Hava Durumu

Mudanya'daki 'SİT Krizi'ne çözüm formülü aranıyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2020 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2020 07:49

Kriz, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Mudanya Belediyesi'ne yazı göndererek, ilçe merkezinde bulunan 'kentsel sit alanı bütünündeki meskun konut alanında yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının işletme ruhsatlarının iptalini' istemesiyle başlamıştı.
Kurulun talebi, Mudanya'nın kalbinin attığı bölgedeki 250'ye yakın işletmenin kapanması anlamına geliyordu.
Esnaf, mütareke binası önünde toplanarak, karara tepkilerini dile getirirken, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, çözüm için Bursa Valisi Yakup Canbolat'la görüşmüştü.
Türkiye'nin dört bir yanındaki SİT alanları içindeki yapıların ticari işletme olarak kullanılmasına izin verilirken, Mudanya için alınan bu karar, tescilli binalara yönelik emsal oluşturup mağduriyetleri de artırabilirdi.
Krize çözüm yolları aranırken, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, il ve ilçe başkanlıklarıyla diğer milletvekillerinin bilgisi dahilinde Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ı makamında ziyaret ederek görüştü.

Görüşmede, Türkyılmaz ve teknik ekibi kararla birlikte yaşanan sıkıntıları anlatarak, dosyayı Zafer Işık'a sundu.
Sorun ortaya çıktığında Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ile telefon görüşmesi yaptığını bildiren Işık'a görüşmeyi ve yapacakları çalışmaları sorduk.
'Oraya siyasi poz vermek için gitmedik' diyen Işık, şu mesajı verdi:
'Milletvekili arkadaşlar, büyükşehir belediyesi ve kurulla görüşmeler yaparak durumu değerlendireceğiz. Amacımız eğer çözüm bulunabiliyorsa, yasal bir engel yoksa müşterek bir noktada nasıl buluşulabilir bunun çabası içindeyiz. Cuma ve pazartesi günü tekrar kurulla görüşme yapacağız'
Devamında ise şunları söyledi:
'Şunu diyebiliriz Mudanya Belediyesi'nde şunlar eksikmiş. Kurul bir öneri getirebilir. Elbirliğiyle bir şekilde eksiklikleri tamamlayabiliriz. Çözüm üretmek istiyoruz. Hep beraber siyaset yapmadan çözülebileceği inancı bizde hasıl oldu' Zafer Işık'ın Türkyılmaz'ı ziyareti krizin çözümü için önemli bir adım. Neticede vatandaşların mağduriyetinin söz konusu olduğu bir durum. Siyasi kaygıların bir tarafa bırakılarak, yapılacak girişimlerin sonuç getireceğine inanıyorum.

GEÇEN YIL BULAMIYORDUK, BU YIL TARLADA KALDI

Geçen yıl bu aylarda koronavirüs gündemimizde yoktu. Fiyatları aşırı yükselen tarımsal ürünleri konuşuyorduk. Patates, soğanın yanı sıra patlıcan, domates ve biberin tüketiciye daha ucuza ulaşması için çok sayıda büyükşehirde tanzim satış noktaları kurulmuştu.
Tezata bakın geçen yılın kıymetlisi, ithal etmek zorunda kaldığımız soğan bu yıl tarlada kaldı.

Tüm bu yaşananların nedeni plansız tarımsal üretim. Çiftçi, bir önceki yıl ne değerliyse onu ekiyor. Ertesi yıl bolluk yaşanınca ürünler tarlada kalıyor. Bu yılın kurbanları ise soğan ve karpuz.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İl Başkanı İsmet Karaca ile birlikte soğan ambarı olarak bilinen Karacabey'e giderek, ürünü tarlada kalan çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Türkyılmaz, ürünü tarlada kalan Beytullah Yalın adlı üreticiden 35 ton soğan aldı. Satın alınan soğanın Mudanya'da sosyal sorumluluk projesi Zeytin Dalı ekipleri tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı açıklandı.
Türkyılmaz'ın satın aldığı 35 ton soğanla Karacabey'deki üreticilerin sorunları çözülmeyecek belki ama bir üreticinin derdine derman olunacak.
Gelecekte aynı sorunların yaşanmaması için çözüm planlı tarımdan başka bir şey değil...

HARİKA ÇOCUK YİNE BAŞARDI

Piyanodaki yeteneği ve uluslararası yarışmalarda gösterdiği başarılar nedeniyle daha önceki yazılarımda ondan Harika Çocuk diye bahsetmiştim.
Adı Mert Hakan Şeker...
Geçen yıl daha 13 yaşındayken yarışmalarda kazandığı dereceler bir yana Melbourne Resital Merkezi'nin Potter salonunda biletleri parayla satılan konser veren Şeker'den yine bir başarı haberi daha geldi.

Elena Çekiç'in öğrencisi olan Şeker, ABD'de düzenlenen 106 kişinin katıldığı yarışmada yine birinci oldu. Bu derecenin yanı sıra 2021 yılında dünyanın en önemli konser salonlarından biri olan New York Carnegie Hall salonunda performans sergilemek için davet aldı.
Tebrikler Mert Hakan Şeker daha nice başarılara...

GÖZLEM KULESİ YENİDEN ASTV'DE

Koronavirüs süreci hayatın tüm alanını etkilediği gibi bizim de çalışma koşullarımızı değiştirmişti. 45 gün kadar çağrılara uyarak, Sönmez Medya'ya gelememiş, yazıları evden yazmak zorunda kalmıştık. Tabii bu sürede televizyon programları da yapamamıştık.
Yeni normale geçiş süreciyle birlikte hazırlayıp sunduğum Yerel Yönetimler programı artık geçtiğimiz yıllardaki Gözlem Kulesi adıyla devam edecek.
İlk konuk ise Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz olacak. Programda pandemi sürecinde Yıldırım Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları anlatacak olan Yılmaz, imar düzenlemeleriyle ilgili son yapılan yasal değişiklikleri ve kentsel dönüşümde uygulayacakları yeni modeli de açıklayacak.
Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de.... Bekleriz....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.