa'nın ihtiyacına yanıt verecek ve 24 saat yaşamın devam edeceği Osmangazi Meydanı Projesi ortaya çıktı.
Dündar, 'ustalık dönemi' olarak nitelendirdiği üçüncü kez başkanlığa hazırlanıyor. Üçüncü 5 yılında yapacaklarını anlatmaya en majör projesi Osmangazi Meydanı ile başladı. Diğer başkanlar gibi tüm projeleri anlatmak yerine tek tek projelerle kamuoyunun karşısına çıkıyor. Önümüzdeki günlerde Hisar Projesi'nin tanıtımı yapılacak.

İKİ YAKAYI BİRLEŞTİRECEK, ORTASINDA DA ANIT YER ALACAK

Konuşmaların ardından salona kurulan maket üzerinden uygulanacak projeyi Başkan Dündar anlattı. Bana göre en önemli özelliği yolun yeraltına alınmasıyla alt ve üst mahallelerin kopukluğunun ortadan kaldırılması. Bu sayede Santral Garaj Bölgesi, Merinos Parkı ile bağlanacak. Meydanda yer alacak 500 kişilik nikah ve kokteyl salonu ile otopark sorunu olmayan alternatif bir mekan olacak. Meydan, konser, gösteri ve farklı etkinliklere imkan sağlayan açık bir sosyal tesis olacak. Meydanın ortasını ise şimdilik sır gibi saklanan bir anıt süsleyecek. Dündar'a göre, bölgeyi insanların yaşam alanı olarak kullanması önemli. Yoksa sokak köpeklerinin gezeceği bir bölgeye dönüşür.
Meydanın birinci etabında bin 500, ikinci etabıyla 2 bin araçlık kapalı yeraltı otoparkı inşa edilecek Park et-devam et uygulaması ile otoparka bırakılan araçlar sayesinde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile şehir merkezine yüklenen araç trafiği de azalmış olacak. İhale hazırlıkları devam eden meydanın inşasına ise seçim sonrası başlanacak.
Proje hakkında bilgi veren Mimar Han Tümer Tekin de sunumunda meydanın dünyadaki örnekleriyle kıyaslamasını yaparak, proje tamamlandığında Bursa'nın dünya çapında bir meydana sahip olacağına işaret etti.

'TARİH KONFERANSI VEREN ŞEHİR'

Dündar'ın toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, projenin Bursa'ya değer katacağını söylerken, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise geçenlerin gönül rahatlığıyla 'bu meydanı yapana helal olsun' diyebileceği bir proje ortaya çıkaran Dündar'ı kutladı.
AK Parti MKYK Üyesi ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ise güzel bir Bursa değerlendirmesi yaparak, 'Sokaklarında dolaştığınız zaman tarihin size konferans verdiği kaç şehir vardır?' sorusunu yönelterek, Bursa'nın uygarlığımızın hülasası, özeti olduğunun altını çizdi. Bursalılara da bu kente hizmet etme fırsatı verdiği için teşekkür etti.
Dündar'ın yıllardan beri emek harcadığı proje gerçekten güzel olmuş, eğer değişime uğramadan proje aynen gerçekleştirilirse Bursa'ya yakışacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.