Hava Durumu

Mimarlardan çarpıcı benzetme: Dönüşümler Çin mahalleleri oluşturdu

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2021 08:08

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi, Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanıyor. Gün dolayısıyla basının karşısına çıkan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, çarpıcı açıklamalara imza attı.

Öncelikle Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) bu yılki teması olan iklim değişikliğinin özellikle kırılgan coğrafyalar ve kentler üzerindeki yıkıcı etkisini anlatan Şimşek, geçmişte büyük hatalar yapılan kentsel dönüşüm konusu üzerinde durdu.

Geçen hafta İMO Bursa Şubesi, BTSO İnşaat komitesi, İMSİAD ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ı ziyaret ettiklerini hatırlatan Şimşek, bir süreden beri ortak yürüttükleri Bursa'daki kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğine dair yol haritasını önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Şimşek'in açıklamalarını bölümler halinde aktarayım:

Devletin teşvikleri var ama teşvikten ziyade planlama ayağının kolaylaşması gerekiyor. Büyükşehir bu işin koordinasyonunu üslenmeli. Bütüncül planı büyükşehir yapmalı. Daha sonra kim yapmak istiyorsa projeyi hayata geçirmeli.

Kentsel dönüşümü müteahhide bırakmak kısır döngüye neden oluyor. Tek başına yaptığında, daha fazlası istenince bu kez şehirleşme ilkelerine takılıyor ve tıkanma gerçekleşiyor.

Kentsel dönüşümün artık bedelsiz olmadığı bilinecek. Bunu da belediye ve devlet anlatacak.

TOKİ, AKPINAR PROJESİ'NDEN ÇEKİLİYOR MU?

Akpınar Projesi'ne vurgu yapan Şirin Rodoplu Şimşek, bakanlıkta yaptıkları görüşmede TOKİ'nin bu projeden vazgeçmek üzere olduğunu öğrendiklerini söyledi. Şimşek şöyle devam etti:

' TOKİ artık orayı girmeyi istemiyor. Çünkü hak sahipleri para konusunda ikna edilemiyor. Vatandaş istemiyor. Kentsel dönüşümde vatandaşın artık bedel ödemesi gerekiyor. Bu işin artık başka çaresi yok. Devlet konuya müdahil olmalı. Gerekirse yaptırım yapmalı önce can güvenliği diyerek hareket edilmeli'

Tam bu noktada, Akpınar'ın hemen yanı başında yapılan bir projede 14 kat yüksekliğinde bina yapıldığının hatırlatılarak, Akpınar'daki vatandaşın da bunu emsal olarak gösterdiğini ve bedel ödemek istemediği sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:

'Öneri 7 kat olmadığı için dönmedi. Proje maliyetini tolere edecek bir rakama ihtiyaç var. İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili olarak da hak sahiplerinden 200 küsur bin para isteniyor. Müteahhidin kazancı emsalden Bu da şehircilik anlamında uygun değil. Bunun arkasında ne teknik odalar ne de bakanlık durabilir'

Nilüfer'de geçmişte hata yapıldığını ve mimarlar odası olarak itiraz ettiklerini hatırlatan Şimşek, 'Yapılan bir hata var. Aynı hatayı sırf vatandaş mağdur olmasın diye sürdürmek kenti yok etmeye devam etmek demektir. Mesele şu an geçmişe bakıp aynı emsal istemek, hepimizin düşeceği bir gaflet olur. Geçmişe takılamayız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MİLLİ SEFERBERLİK OLMALI

Kentsel dönüşümü milli seferberliğe taşımak istediklerini vurgulayan Şimşek, kentin deprem güvenliğinin sağlanması için bunun zorunluluk olduğuna işaret etti.

Geçmişte yapılan kentsel dönüşüm konusunu da değerlendiren Şimşek, yapılanları rantsal bir kurgu olarak nitelendirdi ve şöyle devam etti:

'Nezih yapılar mı oluştu? Hayır. Bir yağmurda bütün bodrumlar ağzına kadar su doldu. Alt yapı taşımıyor. Yaratılan kentsel dönüşümler Çin mahalleleri. Orası konfor alanları değil. Dolayısıyla aynı yanlışı tekrar etmemek lazım. Bir milat koyacaksın bu milat budur'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bunun devam etmemesi için doğru bir tavır koyduğuna da işaret eden Şimşek, 'Bir siyasetçinin vatandaşın hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemesi kolay değil. Ancak şimdi herkes bedelsiz bir dönüşüm olmayacağını gördü.

