Hava Durumu

Mudanya Üniversitesi için Cambridge incelemesi

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2019 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 08:11

Nüfus, ekonomide yarattığı katma değer açısından Türkiye'nin ilk 4 kenti arasında yer alan Bursa, maalesef devlet hem de özel üniversite konusunda istenilen noktaya bir türlü ulaşamadı. Bursa ölçeğinde olmayan bir- çok Anadolu kenti, en az iki devlet, 3-4 tane de özel üniversiteye sahip.
Halbuki özel okullaşma oranında Bursa Türkiye'nin en önde gelen kenti. 8,3 olan Türkiye ortalaması Bursa'da yüzde 10'a ulaşıyor. Nilüfer'deki yüzde 40 oranı ise neredeyse bir dünya rekoru.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, göreve başlar başlamaz bu konuda rapor hazırlayarak ağustos ayındaki otoyol açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Prof. Dr. Kılavuz, Uludağ'ın anaç üniversite haline gelmesi ve 5 devlet üniversitesi kurulmasını öneriyor. Bunlardan biri ise dünyanın dört bir yanından öğrenci kabul edecek uluslararası bir eğitim kurumu olacak.
***
Bursa'da özel okul konusunun önde gelen isimlerinden biri olan Sınav Okulları Kurucusu Gıyasettin Bingöl, bunu Mudanya Üniversitesi ile taçlandırma konusu üzerinde uzun süreden beri çalışıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Konseyi Başkanı olan Bingöl, kurucusu olduğu Mudanya Üniversitesi ile ilgili İngiltere'nin eğitim şehri Cambridge'de incelemelerde bulundu. Bingöl'ün Sınav Okulları'nın eğitim faaliyetleri dolayısıyla uzun süreden beri buradaki kardeş kurumlarla teması bulunuyor.

Aralarında İngiltere Bakanı Boris Johnson'un da bulunduğu birçok ünlü ismin mezun olduğu King's College önünde fotoğraf çektiren Bingöl, her şeyin eğitim üzerine kurulduğu Cambridge'den çok etkilendiğini belirterek, İngiltere'nin bunu gelir kaynağı haline getirdiğine dikkat çekti.


İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in yıllar önce, 'Ecdadımız öyle bir sistem kurmuş ki 5 yıl hiçbir şey yapmazsak bile bize yeter' sözünü hatırlatan Bingöl, Türkiye'nin de bu konuda çok iyi bir potansiyele sahip olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konu gerçekten önemli geçtiğimiz aylarda yazmıştım ama bir kez daha tekrarlamakta fayda var. Kaliteli eğitim dünyada ticari bir piyasaya dönüşmüş durumda. 6 bine yakın üniversitesiyle ABD ilk sırada yer alırken yıllık kazancı turizm gelirimiz olan 40 milyar dolar civarında. İkinci ülke ise İngiltere. Onun da geliri neredeyse ABD kadar. İngiltere'nin farkı, dil eğitimi ağırlıklı olmasında. Bunlar sadece okullara ödenen ücretler. Gelen öğrencinin kiraladığı ev, yaptığı harcamalar da cabası.
Mudanya Üniversitesi'ne gelince; vakıf kuruluşu rektör ataması yapılan üniversitenin binaları ise 3-5 ay içinde bitecek. Yasal prosedürler tamamlanırsa önümüzde yıl faaliyete geçecek.

BURKAY, ÇALIŞTAY İÇİN DİYARBAKIR'DA

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanlığı'nın yanı sıra ekonomiyle ilgili bir çok üst düzey kurulda görev yapan İbrahim Burkay, üyesi olduğu Kamu Etik Kurulu üyeleriyle birlikte Diyarbakır'a gitti.
Ziyaretin amacı; kurul tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından desteklenen 'Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması" projesi.

Proje kapsamında daha önce Gaziantep, Trabzon ve Erzurum'da yapılan çalıştayların dördüncü durağı olan Diyarbakır'daki toplantıya Kurul Başkanı Köksal Toptan ile birlikte katılan Burkay, dün sabah saatlerinde aradı. Önemli bir konu olmalı diyerek açtığımda, 'Senin memleketindeyim. Yanımda da arkadaşların var' diyerek neşeli bir tonda konuşmaya başladı. O sırada yanında bulunan NTV Bölge Temsilcisi Nizamettin Kaplan'la sohbet ederken birlikte beni aramışlardı.
Diyarbakır'a gidince öncelik tabi ki yerel lezzetler olduğu için önerilerimi yaptım. Dönüşünde değerlendirmesini alacağım.

HAKKARİ'DEN TEŞEKKÜR MESAJI

Bursalı iş insanlarının en önemli özelliklerinden biri yardımseverlik yönleri.

Sosyal medyadaki teşekkür mesajı olmasa Hakkari'ye uzanan dostluk elini göremeyecektik. Öykünün nasıl başladığını sorunca öğrendik. Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Taş, geçtiğimiz günlerde BTSO Başkanı Burkay'a öğrenciler için mont isteğini iletir. Burkay da yönetim kurulu üyeleri ve arkadaşlarıyla birlikte toplanan parayla alınan montları Servet Taş'a ulaştırır. Hakkari'de Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür'le birlikte bin 100 montu öğrencilere dağıtan Servet Taş, öğrencilerle birlikte fotoğraf çektirerek, Burkay'a teşekkür mesajını iletir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.