Hava Durumu

Muafiyet belgesi kaosu: Burkay'dan çağrı

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2021 07:55

Koronavirüsün karşı 17 günlük kısıtlama kararı, üretim devam edeceği için tam kapanmada sayılmazdı. Dolayısıyla bu sürede çalışanlar için getirilen e-Devlet üzerinden muafiyet belgesi alma zorunluluğu tam bir kaos yaşanmasına neden oldu.

Kendi kişisel ve yakın çevremde bu dönemde çalışmak zorunda olanların yaşadıkları deneyimi anlattıktan sonra neden kaos dediğime hak vereceksiniz.

Sadece ben değil, 40 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük örgütlerinden biri olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da yaşadıkları zorluğu sosyal medyadan dile getirmek zorunda kaldı ve çözüm önerisinde bulundu.

Tam kapanmanın ilk gününde, yollardaki denetimlerin arttığını gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca verilen Turkaz basın kartı sahipleri bile acaba e-devlet belgesi gerekiyor mu tereddüdü yaşadı.

Bursa Valiliği'nin sitesinde yayınlanan form örnekleri alelacele doldurularak onaylatıldı. Oysa bu belge pazartesi gününe kadar geçerliydi. Asıl önemli olan e-Devlet kapısı üzerinden alınacak olanıydı.

Bizimkiler yine şanslı. Çünkü hemen hemen hepsi internet kullanmayı biliyor ve e-Devlet şifreleri var. Fakat bu kez bilmek de kar etmedi. E-Devlet'e girip belge almak ne mümkün. Önce işleminiz yapılıyor diye 2 saate yakın bekliyorsunuz, ardından sistem sizi dışarıya otomatik olarak atıyor. Tekrar baştan dön. Bazı arkadaşlar gün boyu denedi ama alanını henüz göremedim.

Gelelim BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın tepki ve çağrısına;

Çalışma muafiyet belgelerinin kişisel başvuru ile e-devlet sistemi üzerinden alınacağı hatırlatması yapan Burkay, sistemde yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

'Çok sayıda çalışanın e-devlet şifresinin olmaması veya sistemi daha önce kullanmamış olmaları ayrıca yoğun talebin sistemin kilitlenme ihtimalini de beraberinde getirmesi üretim kaybına ve ihracat gecikmelerine sebebiyet vermektedir'

Devamında da, bunun yanı sıra üretim yapan firmaların NACE adı verilen kodlarının yer almaması veya kod uyumsuzluğu gibi sorunların Bursa'nın üretim ve dış ticaretini sekteye uğratacağına dikkat çekti.

Türkiye'nin üretim, ihracat ve istihdam merkezi olan Bursa'da 230 bini Organize Sanayi Bölgelerinde olmak üzere sanayi alanında toplam 390 bin çalışan bulunduğu hatırlatması da yapan Burkay, şöyle devam etti:

'Bu kapsanmada üretim yapan ve üretime tedarikte bulunan firmalarımızın işlerinin salgın döneminde kolaylaştırılması amacıyla üretim ve çalışma izinlerinin e-Devlet yerine görev belgesi formunun firmalarca doldurularak, kısıtlama bitimine kadar süresiz olarak geçerli olacak şekilde düzenlenebilmesi tedarik zincirinin sorunsuzca sürdürülebilmesi önem arz etmektedir'

Valiliğin gönderdiği formlara göre hazırlanan belgeler yarın geçerliliğini yitiriyor. Bakalım pazartesi gününe kadar bir çözüm bulanacak mı?

KARAYOLLARI, GEMLİK KAVŞAĞINA ÇÖZÜM ARIYOR

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Karayolları 14'üncü Bölge Müdürlüğü'nün başladığı ve projelendirdiği kavşak çalışmalarını anlattı.

Engürücük Kavşağı, yerli ve milli otomobilin üretileceği TOGG fabrikası için yeniden yapılıyor. Ayrıca Kavşaktan fabrika alanına kadar ağır yük taşıyan araçlar için çift yol açılacak. Bu kavşaktan her iki yöne rahat dönüş gerçekleştirilecek.

Gemlik çevre yolunda en çok kazaların meydana geldiği yer olan Yeni Mahalle Kavşağı'nın da ihale ve yer teslimi yapıldı. Yer teslimi yapılan firma yan yolların yapımına başladı. Önümüzdeki günlerde trafik yan yollardan verilerek ana yola köprü yapılacak. Armutlu ve Kumla yönüne yaz trafiği başlamadan köprünün yapımının tamamlanması planlanıyor.

Orhangazi-İznik kavşağına ise bat-çık yapılması onayı alındı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından proje ihalesi de gerçekleştirildi. Projenin tamamlanmasının ardından yapım çalışmalarına başlanacak.

Kavşaklar konusu açılmışken, Gemlik girişini sormamak olmazdı. Zafer Işık da milletvekili seçildiği günden beri Gemlik'e giriş konusunda çözüm bulmaya çalışıyor. Otobüs terminalinin yakınındaki üst geçit artık trafiği kaldırmıyor. Hisartepe'deki yoğun yapılaşma ile hem Umurbey'den hem de yeni bölgeden trafik artışı oldu. Zaten Bursa yönünden gelen araçlar buradan geçiş yapıyordu.

Zafer Işık, Gemlik'e giriş ile ilgili birkaç proje çalışması yaptıklarını belirterek, 'Zor bir yer. Binalar ve yol yaklaşım mesafesi konusunda zorluklar yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürü ile İznik ile ilgili görüşmemizde, Gemlik Kavşağı konusunda çalışma yapılması talimatı verdi' dedi.

TOGG NE ZAMAN İŞÇİ ALACAK?

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, yerli ve milli otomobilin üretileceği TOGG fabrikasının yapımını en yakından izleyen vekillerden biri. Evinin balkonundan fabrika arazisi görüldüğü için her gün fabrikanın ne aşamada olduğunu görüyor.

Fabrikada zemin iyileştirme çalışmalarının ardından inşaat çalışmalarına başlandı. Karayolları yol, DSİ de yakınından geçen derenin ıslah çalışmalarını yapıyor. İşler planlandığı gibi giderse 2022 yılı sonunda ilk araçlar banttan inecek.

Merak edilen konulardan birisi ise fabrikanın sağlayacağı istihdam. Zafer Işık'a fabrikaya ne zaman işçi alımı yapılacağını sorduk.

TOGG'un Gebze'deki merkezinde beyaz yakalı personel alımı yapıldığını ve eğitim verilmeye başlandığını kaydeden Zafer Işık, 'Fabrika açıldığında TOGG merkezi de Gemlik'e taşınacak. 4 bin 300 kişi fabrikada çalışacak. Dolaylı olarak da 20 bin kişiye istihdam sağlanacak. Mavi yaka için önümüzdeki yılın başlarında eleman alınacak. TOGG'un takvimine göre biraz geri veya ileriye gidebilir. Fabrikada çalışmak isteyenlerin TOGG internet sitesini takip etmelerini öneriyorum. Burada tüm gelişmeler an be an veriliyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.