Şimşek, bu tür dönüşümlerde ekonomik durumu yetersiz olanlar için devletin tespit yapıp, suiistimal edilmeden belki bir uydu kentte konut vermesi gerektiğini de ifade ederek, 'Ancak bunu yatırımcı üzerinden bedava konutu tolere etmeye kalkarsanız yeni Çin mahalleleri oluşturursunuz' dedi.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ KONUSUNDA DESTEK VE BELEDİYELERE YAZI

Dünya Mimarlar Günü'nün Hayvan Hakları günü ile çakışması dolayısıyla bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdiklerini ve Veteriner Hekimler ile Peyzaj Mimarlarıyla ortak olarak gerçekleştirilen projede hayvan barınakları yaptıklarını anlatan Şimşek, mimarların işsizlik sorununa da dikkat çekti.

Mimarlarda işsizlik oranının yüzde 20'lerde olduğunu kaydeden Şimşek, şantiye şefliği konusunda ısrarlı olduklarını bir kez daha vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti:

'Bakan Yardımcımıza önümüzdeki hafta açıklayacağımız kentsel dönüşüm yol haritasının yanı sıra şantiye şefliği konusundaki taleplerimizi de ilettik. Bakanlıktan destek istedik. İMO ile birlikte belediyelere yazı yazdık. Şantiye şefliğini mimar ve inşaat mühendislerinin yapması konusunda kampanya yürütüyoruz'

İnşaat konusunda imzacılık konusuna da dikkat çeken Şimşek, işsizlik ve niteliksiz konut üretiminin imzacılığın somut göstergesi olduğunu ifade etti. Şimşek şöyle devam etti:

'Konut uzmanlığı mimarlık ve inşaat mühendisliğidir. Bir site yapıyorsak inşaat mühendisi ve mimardır. Bir rüzgar gülü yapılıyorsa mimar inşaat mühendisi, elektrik mühendisi devreye girer. Normal bir konut yapımında yüzde 70'ten sonra makine mühendisi girer. Otomotivde çalışan makine mühendisleri imza atıyorlar şantiyenin yerini dahi bilmiyorlar. Başlarına aldığı sorumluluğun da farkında değiller. Yaşacakları sıkıntıları da görmüyorlar. Kaza ve ölüm anında müthiş hukuki parasal sıkıntılar da doğuyor'

SATIN ALMAYIN SAHİPLENİN

Pandemi dolayısıyla bir süredir ziyarete kapalı olan Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, dün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ile birlikte kapılarını yeniden hayvan severlere açtı.

ASTV ekibiyle uzunca bir sürenin ardından ilk kez hayvan barınağına gittim. Aslında hayvan barınağı demek yanlış, tam bir doğa harikası. Bizim ziyaretimiz sırasında öğrenciler de vardı. Neşe içinde kedi villalarını gezdiler, yavru kediler ve köpeklerle oynama imkanı buldular.

Öğrencilerin görevli veterinerlere sordukları 'Burada cins kedi ve köpek var mı' sorusu bana göre, işin püf noktalarından biri.

Hem Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar hem de bize zaman ayırarak barınağı gezdiren Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dilek Yosun da bu konuya dikkat çeken açıklama yaptı:

'Kedi veya köpekler petshoplarda zor şartlar altında satışa sunuluyor. Dükkanların vitrininde gördüğünüz o sevimli kedi ve köpekler, küçücük alana sıkıştırılmış şekilde aylarca satılmayı bekliyor. Petshoplardan alınan evcil hayvanlar, daha sonra çeşitli nedenlerle terk edilince zor bir yaşamla karşı karşıya geliyor. Gelin barınaktan ücretsiz alın bir can daha sıcak yuvaya kavuşsun'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.