Hava Durumu

Mudanya'da bir 'hal'ler oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2018 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2018 07:32

Değişim ve teknolojik yenilikler birçok alanda devlet hizmetlerinin tıkır tıkır işlemesini sağladı. E-Devlet sayesinde, geçmişte günlerimizi alan işlemleri saniyede çözer hale geldik. Pasaport gibi en zorlu işlemler bile artık 24 saatte tamamlanarak, kapınıza geliyor.
Belediyeler de bu işin içinde yer almaya başladı. Hazırlanan uygulamalarla tüm hizmetleri artık bir cep telefonundan yapmak mümkün. Mudanya Belediyesi, işi bir adım daha ileriye götürerek, vatandaşın unuttuğu alacaklarını bile çıkarıp, ödedi.
Bu anlattıklarımız güzel uygulamalar. Ancak, bürokrasi hâlâ bazı alanlarda varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Yine Mudanya'dan bir örnek;
Yaz aylarında Bursalıların deniz havası almak için akın ettiği ilçede, belediye hal kahvelerinin yenilenmesi projesi hazırladı. Üstelik proje demokrasi anlayışıyla bu işi oradaki esnafın istekleri doğrultusunda yaptı. Projeye göre, hal kahvelerinin çatı onarımı yapılacak, üzeri kapatılacak. Bölgeye 7-24 güvenlik için kamera sistemi yerleştirilecek. Engelli girişine uygun hale getirilecek, aydınlatma, elektrik, doğalgaz sistemleri modern hale dönüştürülecek. . Kahvelerin bitişiğinde bulunan Hal Camisi'nin önüne vatandaşların ibadetlerini rahat yapabilmeleri için üstü kapalı bir alan yapılacak, tuvaletler yenilenecek.
Ancak, yanında tarihi eser bulunan proje kısaca Anıtlar Kurulu olarak günlük dilde kullandığımız Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi.
Aradan geçen 3 ay 20 günlük süreye rağmen henüz onay çıkmadı. Yaz ayları da geldi. Hâlbuki proje ilk bir ay içinde incelenip, onaylansa şimdiye kadar tamamlanırdı.
Neden bekleniyor, işin doğrusu belediye yetkilileri de bilmiyor.
Hatırlatmakta fayda var. Mudanya Belediyesi, geçen yıl Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen, "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"ndan, "12 Eylül Caddesi Cephe Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım" ve "Taş Mektep Restorasyon" projeleri ile çift ödülle dönmüştü.
İşin ilginç yanı bu projeler de maalesef aynı kurumda aylarca beklemişti.

Şükrü Çavuş'un bilinmeyen öyküsü
Mudanya denilince akla Kurtuluş Savaşı'nı bitiren mütareke gelir. Gerçekten de Mudanya Mütarekesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun en önemli adımlarından biri.
Mütarekenin yanı sıra Mudanya, kurtuluş savaşının ilk kıvılcımının yakıldığı bir kahramana da ev sahipliği yapar.
Şükrü Çavuş'tan bahsediyorum. Bize bu ülkeyi armağan eden nice kahramandan biri olan Şükrü Çavuş'un öyküsünü anlatayım:
İzmir'in işgalinin ardından bir şileple Mudanya'ya getirilip boşaltılan 56'ncı Tümen'in 173'üncü Alay'da askerliğini yapan Şükrü Çavuş, bir İngiliz filosunun 25 Haziran 1920 sabahı 07.00 sularında Mudanya'ya çıkarma yapmaya başlaması üzerine karşı koymaya karar verir. Şükrü Çavuş Kadıçeşmesi yönünde ilerleyen İngiliz birliğine ateş açar. Birliğin binbaşı rütbesindeki komutanı vurularak ölür, bir yüzbaşı ile bir astsubay yaralanır. Ne var ki açılan karşı ateşle o da vurularak şehit düşer. Ancak İngilizler Mudanya'da kalmayı göze alamayarak çekilirler.
Hiçbir emir almamasına karşın Mudanya'yı işgale kalkışan İngiliz birliğine tek başına karşı koyan kahraman askerin anısına Mudanya'da bir anıt dikilir ve bir ilkokulla bir mahalleye adı verilir.
Bu yılki anma töreni ise 25 Haziran'da, yani seçimden bir gün sonra mezarı başında yapılacak.

Adına şarkı bestelenen kahraman
Henüz 22 yaşındayken düşmana karşı koyarak şehit düşen Şükrü Çavuş'un kahramanlığı cumhuriyetin ilk yıllarında dilden dile dolaşır ve o yıllarda ünlü Türk sanat müziği bestecisi Sadettin Kaynak, onun yiğitliğini öven destansı bir beste yapar. Bu bestenin ise sözleri şöyle:
"Şükrü Çavuş mert yürekli, sert bakışlı kahraman
Elde tüfek, belde fişenk, nişancıdır pek yaman
Mermisini hedefine ulaştırır her zaman,
Yurduna göz dikenlere dedirttirmiş el'aman
Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.