Hava Durumu

'Müslüman Yunan' demecine Çavuşoğlu'dan tokat gibi yanıt

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 08:00

Türkiye'nin Batı Trakya'daki Türk azınlık konusundaki hassasiyetlerine rağmen Yunanistan her fırsatta bu konuyu istismar etmeye devam ediyor.
Bunun en son örneği 14 Mart'ta görevi sona erecek olan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya ziyaretinde yaşandı. Konuşmasında azınlıklar konusuna değinen Pavlopulos, Lozan Antlaşması'na göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu ileri sürdü. Pavlopulos, İstanbul Rum azınlığından 'Yunan azınlık' olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise 'Yunan Müslüman Azınlık" ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.
Yunan cumhurbaşkanının giderayak yaptığı bu açıklama, hem Gümülcine ve İskeçe'deki azınlık dernekleri hem de Türkiye'de üst düzey tepkiyle karşılandı.

Kökleri Batı Trakya'da bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, politikaya atılmadan önce Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin(BTTDD) başkanlığını yapmıştı.
Batı Trakya'daki Türk azınlığın yaşadıklarını en iyi bilenlerden biri olan Çavuşoğlu, geçtiğimiz hafta BTTDD'nin genel kurulunda ve yeniden başkan seçilen Dr. Ali Eminlatif'i ziyaretinde, Türkiye'deki dinamikler olarak artık Batı Trakya'daki sorunlar için çözümler üretmek zorunda olduklarını ifade etmişti.
Yunan cumhurbaşkanının Türk azınlıkla ilgili açıklamasına en sert tepkilerden birini de Çavuşoğlu gösterdi. Sosyal medya hesabından tepkilerini dile getiren Çavuşoğlu, Pavlopulos'un insan haklarıyla bağdaşmayan, ırkçı ifadelerini kınadı.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim' uyarılarına rağmen Pavlopulos'un bardağın boş tarafında kalan açıklamalar yaptığını söyleyerek, şunları yazdı:
'Kendisinin ırkçılık ve faşizan niteliğinin yanı sıra tarih biliminden yoksun kalmış, cehalet niteliğindeki açıklamalarından dönmesini bekleriz. Batı Trakya Türklüğünü gözlerinizi kapayarak tarihten ve gelecekten silemezsiniz. Batı Trakya Türk olmaya devam edecek! Yunanistan cumhurbaşkanının beyanatı, Batı Trakya'daki Türklerin ayrımcılığa uğradığının en üst düzeyde itirafıdır. Yunanistan bu ayrımcılıktan bir an evvel vazgeçmeli, soydaşlarımızı en temel insan hakları çerçevesinde rahat bırakmalıdır.
Bu ırkçı beyanatı veren Pavlopulos, ikili antlaşmaları, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Yunanistan'ı mahkum eden kararlarını okumalıdır. Yunanistan Batı Trakya azınlığının Türk olmasından korkmamalıdır'

SEFERİIŞIKLAR'DAN BÜYÜKORHAN'A; İSMET KARACA

CHP Bursa İl Başkanlığı seçimini kazanan İsmet Karaca, kampanya döneminde ve kongrede verdiği sözü tutarak, ilk ziyaretini partisinin en az oy aldığı Büyükorhan ilçesine yaptı.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Osmangazi İlçe Başkanı Mete Akyolcular ve Büyükorhan İlçe Başkanı Mustafa Sevim ile birlikte esnafı ziyaret eden Karaca sorunları dinledi. Karaca, Osmangazi İlçe Başkanı seçildiğinde de ilk olarak yine partisinin bir oy aldığı Seferiışıklar köyünü ziyaret etmişti. ASTV'de katıldığı programda, bu ziyareti anlatan Karaca, 'Köye gittiğimizde bize oy vereni sormuş, kahvede hemen göstermişlerdi. 'Eşin akrabaların neden oy vermedi' diye sorduğumuzda ise 'ailede demokrasi var isteyen istediği partiye oy verir yanıtını almıştık' demişti.'

Sonraki seçimlerde Karaca'nın bu ziyareti etkisini göstermiş, Seferiışıklar'da CHP'nin oyu 7'ye çıkmıştı.
Büyükorhan, 31 Mart'taki yerel seçimlerde İYİ Parti'ye bırakılmıştı. 24 Haziran'da ise 798 oy çıkmıştı. Bakalım Karaca'nın bu ziyareti CHP'nin Büyükorhan'daki oy oranını Seferiışıklar gibi artırabilecek mi?

ŞENGÜLOĞLU'DAN 'USTALIK' DÖNEMİ PROJELERİ

Bursa Gaziantepliler Derneği'nin geçen hafta sonu yapılan genel kurulunda, Bilal Şengüloğlu, üçüncü kez seçilerek güven tazeledi.
Bursa'daki en aktif hemşeri derneklerinden biri olan Gaziantepliler Derneği, Şengüloğlu'nun başkanlığı döneminde Bursa ve Gaziantep arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladı.

Gaziantep'e direkt uçak seferlerinin düzenlenmesinde Şengüloğlu'nun Kent Konseyi'nde yaptığı 'Sefer düzenlensin yolcu garantisi bizden' çıkışı da etkili olmuştu. Üçüncü dönemini ustalık olarak nitelendiren Şengüloğlu'nun iki kent arasındaki dostluk köprüsünü güçlendirecek önemli projeleri var. Bunlardan biri sonbahar aylarında Gaziantep'te Bursa günleri, diğeri ise Bursa'da Gaziantep mutfak akademisinin kurulması.

ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN DİYE SEFERBER OLDULAR

Türk insanının dayanışma ruhunun ne kadar güçlü olduğunu en son Elazığ depreminde görmüştük. Yurdun dört bir yanından insanlar Elazığ ve Malatya'daki depremzedelerin yardımına koşmuştu. Deprem bölgeleri hâlâ soğuk ve kar altında. İnsanlar ve özellikle çocuklar üşüyor.

Daha önce çocuklar plastikten etkilenmesin diye kendi elleriyle yaptıkları bin adet bez bebeği Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gönderen Gemlik Ali Kütük Ortaokulu velileri bu kez depremden etkilenen çocuklar üşümesin diye kampanya başlattı. Kendi aldıkları polar kumaşlarla bebek tulumları, çok amaçlı bebek örtüleri ve battaniyeler hazırlayan veliler bunları iki büyük koli olarak deprem bölgesine gönderdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.